Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Studieschuld verzwijgen wordt lastiger

DUO-verklaring geeft banken inzicht in studieschulden

DUO-verklaring geeft banken inzicht in studieschulden

Er is eindelijk iemand wakker geworden in Den Haag. Minister Kajsa Ollongren wil dat er een schuldverklaring van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) komt. Banken kunnen dan bij het verstrekken van een hypotheek of consumptieve lening controleren of er een studieschuld is. Het verzwijgen van een studieschuld wordt dan moeilijker.

Minister Ollongren / Bron: rijksoverheid.nl

Openstaande schuld ipv oorspronkelijke schuld

Het heeft even geduurd, maar dit is eindelijk een stap in de goede richting. Bovendien is er nog meer goed nieuws. Bij de berekening van de studieschuld wil de Minister dat er gekeken gaat worden naar de openstaande studieschuld en niet naar de oorspronkelijke studieschuld. Hieronder een simpel voorbeeld:

  • Studieschuld bij aanvang 30.000
  • Huidige studieschuld 10.000

Bij de toetsing voor de maximale hypotheek moet er op dit moment rekening worden gehouden met een de oorspronkelijke studieschuld van 30.000 euro tenzij er tussentijds extra is afgelost. De Minister wil dat er in de toekomst rekening wordt gehouden met de nog werkelijk openstaande studieschuld (10.000 euro in dit voorbeeld) voor de maximale hypotheek berekening.

Hieronder een rekenvoorbeeld wat de gevolgen zijn van de nieuwe regels bij het berekenen van de hoogte van de maximale hypotheek:

  • Inkomen 40.000
  • Toetsrente 2,5%
  • Studieschuld bij aanvang 30.000
  • Huidige studieschuld 10.000
  • Maximale hypotheek zonder studieschuld 172.943
  • Maximale hypotheek met 30.000 euro studieschuld 138.776
  • Maximale hypotheek met 10.000 euro studieschuld 161.554

Het verschil is duidelijk te zien. De maximale hypotheek is beduidend hoger in dit rekenvoorbeeld als er getoetst mag worden met de huidige studieschuld.

Kleine schulden vergeten?

De Minister wil nog een stap verder gaan. Als er nog maar erg weinig studieschuld betaald hoeft te worden, mag de studieschuld buiten beschouwing worden gelaten. Dit laatste klinkt heel leuk, maar aan welke bedragen moet ik dan denken. Is een studieschuld van 5.000 euro erg laag, dus dan te verwaarlozen? Met dit laatste komt de Minister in een grijs gebied terecht. Dit zal alleen maar discussies gaan opleveren. Dus gewoon de huidige studieschuld meenemen in de toetsing.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek