Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 23 mei 2019, 19:51 - Roland Bieleveldt
#huizenmarkt #hypotheek #besparen

Duurhuurder. Een term die ik eerlijk gezegd nog niet eerder was tegengekomen. Het betreft een groep mensen die een heel groot gedeelte van hun inkomen kwijt zijn aan huurlasten. Een groep die deze maandlasten vaak liever in een eigen huis zou stoppen. Maar ja, de hypotheekregels rond de maximale hypotheek berekening zijn tegenwoordig behoorlijk streng. Het gevolg: een grote groep mensen die maandelijks wel een hoge huur mag betalen, maar niet een woning mag kopen die hen lagere maandlasten zou opleveren. Dat klinkt onlogisch en daarom wil hypotheekverstrekker BLG Wonen hier verandering in aanbrengen.

Huren of kopen

In Nederland staan ongeveer 7,8 miljoen woningen. Ongeveer 60% van deze woningen zijn koopwoningen en ongeveer 40% zijn huurwoningen. Bekend is dat veel mensen die gehuurd wonen liever in een koopwoning zouden wonen.

Vaak is de belangrijkste reden dat huurders de overstap van huur naar koop niet nemen een financiƫle: ze kunnen een passende woning niet betalen. Niet dat ze de maandlasten van de hypotheek niet kunnen ophoesten, want die zijn vaak lager dan wat ze aan huur kwijt zijn. Maar ze komen niet door de hypotheekacceptatie bij de bank. Dit komt omdat bij koopwoningen een veel lagere woonquote wordt geaccepteerd dan bij huurwoningen. Anders gesteld: waar huurders in de vrije huursector gemiddeld 42,6 procent van hun inkomen kwijt zijn aan huurlasten ligt de woonquote die bij het afsluiten van een hypotheek maximaal geaccepteerd wordt momenteel gemiddeld zo rond de 30 procent.

Vermogen opbouwen

BLG-directeur Frank Soede laat in een persbericht weten: "Ruim 1 miljoen huurders hebben zulke hoge woonlasten dat het vrijwel onmogelijk is om te sparen of vermogen op te bouwen. Dat vind ik zorgelijk. Want wanneer zij voor deze huurprijs een vergelijkbare standaard koopwoning zouden hebben gehad, hadden zij flink vermogen kunnen opbouwen". En dat is natuurlijk waar! Want waar de huur die de huurder betaalt pure kosten zijn, bestaan de hypotheeklasten uit rente en aflossing. En die aflossing zou je kunnen beschouwen als een vorm van sparen.

Huurverklaring

BLG wil in de toekomst mensen die al jaren een relatief hoge huur betalen een huurverklaring verstrekken. Mensen die op basis van hun inkomen niet voldoende kredietwaardig zijn om een huis te kopen, worden dat wel als ze middels zo'n huurverklaring kunnen bewijzen dat ze een hoge huur kunnen ophoesten. Of te wel: als je bewezen hebt om een bepaald bedrag per maand aan huur te kunnen besteden dan vindt BLG Wonen dat je dat bedrag ook zou moeten kunnen besteden aan een hypotheek. Lijkt mij een interessante gedachte!

BLG gaat met dit concept eerst een pilot draaien. Mocht die pilot succesvol zijn, dan volgt een landelijke uitrol.

Roland Bieleveldt
Roland Bieleveldt Oprichter & oud-eigenaar

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.