Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 26 april 2019, 10:03 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen

Waarschijnlijk heb ik er hier nog nooit iets over opgeschreven, maar naast mijn werk voor HomeFinance ben ik ook al drie jaar lang franchisenemer van de website Go-Kids.nl. De naam verraadt het al: de site houdt zich bezig met dingen die (ouders samen met hun) kids kunnen gaan doen. Je vindt er gezinsvriendelijke uitjes, kinderfeestjes, kindvriendelijke restaurants, opgroeiadresjes, clubs, evenementen, jeugdvoorstellingen en nog veel meer - op regionaal niveau, dus altijd in de buurt. M'n eerste regio was Go-Kids Zaanland - neem maar eens een kijkje! Daarna volgenden de regio's Amsterdam, Westfriesland, Alkmaar en Noordkop. 

Financiële opvoeding van kinderen

Ik zie je denken: leuk voor je, maar wat heeft dat met geldzaken te maken? Op het eerste gezicht heel weinig, maar als je verder kijkt toch ook heel veel. Ons doel bij Go-Kids is het ontzorgen van ouders met kinderen tot een jaar of 12. Ontzorgen in hun zoektocht naar leuke dingen om te doen, naar kinderfeestjes, naar een geschikte hobby, naar ondersteuning bij opvoedproblemen.

Eén van mijn passies als het gaat om geldzaken is financiële educatie. Kinderen al op jonge leeftijd bewust maken van de waarde van geld en wat wel en niet verstandig is als het om geld gaat. Daar zit wel degelijk een duidelijke link met wat we bij Go-Kids doen, ik schreef laatst ook al een blog op Go-Kids: Kinderen financieel wijs maken, hoe doe je dat?

Kind leren sparen met financiële opvoeding

Gemiste geldlessen bij ouders

Maar het gaat verder dan alleen de financiële opvoeding van kinderen. Er zijn nu eenmaal veel mensen die opgroeien zonder goede financiële levenslessen. Die nooit van hun ouders geleerd hebben dat het verstandig is om te sparen en minder verstandig om geld uit te geven dat je niet hebt. Die er op school ook weinig over meegekregen hebben en daardoor het idee hebben dat geldzaken ingewikkeld zijn. Dat zijn ze niet, maar wie dat als overtuiging heeft zal er niet snel anders over gaan denken. Zal ervoor kiezen om zich er niet in te verdiepen (te ingewikkeld) en blind te vertrouwen op wat anderen zeggen.

Van blind vertrouwen ben ik niet zo'n fan, daar schreef ik gisteren ook al iets over rondom hypotheken in m'n blog 'Wat te doen met je verkoopwinst?'. Zelf snappen wat je doet vind ik zo ongeveer het belangrijkste uitgangspunt als het gaat om financiën. Daarom schrijf ik er zo graag over in zo begrijpelijk mogelijke taal: om het gevoel dat het allemaal zo moeilijk is weg te nemen.

Geldlessen voor ouders en kinderen

Invloed van geldproblemen op je kinderen

Wat heeft dat met kinderen te maken? Twee dingen. Ten eerste: alleen ouders die het zelf snappen kunnen hun kinderen belangrijke dingen over geld leren. Ten tweede: als ouders het financieel zwaar hebben heeft dat onmiskenbaar gevolgen voor hun kinderen. Leven in armoede of financiële stress (en dat is niet altijd hetzelfde) drukt zwaar op kinderen. Allerlei dingen die in andere gezinnen gekocht of gedaan worden zijn bij hen niet mogelijk. Ouders met financiële zorgen hebben vaak ruzie, zijn minder gezellig en positief. Dat doet veel met kinderen! En wat dacht je van een tof kinderfeestje.... ouders verzinnen de duurste partijtjes voor kun oogappeltjes - maar wat als jouw ouders geen centen hebben om überhaupt een feestje voor jouw verjaardag te organiseren?

Mooi om te zien dat er stichtingen zijn die daar iets voor doen, zoals de Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes. Nog mooier is natuurlijk als zo'n stichting niet nodig is, als ouders het financieel zo voor elkaar hebben dat ze hun kinderen zelf een leuk kinderfeestje kunnen geven.

Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes

Financieel wijzer maken van grote en kleine mensen 

Natuurlijk heb ik niet de illusie dat ik met mijn schrijfsels hier op HomeFinance ouders uit de financiële problemen kan halen. Toch is iedere druppel op een gloeiende plaat er één. Als onze vergelijkingen, berekeningen en informatie iemand helpen bij een financiële beslissing of keuze is dat toch íets. Als ouders iets van mij lezen over financiële opvoeding en daar even over nadenken is dat een stap in de goede richting. Brengen zij wél geldlessen over aan hun kinderen, dan kan dat misschien voorkomen dat die later in de problemen komen. Via de andere weg besteed ik op Go-Kids ook veel aandacht aan gratis en goedkope uitjes enzo. Een dagje uit met de kinderen hóeft niet duur te zijn, een dagje in het bos kan net zo leuk zijn als - of misschien wel leuker dan - een bezoek aan een duur attractiepark. Een kinderfeestje hóeft niet duur te zijn, met je eigen creativiteit kun je een toppartijtje regelen. 

Kortom: waar ik zelf ook een hele tijd heb gedacht dat mijn werk voor HomeFinance en Go-Kids weinig met elkaar te maken hebben, blijkt dat dus helemaal niet zo te zijn. En dat vind ik dus een hele fijne ontdekking!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.