Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 23 mei 2019, 09:10 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Er zijn van die onderwerpen die me blijven triggeren, ook al spelen ze al jaren geen rol meer voor mij persoonlijk. Icesave bijvoorbeeld... en hetzelfde geldt voor Dirk Scheringa en DSB.

Icesave herinneringen

Icesave: als ik een kop zie waarin die naam genoemd wordt kan ik bijna niet niet-klikken. Nu heb ik daar ook echt een ding mee: ik had daar destijds geld staan en heb de paniek dus zelf meebeleefd. M'n blogs over die paniek - destijds nog op mijngeld.blog.nl 'Blijft jouw geld bij Icesave?' en 'IJskoud gevoel bij Icesave-spaarders' werden ook bijzonder goed gelezen en dat leverde me dan uiteindelijk weer wat geld op. En het Icesave-geld kwam terug (Linksom of rechtsom, ik zie het Wouter Bos nog zó zeggen op TV) dus uiteindelijk niets aan de hand.

Kriebels van DSB

Met DSB heb ik dan weer geen persoonlijke ervaringen, gelukkig niet. Wel een persoonlijk gevoel: al jaren en jaren voordat het daar mis ging had ik een enorm negatief gevoel bij DSB. De schreeuwende kredietreclames, de overkreditering, de problemen die ik tegenkwam bij klanten toen ik nog financieel adviseur was... ieuw. De kriebels die ik daarvan kreeg zijn niet verdwenen met het faillissement van de bank in 2009 - ook een kop met DSB is voor mij pure click-bait (oftewel: zo'n kop roept voor mij keihard 'klik op mij!').

Dirk Scheringa... wat moet je ervan denken?

De naam Dirk Scheringa is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met DSB, tja, Dirk Scheringa Bank hè. De man zelf bezorgt me dan weer geen kriebels, meer een soort van clowngevoel. Zet 'm een rode neus op en gáán! Hij had niet alleen DSB, maar ook voetbalclub AZ Alkmaar in z'n pocket. En een heus eigen Dirk Scheringa museum. Grootheidswaanzin? Of gewoon een Westfries met grootse dromen die ze heeft waargemaakt, om ze vervolgens te zien vervliegen? 

Musical Dikkie de Kid

Ik zeg trouwens clown - maar in de media wordt Scheringa veel vaker afgeschilderd als een cowboy. Lees ik net op AD.nl dat er nu werkelijk een musical over zijn leven is gemaakt, daarin is hij Dikkie de Kid. Nee, die rol speelt hij niet zelf. Wel lijkt hij het machtig mooi te vinden dat dit gedaan wordt. Ondanks het feit dat het geen lofzang of ode aan het adres van Dirk Scheringa is. De regisseur geeft aan dat hij een zo realistisch mogelijk beeld wilde schetsen: ,,In de media wordt al snel een zwart-witbeeld geschetst, iemand is goed of slecht. Maar zo is de werkelijkheid natuurlijk niet. Scheringa was in de bankenwereld misschien niet de ergste, maar hij was wel een cowboy.’’ Ook fascinerend is dat degene die zijn rechterhand Hans van Goor speelt zelf een pure DSB-gedupeerde is.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.