Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 14 mei 2019, 15:10 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen #betalen #besparen

In de afgelopen 10 jaar heb ik best veel geschreven over besparen. Een tijdje was ik actief als budgetcoach – dan ga je natuurlijk op zoek naar besparingsmogelijkheden voor je klanten. Ook persoonlijk vond ik besparen echt een mooi onderwerp: minder geld uitgeven aan hetzelfde leven, perfect toch? Dan houd je meer over of kun je sneller je schulden aflossen, dat is hartstikke goed voor je financiële toekomstplaatje. Ik las veel van bijvoorbeeld Marieke Henselmans, dé bespaargoeroe van Nederland. Zelf schrijf ik er dus ook regelmatig over, zoals afgelopen januari ‘Besparen is voor iedereen een goed idee’.

Podcast-verslaving

De laatste tijd merk ik bij mezelf een verschuiving in m’n denken. Dat komt natuurlijk doordat ik veel aan het luisteren ben naar podcasts als ik met de hond wandel… ken je dat, podcasts? Het zijn eigenlijk gewoon radio-gesprekken tussen mensen, of één persoon die simpelweg zit te praten. Maar dan op internet en op ieder moment te beluisteren, wanneer jij dat maar wilt. Klinkt misschien niet interessant maar het is echt waanzinnig leuk, leerzaam en inspirerend. Best verslavend ook eerlijk gezegd.

Focus op het positieve

In één van die podcasts, ik luisterde die alweer een tijdje geleden, draaide het om de focus op het positieve in plaats van het negatieve. Dat is niet zo zweverig als het lijkt, geen zorgen: ik sta gewoon met twee benen op de grond. In dat verhaal werd ‘besparen’ als een negatieve focus aangehaald: je bent dan bezig met ‘niet’ en ‘minder’ geld uitgeven. De andere kant – investeren en uitgeven – zou dan de positieve focus zijn.

Positief in het leven staan

Besparen: opgave of uitdaging?

Dat heeft me wel even aan het denken gezet. Heb je met aandacht voor besparen een negatieve focus? Ik kan de redenering wel volgen, dat zeker. Besparen op uitgaven kan betekenen dat je jezelf beperkt, dingen niet doet die je wel zou willen. Zo bekeken klinkt het inderdaad negatief. Toch hoeft dat natuurlijk niet zo te zijn. Het ligt er helemaal aan hoe je naar besparen kijkt… zie je het als een opgave of is het een uitdaging? Kijk je naar wat je erdoor moet laten of naar wat je ermee kunt bereiken?

Positief besparen

Ik ben nogal van de laatste insteek. Door op je uitgaven te letten kun je een mooi kapitaaltje bij elkaar sparen om hele leuke dingen mee te doen. Of kun je lekker snel je schulden aflossen waardoor je uitzicht hebt op een relaxter, schuldenvrij leven. Dat is toch niet negatief? Je moet dan alleen wel in staat zijn om de besparingen die je doet ook werkelijk positief te bekijken. Want tja: een mooi saldo op je rekening over een aantal jaar is leuk, maar als jij al die jaren als een oorwurm rondloopt omdat je aan het besparen bent… dat kan niet de bedoeling zijn.

Geld laten rollen

De tegenhanger van geld besparen is natuurlijk om het flink te laten rollen. Niet bezig zijn met de vraag of jouw uitgaven ook goedkoper kunnen, gewoon doen. Flierefluitend je bankpas trekken en niet nadenken over je saldo. Genieten van het leven zonder zorgen over morgen. Op een afstandje bekeken is dat inderdaad veel positiever, true. Als het kan, omdat je gewoon meer dan genoeg geld binnenkrijgt, dan is dat ook helemaal prima.

Recept voor financiële problemen

Het probleem is alleen dat er ook veel mensen zijn die op die manier door het leven fladderen terwijl er níet genoeg binnenkomt. Die geld laten rollen dat ze eigenlijk niet hebben. Of ze hebben het wel maar zetten niets apart voor onverwachte situaties. Ook niet voor verwachte situaties trouwens, want ze denken gewoon niet na over kostenposten waarvan ze kunnen weten dat ze er aan komen. Zo omgaan met geld is een recept voor financiële problemen, ja toch?

Recept voor financiële problemen

Focussen op overvloed

Zo’n positiviteitsgoeroe zegt dan ‘je moet focussen op overvloed, niet op schaarste’. Je bezighouden met geld besparen is uitgaan van schaarste, van ‘er is niet genoeg’. Uitgaan van overvloed zou beter zijn – dat er van alles genoeg is voor iedereen. Dat zou ook tot gevolg hebben dat geld naar je toe gaat stromen… ik zal je niet verder vermoeien met die theorie, fascinerend vind ik ‘m zeker wel.

Vergroten van je inkomsten

Wat zou dat nou zijn, focussen op overvloed? Is dat onbezonnen geld uitgeven zoals hierboven? Of is dat uitgaan van de mogelijkheden om (meer) geld te verdienen? Dat laatste, daar ben ik helemaal vóór. Het verbeteren van jouw persoonlijke financiën heeft twee kanten: het verminderen van je uitgaven en/of het vergroten van je inkomsten. Supersimpel als je het zo opschrijft vind ik. Toch vergeten veel mensen wel die kant van de inkomsten. Die zien ze als een vast gegeven, als iets waar ze niets aan kunnen veranderen. Dus zullen ze – als ze schulden moeten aflossen of de noodzaak van meer sparen zien – hun uitgaven moeten verlagen. Daar zijn we weer bij die negatieve insteek.

Creativiteit, lef en gewoon dóen

Veel positiever is inderdaad om na te denken over de mogelijkheden om je inkomen te vergroten. Die zijn er voor de meeste mensen wel, je moet er alleen wel creatief voor denken. Lef hebben en vooral gewoon dóen. Dat zit niet alleen in het vragen van een loonsverhoging aan je baas. Je kunt bijvoorbeeld eens die berg overtollige spullen in je huis gaan verkopen. Of diensten gaan aanbieden aan anderen – dingen waar je goed in bent en gewoon leuk vindt om te doen. Ik kan me nog levendig herinneren dat een kennisje een strijkservice was begonnen. Gewoon thuis, naast haar baan. Met als insteek: ik vind strijken leuk, veel mensen vinden dat niet, en ik kan het doen terwijl ik ’s avonds TV kijk. Dat vind ik nou echt mooi, zo’n initiatief!

Strijkservice voor extra inkomsten

Wat kun jij aan mogelijkheden bedenken?

Terug naar de vraag: geld besparen of meer verdienen? Dat ligt er maar net aan hoe jij erin staat en wat je aan mogelijkheden kunt bedenken. Het slimste is natuurlijk allebei – dan bereik je jouw spaardoelen het allersnelst. Met daarbij de kanttekening dat je wel bedenkt dat je nú leeft en er dus bij voorkeur geen negatief gevoel bij hebt.

 

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.