Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 30 mei 2019, 12:53 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Vorige week kreeg ik een berichtje van Marieke Henselmans. We hebben zo af en toe contact met elkaar over waar we ons mee bezighouden en ze wilde me graag vertellen over haar nieuwste project: Meegeven.nl. Natuurlijk ging ik meteen een kijkje nemen!

Wat geef je jouw kinderen mee?

Als ik ergens lees 'Wat geef je ze mee?' denk ik aan de opvoeding van kinderen. Buiten het pure verzorgen van je bloedjes wil je ze tenslotte van alles meegeven waar ze iets aan hebben - nu en later. Tenminste, dat lijkt mij zo, dat iedere ouder dat wil. Wát je ze wilt meegeven verschilt natuurlijk wel enorm van ouder tot ouder. Dat kan over van alles gaan, bijvoorbeeld over hoe ze omgaan met geld. Financiële opvoeding, ik schrijf er regelmatig over omdat ik het echt heel belangrijk vind.

Wat geef je nabestaanden mee?

Meegeven kun je ook anders lezen... zoals op de nieuwe website Meegeven.nl: Wat geef jij je nabestaanden mee? Die nabestaanden kunnen natuurlijk heel goed je kinderen zijn, hopelijk volwassen tegen de tijd dat ze die rol krijgen. De site is een initiatief van de SNS in samenwerking met Marieke. Het gaat niet over opvoeding maar juist over afronding. Het afronden van een leven om precies te zijn. Letterlijk: wat nabestaanden allemaal op zich af krijgen als een dierbare komt te overlijden. Van de dag van het overlijden tot en met de totale afwikkeling... het is allemaal nogal wat, waar je als nabestaande mee te maken krijgt.

Bereid je voor met een Nabestaandenplan

Naast die informatie en praktische tips voor nabestaanden over de periode na een overlijden wil de site vooral stimuleren dat we allemaal een Nabestaandenplan maken. Daarin kun je al je wensen, maar ook al je belangrijke gegevens vastleggen in een digitale kluis. Zo hebben jouw nabestaanden alles op een rijtje als jij onverhoopt komt te overlijden - wel zo prettig. 

Uitvaartwensen vastleggen

Het doet mij denken aan een belofte die ik een aantal jaren geleden deed aan een oud-collega. Haar vriend was volkomen onverwacht in zijn slaap overleden en zij had erg veel last gehad van de vragen ... hoe zou hij dingen gewild hebben? Dat soort wensen, daar hebben uitvaartverzekeraars en -verzorgers zeker weten tools voor. Alleen... je moet er wel wat mee doen. Met het schaamrood op m'n kaken geef ik toe dat ik dat tot op de dag van vandaag nog steeds niet gedaan heb... Het komt regelmatig in me op, zo ook nu weer, maar ondertussen blijft het liggen.

Wensen en gegevens beveiligd opgeslagen in een digitale kluis

In het Nabestaandenplan van Meegeven.nl kun je dit dus kwijt, maar vooral ook allerlei gegevens die ze nodig gaan hebben. Alles bij elkaar en beveiligd opgeslagen in een eigen account. Jouw partner, kinderen of andere vertrouwelingen hoef je alleen maar de toegang te geven en je weet zeker dat zij - als het zover is - alle gegevens bij elkaar hebben. Fijn idee!

De crux blijft natuurlijk altijd zitten 'je moet het wel echt doen'. Dus... ik zet 'm op m'n actielijst...

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.