Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 21 mei 2019, 09:31 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Grappig... al jaren en jaren leg ik in mijn hoofd heel vaak de link tussen afvallen en geld besparen. In 2010 schreef ik hier op HomeFinance dit: Budgetteren en diëten, in 2015 dit: Struisvogels en jojo's. Zonet doe ik een nieuwsscan en zie op NU.nl Geld het volgende artikel: Dit dieet moet je kiezen als je een klein budget hebt. Legt ook de link tussen geld en gewicht - dus dat vind ik interessant.

Gezond gewicht & gezond omgaan met geld

Mijn link draait overigens niet om de kosten van diëten. Ik kijk meer naar de overeenkomsten qua principe en denkwijze. Gedrag vooral. Keuzes en grenzen. Het barst van zulke overeenkomsten, dus daar ga ik vandaag eens even verder op in. In lijn met mijn blog van vorige week over Geld besparen of juist meer verdienen? moet ik het trouwens niet hebben over afvallen en besparen. De positieve insteek zou dan moeten zijn 'Gezond gewicht' en 'Gezond met geld omgaan' ofzo. Klinkt wel positiever maar tegelijk ook wat te glad vind ik dan. Bovendien niet zo concreet, want wat is 'gezond'? Daar zijn heel veel verschillende meningen over. Dus... ik zal toch de woorden 'afvallen' en 'besparen' gebruiken, ook al hoort bij besparen zéker ook het idee om meer geld te gaan verdienen - dus niet alleen minder uit te geven.

Gewicht: opeten en verbranden

Laat ik even uitgaan van het basis uitgangspunt dat het bij afvallen draait om de calorieën: wat je in je mond stopt tegenover wat je verbrandt. Ik weet heel goed dat er talloze afvalgoeroes zijn die er anders over denken hoor... dat het gaat om het soort voeding dat je tot je neemt, koolhydraten (goed of slecht) - eiwitten - vetten enzo. Of dat het gaat om de combinaties van wat je tegelijk of kort na elkaar eet. En zo nog veel meer, maar ik houd het even bij de ouderwetse basis van calorieën. Je eet en drinkt van alles en krijgt op die manier calorieën binnen, je doet van alles en verbrandt daarmee calorieën. Als je meer binnenkrijgt dan je verbrandt wordt je dikker, verbrand je meer dan dat je binnenkrijgt - dan val je af. Makkelijk gezegd, moelijker gedaan - oh, but I know... - maar de basis is simpel.

Geld: inkomsten en uitgaven

Met geld werkt het net zo: er komt geld binnen en er gaat geld uit. Als je meer inkomsten hebt dan uitgaven groeit je banksaldo. Geef je meer uit dan er binnenkomt, dan slinkt dat saldo. Clear. Wil je jouw geldsituatie verbeteren, dan moet je dus zorgen dat je inkomsten hoger worden en/of je uitgaven lager. Ook zo'n simpele basis. En net als afvallen ook ontzettend moeilijk voor heel veel mensen.

Waarom lukt het dan zo vaak niet?

Als het allemaal zo simpel is, afvallen en besparen, waarom lukt het dan zo vaak niet? Waarom vervallen we steeds in dezelfde fouten? De één heeft daar meer last van als het om gewicht gaat (ik zei de gek), de ander heeft het moeilijker om de geldzaken onder controle te houden. Als het even tegenzit heb je op allebei de fronten een probleem, dat kan natuurlijk ook. Het interessante vind ik dat het allemaal draait om gedrag. Om discipline. Om keuzes en prioriteiten.

Cijfers rondom gewicht en geld

Ja, de cijfertjes (je gewicht, de calorieën in en uit, je banksaldo, de euro's in en uit) zijn niet moeilijk om op een rij te krijgen. Dat is een kwestie van even doen - al dan niet met een ander samen. Zijn de uitkomsten niet okay, dan ga je een plan maken. Een doel waar je naartoe wilt werken: een bepaald gewicht of banksaldo (schulden aflossen of spaarbedrag) plus de weg daar naartoe. Lukt dat niet, dan kun je er hulp voor vragen bij een ander. Een gewichtsconsulent / diëtist of een budgetcoach / schuldhulpverlener, afhankelijk van de ernst van je probleem. Zodra de cijfers helder zijn gaan zij je vertellen hoe je de boel beter kunt doen. Qua afvallen leer je zo minder/anders eten en meer/anders bewegen met een voedingsplan en/of een bewegingsschema. Qua geld krijg je inzicht in mogelijkheden om te besparen of meer te verdienen, leer je budgetteren om de boel onder controle te houden. In de ergste gevallen wordt het van je overgenomen door een budgetbeheerder die orde op zaken gaat stellen. Zo'n budgetbeheerder kan wel voor geld maar natuurlijk niet voor gewicht - je kunt moeilijk iemand inschakelen die 24/7 naast je loopt/zit/ligt om te bepalen wat je wel en niet mag eten en ervoor te zorgen dat je genoeg beweegt.

Cijfers kun je berekenen

Gedragsverandering is de kern

Met die hulp lukt het vaak best goed om af te vallen of de financiën op orde te krijgen. Maar dan... als de hulp stopt en je het allemaal zelf moet gaan doen... daar zit de grote valkuil! Dan zal blijken of je dat wat je geleerd hebt al genoeg tot een gewoonte hebt gemaakt om het ook te blijven doen zonder de ondersteuning. En dát is waar het vaak misgaat - dan vervallen we in ons oude gedrag en komen de kilo's er vanzelf weer bij, of komen de geldproblemen gewoon weer terug. Blijvende gedragsverandering is waar het om draait. Laat dat nou net het moeilijkste zijn wat er bestaat: het veranderen van je gedrag... niet voor even, maar voor altijd.

Problemen veroorzaakt door verkeerd gedrag

Zo - zie jij ze ook, die overeenkomsten tussen geld en gewicht? Misschien denk je: ja hoor, en dus? Wat moet ik daarmee? Met die overeenkomsten hoef je helemaal niets, die vind ik gewoon leuk om te zien en met je te delen. De conclusie - dat het allemaal gaat om gedragsverandering - dát is waar het om gaat. Dat geldt namelijk niet alleen voor gewicht en geld, maar voor bijna alles waar je een probleem mee hebt. De meeste problemen worden tenslotte veroorzaakt door gedrag. Door verkeerd gedrag om precies te zijn.

Oplossing voor geldproblemen

Aangezien we hier op HomeFinance.nl zitten: geldproblemen dus ook. Natuurlijk kan er iets buiten jezelf zijn waardoor jij in de geldproblemen terechtgekomen bent. Ik zeg niet dat iedereen die zelf veroorzaakt heeft met zijn of haar eigen gedrag - al is het daar wel vaak op terug te voeren. Wat ik wel zeg is dat de oplossing in elk geval te vinden is in jouw eigen gedrag - geldgedrag dus. Wil je ervoor zorgen dat die problemen opgelost worden én niet meer terugkomen? Dan moet je heel kritisch kijken naar je eigen gedrag en daar verandering in aanbrengen. Net zoals ik dat moet doen waar het om m'n gewicht gaat.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.