Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 20 mei 2019, 12:12 - Jos Koets
#hypotheek

Er is goed nieuws te melden voor huizenbezitters. Het aantal huizenbezitters dat een betalingsachterstand heeft is gedaald naar 73.000. In 2015 was dit nog 113.000. 

Historisch overzicht betalingsachterstanden op hypotheek

Nette betalers maar weinig buffer

Dit aantal is natuurlijk niet hoog, want er zijn in Nederland meer dan 4.000.000 koopwoningen. Huizenbezitters betalen dus netjes hun hypotheek. Dit wil trouwens niet zeggen dat veel huizenbezitters een extra "potje" achter de hand hebben. Ik merk in de praktijk dat er best wel veel huizenbezitters zijn die iedere maand blij zijn dat zij rondkomen. Dit heeft dan weer niet te maken met de hoogte van de hypotheeklasten, maar met overige uitgaven die nodig zijn om te kunnen leven.

Verzwijgen studieschulden bij aanvraag hypotheek

In het artikel staat wel schokkende informatie over het verzwijgen van de studieschulden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel huizenkopers of huizenbezitters bij het afsluiten van een hypotheek niet aangeven een studieschuld te hebben. Zoals bekend zorgt een studieschuld voor een lagere maximale hypotheek. Hierbij is het nog van belang van wanneer de studieschuld is. Studieschulden van voor 1 juli 2015 tellen "zwaarder" mee (0,75%) bij het berekenen van de maximale hypotheek dan studieschulden van na 1 juli 2015 (0,45%). Ik zal dit aantonen met een rekenvoorbeeld:

Inkomen 40.000 euro
Studieschuld 10.000 euro
Toetsrente

2,50%

Maximale hypotheek zonder studieschuld 172.943 euro
Maximale hypotheek met studieschuld van na 1 juli 2015 161.554 euro
Maximale hypotheek met studieschuld van voor 1 juli 2015 153.961 euro

Studieschulden en het BKR

In Nederland worden schulden opgenomen in het register van Bureau Krediet Registratie (beter bekend onder de afkorting BKR). Banken en andere organisaties die kredieten verstrekken, raadplegen dit register om te bepalen of het verstandig is om consumenten een krediet te verstrekken. Studieschulden staan op dit moment niet geregistreerd bij het BKR. Nu veel mensen zelf niet eerlijk doorgeven dat zij een studieschuld hebben en hypotheekadviseurs niet goed doorvragen (doen hun werk niet goed genoeg) is het tijd om drastisch in te grijpen. De studieschulden gewoon ook registreren bij het BKR, dan zijn we van dit probleem af.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.