Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogWat zijn de gevolgen van de verhitte huizenmarkt
Het gaat alweer enkele jaren zeer goed met de huizenmarkt. De huizenprijzen stijgen ieder jaar flink. Vooral de huizenbezitters die in crisistijd een onderwater hypotheek hadden, zijn hier zeer blij mee.
Bij een onderwater hypotheek is de lopende hypotheek hoger dan de waarde van de woning. Bij een verkoop van de woning ontstaat er dan een restschuld omdat de lopende hypotheek niet volledig kan worden afgelost. Hieronder een fictief voorbeeld ter verduidelijking:
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal ook blij zijn dat er nu veel minder onderwater hypotheken zijn. NHG biedt namelijk een "secundaire" dekking. Bij een hypotheek met NHG geldt dat als door een scheiding, overlijden, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid de hypotheek niet meer betaald kan worden, NHG borg staat. Indien de woning in deze situatie verkocht moet worden en er is een restschuld ontstaat, dan zal NHG deze betalen. Hierbij zijn er wel strikte voorwaarden waaraan huizenbezitters zich moeten houden.
Als het goed gaat op de huizenmarkt, is er sprake van een verkopersmarkt. De vraag naar koopwoningen is groot en het aanbod is gering. Er ontstaan dan ook "gekke" situaties zoals:
Waarschijnlijk kunt u als lezer zeker nog een punt noemen dat niet in het bovenstaand rijtje staat. In ieder geval is duidelijk dat er veel gebeurt wat eigenlijk niet zo netjes is. Dit is een logisch gevolg als er sprake is van een "verhitte" markt. Kopers doen er alles aan om een woning te kopen. Sommige gaan daarin zeer ver. Ook de andere partijen (sommige makelaars en hypotheekadviseurs) zijn bereid om zich niet 100% aan de regels te houden. Onderaan de streep gaat het bij deze partijen natuurlijk om geld te verdienen.
Ik zal in diverse blogs terugkomen op de genoemde situaties.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.