Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 3 juni 2019, 08:47 - Jos Koets
#hypotheek

Kopers die een huis kopen, moeten (meestal) een hypotheek afsluiten. Zij moeten dan ook aardig wat beslissingen nemen. Laat ik twee van deze beslissingen opsommen:

  • Welke hypotheekvorm(en) sluit ik af?
  • Hoe lang zet ik de hypotheekrente vast?

Hypotheekvorm kiezen

Een starter heeft gelukkig niet zoveel mogelijkheden betreffende zijn keuze van de hypotheekvormen. Het wordt annuïteiten en / of een lineaire hypotheek om zodoende renteaftrek te kunnen genieten. Hierbij voeg ik er nog aan toe dat een combinatie natuurlijk ook mogelijk is.

Hypotheekrente vastzetten: hoe lang?

De hypotheekrente vastzetten kan een moeilijke beslissing zijn. Echter: de verschillen tussen de korte en de langere rentevast periodes zijn niet groot. Hieronder het renteoverzicht van 25 mei van deze website.

Check de actuele hypotheekrente

Veel (jonge) kopers kiezen voor een lange rente vaste periode. Meestal is dat een duur van 20 jaar. Zij willen zekerheid hebben voor een lange periode van hun bruto maandlasten.

Hypotheek extra aflossen

Hierbij hebben zij nog de mogelijkheid om ieder jaar extra af te lossen op hun hypotheek. De meeste banken hanteren een boetevrije aflossing van 10% van het hypotheekbedrag per jaar.

Let op: er zijn ook banken die de 10% hanteren per leningsdeel. Huizenbezitters die meerdere leningsdelen hebben afgesloten in hun hypotheek moeten hier rekening mee houden. Hieronder een fictief voorbeeld:

  Hypotheekbedrag Boetevrij aflossen
Totale hypotheek € 300.000 € 30.000
Hypotheekdeel 1 € 120.000 € 12.000
Hypotheekdeel 2 € 100.000 € 10.000
Hypotheekdeel 3 € 80.000 € 8.000

Indien deze huizenbezitter 10% boetevrij wil aflossen (30.000 euro) dan is dit niet mogelijk op één hypotheekdeel. Deze 30.000 euro moet dus verspreid worden over alle hypotheekdelen.

Hierbij merk ik op dat er altijd meer dan 10% boetevrij mag worden afgelost als de hypotheekrente is gestegen! Dit laatste is belangrijk om te weten en zal ik ook uitleggen in een volgende blog.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.