Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 6 mei 2019, 10:19 - Jos Koets
#huizenmarkt

Er zijn in Nederland nog honderdduizenden woningen met asbest. Vaak gaat het om bijna niets en is de plek te verwaarlozen. Persoonlijk heb ik hier ook mee te maken gehad in een eerdere koopwoning. Het ging om een "plaatje" boven een kastdeur waar asbest in verwerkt was. Ik kreeg te horen om dit plaatsje niet te schuren en niet te bewerken. Natuurlijk was het beter om dit te vervangen dus te verwijderen. Echter de regels om dit te verwijderen zijn zeer streng. In de algehele loopgangen zat namelijk ook asbest. De halve buurt werd afgezet om dit te verwijderen. Dit werd gedaan door deskundigen die in speciale witte pakken met maskers! Wij mochten toen een dag ons huis niet in aan de voorkant.

Verbod op astbestdaken

Het probleem wordt groter als er asbest in een dak wordt gevonden. Er zijn namelijk regels opgesteld waarbij alle daken voor 31 december 2024 asbest vrij moeten zijn. Dit betekent dat asbest daken vervangen moeten worden voor deze datum. Ik hoef u niet te vertellen dat dit voor huizenbezitters een zeer ongewenste uitgavenpost gaat worden.

Verzekeringsmaatschappijen hebben hun dekking voor asbest aangepast. Diverse zullen een vergoeding / uitkering doen. Echter dit is natuurlijk niet over het gehele bedrag. Bovendien wordt verwacht dat na 31 december 2024 alle maatschappijen geen dekking meer verlenen voor daken met asbest (lees: een schadevergoeding zullen doen).

Kop in het zand?

Huizenbezitters die hun woning willen verkopen, krijgen ook met dit probleem te maken. Hetzelfde is van toepassing voor toekomstige kopers. Hoe weten zij of er asbest verwerkt is in een dak?

Natuurlijk kan iedereen zijn kop in het zand steken, maar dat zorgt alleen maar voor negatieve publicatie. Een verkoper en koper hebben beiden rechten en plichten. Het is daarom verstandig om dit onderwerp mee te nemen. Hypotheekadviseurs kunnen hun kopers op dit probleem wijzen. En laten we natuurlijk de verkopende en kopende makelaars niet vergeten. Ik ben echter bang dat zij hun kop wel in het zand steken en alleen denken aan hun eigen portemonnee. Het gevolg is wel dat diverse kopers / verkopers in problemen kunnen komen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.