Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 26 juni 2019, 10:30 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen

Dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) iets met cijfers doet weten we waarschijnlijk allemaal wel. Toch kan ik me af en toe verbazen over de hoeveelheid onderwerpen en data die ze bijhouden - en het bijbehorende aantal artikelen dat ze daarover publiceren. Moet je zomaar eens even op de homepage van CBS.nl kijken - dan zie je binnen 5 dagen maar liefst 12 artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Of nou ja, wel over cijfers natuurlijk, want dat is waar ze zich daar mee bezighouden.

CBS cijfers over geldzaken

Veel van die cijfers gaan over financiën. Over ons inkomen, onze uitgaven, over winsten, schulden en vermogens. Ik denk dat dit kalendergebonden is overigens, want op de planning staan hele andere onderwerpen. Hoe dan ook, ik vind het CBS een fijne bron van informatie en inspiratie voor artikelen.

Zo vind ik het altijd heel interessant om te zien wat er in Nederland gebeurt met spaartegoeden en schulden. Daar houden wij ons natuurlijk op allerlei manieren mee bezig op onze websites. Niet alleen hier op HomeFinance.nl, maar ook op VanSpaarbankVeranderen.nl en Lening.nl

We houden flink meer geld over...

Grappig om te zien: de besparingen zijn in het afgelopen kwartaal toegenomen. Daarmee bedoelt het CBS niet wat we besparen op onze uitgaven maar wat we overhouden van ons inkomen. Klinkt misschien als hetzelfde, maar dat is het natuurlijk niet. Als je inkomen stijgt en je uitgaven blijven gelijk (daar heb je dus niet op bespaard), houd je toch meer over. Voor het CBS stijgen dan de individuele besparingen. Die waren voor ons allemaal samen in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 4,5 miljard euro - 1,8 miljard méér dan in de eerste drie maanden van 2018! 

Fascinerend is dat de spaartegoeden met véél meer toenamen dan dit bedrag. Die stegen met maar liefst 7,4 miljard euro - terwijl dat vorig jaar nog 1,8 miljard was. Hoe kan dat? CBS heeft het antwoord: we verkochten met z'n allen in het eerste kwartaal voor maar liefst 6 miljard aan aandelen. Hevel dat geld grotendeels over naar spaarrekeningen en deposito's en de stijging is verklaard. Wat ik me dan alleen afvraag... waarom zijn er zoveel mensen die hun aandelen verkocht hebben? Het is nou niet alsof je geld op een spaarrekening meer oplevert ofzo - en dat is nogal een understatement.

Check de actuele spaarrentes

...en lossen af op schulden

Een mooie ontwikkeling: we zijn behoorlijk gaan aflossen op onze schulden! Voor het eerst sinds het laatste kwartaal van 2016 is het totaal dat we met z'n allen aan schulden hebben openstaan gedaald, grofweg met 1 miljard euro. Kijk maar even naar de grafiek om te zien hoe anders dat in de afgelopen jaren was:

Het draait hier om het totaal van alle schulden van huishoudens (dus niet van bedrijven): consumptief krediet en hypotheken samen. De daling in 2016 werd veroorzaakt door aflossingen op hypotheken, maar die van afgelopen kwartaal juist door het aflossen op persoonlijke leningen, doorlopende kredieten en andere leningen. Het totaalbedrag aan hypotheken nam juist wat toe - al was dat wel veel minder dan in de afgelopen kwartalen.

Hoe zit het met jouw eigen cijfers?

Goed, tot zover de weergave in mijn eigen woorden van wat het CBS al had verteld. Het gaat hier steeds over het totaal van alle Nederlanders, dus niet over jouw eigen financiële situatie. Dat laatste is voor iedereen persoonlijk natuurlijk nog veel interessanter. Want het is wel leuk dat het CBS zegt dat het goed gaat met Nederland - maar daar heb je niets aan als jij in de financiële problemen zit. Die cijfers over jouw persoonlijke geldzaken, daar ga ik dan ook in m'n volgende blog uitgebreid op in!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.