Search
Close this search box.

Huizenmarkt op tilt

Wat zijn de gevolgen van de verhitte huizenmarkt

Wat zijn de gevolgen van de verhitte huizenmarkt

Het gaat alweer enkele jaren zeer goed met de huizenmarkt. De huizenprijzen stijgen ieder jaar flink. Vooral de huizenbezitters die in crisistijd een onderwater hypotheek hadden, zijn hier zeer blij mee.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Bij een onderwater hypotheek is de lopende hypotheek hoger dan de waarde van de woning. Bij een verkoop van de woning ontstaat er dan een restschuld omdat de lopende hypotheek niet volledig kan worden afgelost. Hieronder een fictief voorbeeld ter verduidelijking:

 • Lopende hypotheek: 200.000 euro
 • Verkoopwaarde woning: 180.000 euro
 • Restschuld bij verkoop: 20.000 euro

Nationale Hypotheek Garantie en restschuld

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal ook blij zijn dat er nu veel minder onderwater hypotheken zijn. NHG biedt namelijk een “secundaire” dekking. Bij een hypotheek met NHG geldt dat als door een scheiding, overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid de hypotheek niet meer betaald kan worden, NHG borg staat. Indien de woning in deze situatie verkocht moet worden en er is een restschuld ontstaat, dan zal NHG deze betalen. Hierbij zijn er wel strikte voorwaarden waaraan huizenbezitters zich moeten houden.

Gevolgen verhitte huizenmarkt

Als het goed gaat op de huizenmarkt, is er sprake van een verkopersmarkt. De vraag naar koopwoningen is groot en het aanbod is gering. Er ontstaan dan ook “gekke” situaties zoals:

 • Veel koopwoningen worden boven de vraagprijs gekocht
 • Veel koopwoningen worden zonder ontbindende voorwaarden gekocht
 • Veel koopwoningen worden zonder bouwkundig rapport gekocht
 • Een aankoopmakelaar is “verplicht”
 • Taxateurs maken onderlinge afspraken (die feitelijk verboden zijn)
 • Gekochte woningen zijn als nog niet “gekocht”
 • Taxateurs worden onder druk gezet om hoger te taxeren
 • Onverkoopbare woningen worden te koop aangeboden
 • Kopers met te weinig eigen middelen, halen trucs uit om als nog de hypotheek te kunnen krijgen
 • Starters verzwijgen studieschulden om een hogere hypotheek te kunnen krijgen

Waarschijnlijk kunt u als lezer zeker nog een punt noemen dat niet in het bovenstaand rijtje staat. In ieder geval is duidelijk dat er veel gebeurt wat eigenlijk niet zo netjes is. Dit is een logisch gevolg als er sprake is van een “verhitte” markt. Kopers doen er alles aan om een woning te kopen. Sommige gaan daarin zeer ver. Ook de andere partijen (sommige makelaars en hypotheekadviseurs) zijn bereid om zich niet 100% aan de regels te houden. Onderaan de streep gaat het bij deze partijen natuurlijk om geld te verdienen.

Ik zal in diverse blogs terugkomen op de genoemde situaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek