Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 24 juni 2019, 15:12 - Jos Koets
#lenen #hypotheek

Er is eindelijk iemand wakker geworden in Den Haag. Minister Kajsa Ollongren wil dat er een schuldverklaring van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) komt. Banken kunnen dan bij het verstrekken van een hypotheek of consumptieve lening controleren of er een studieschuld is. Het verzwijgen van een studieschuld wordt dan moeilijker.

Minister Ollongren / Bron: rijksoverheid.nl

Openstaande schuld ipv oorspronkelijke schuld

Het heeft even geduurd, maar dit is eindelijk een stap in de goede richting. Bovendien is er nog meer goed nieuws. Bij de berekening van de studieschuld wil de Minister dat er gekeken gaat worden naar de openstaande studieschuld en niet naar de oorspronkelijke studieschuld. Hieronder een simpel voorbeeld:

  • Studieschuld bij aanvang 30.000
  • Huidige studieschuld 10.000


Bij de toetsing voor de maximale hypotheek moet er op dit moment rekening worden gehouden met een de oorspronkelijke studieschuld van 30.000 euro tenzij er tussentijds extra is afgelost. De Minister wil dat er in de toekomst rekening wordt gehouden met de nog werkelijk openstaande studieschuld (10.000 euro in dit voorbeeld) voor de maximale hypotheek berekening.

Hieronder een rekenvoorbeeld wat de gevolgen zijn van de nieuwe regels bij het berekenen van de hoogte van de maximale hypotheek:

  • Inkomen 40.000
  • Toetsrente 2,5%
  • Studieschuld bij aanvang 30.000
  • Huidige studieschuld 10.000
  • Maximale hypotheek zonder studieschuld 172.943
  • Maximale hypotheek met 30.000 euro studieschuld 138.776
  • Maximale hypotheek met 10.000 euro studieschuld 161.554

Het verschil is duidelijk te zien. De maximale hypotheek is beduidend hoger in dit rekenvoorbeeld als er getoetst mag worden met de huidige studieschuld.

Kleine schulden vergeten?

De Minister wil nog een stap verder gaan. Als er nog maar erg weinig studieschuld betaald hoeft te worden, mag de studieschuld buiten beschouwing worden gelaten. Dit laatste klinkt heel leuk, maar aan welke bedragen moet ik dan denken. Is een studieschuld van 5.000 euro erg laag, dus dan te verwaarlozen? Met dit laatste komt de Minister in een grijs gebied terecht. Dit zal alleen maar discussies gaan opleveren. Dus gewoon de huidige studieschuld meenemen in de toetsing.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.