Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 2 juli 2019, 09:13 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen #hypotheek

Vorige week schreef ik een blog over de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) - hoe goed het volgens die cijfers met Nederland gaat. Daarbij sloot ik af met de vraag hoe het met jouw eigen geldzaken zit... een vraag die voor iedereen persoonlijk natuurlijk belangrijker is dan de totaalcijfers voor heel ons land.

Heb jij jouw cijfers in beeld?

Heb jij enig idee hoe het bij jou zit qua inkomsten, uitgaven, vermogen en schulden? Op dit moment, maar ook qua ontwikkeling ervan in de afgelopen jaren? En heb je wat dat betreft een plan voor de komende jaren? Of is het voor jou 'het gaat zoals het gaat en we zien wel'?

Is jouw financiële toekomst een mysterie?

Geen preek over 'je moet een financieel plan hebben'

Voordat je denkt dat ik nu ga preken dat je dat allemaal in beeld moet hebben en een financieel plan moet maken... ik kijk wel beter uit. Dan zou ik wel hypocriet zijn want zelf heb ik dat eerlijk gezegd ook niet. Ik weet grofweg hoe we ervoor staan met onze gezinsfinanciën en krijg dat één keer per jaar actief in beeld. Je raadt het al - bij de Belastingaangifte.

Dit soort grafieken en een serieus financieel plan heb ik niet... gek hè? Je zou toch zeggen dat ik bovengemiddeld geïnteresseerd ben in geldzaken. In een grijs verleden was ik zelf financieel planner tenslotte, en ik schrijf steeds over dit soort dingen. Dan zou je ook kunnen verwachten dat ik heel actief ben met het monitoren van alle gegevens én met het maken en bijhouden van een plan voor de toekomst. Dan moet ik je dus teleurstellen - dat is niet zo.

Financieel plan over tijd en geld

Waarom ik dat plan niet heb

Waarom eigenlijk niet? Heel eerlijk: gewoon geen zin om er de tijd en de energie in te steken. Zoals gezegd - ik weet het grofweg wel en heb er alle vertrouwen in dat het goed zit. Nu en in de toekomst. Dus dan vind ik het behoorlijk zonde van mijn tijd om die steeds opnieuw te besteden aan grafieken en plannen. Plannen die je toch in de loop van de tijd steeds weer moet bijstellen.

Overigens heb ik natuurlijk echt wel goed naar onze financiën gekeken en risico's (met name overlijden) goed afgedekt - het is niet dat ik er helemaal nooit aandacht aan besteed. Ik heb er alleen geen financieel plan voor en kijk er ook niet regelmatig naar.

Bijhouden en plannen dus niet nodig?

Zeg ik nu tegen jou dat je er ook geen aandacht aan hoeft te besteden? Nee joh... dat zou ik nooit zeggen. Het ligt gewoon helemaal aan jouw situatie of het nodig is om daarmee aan de slag te gaan en te blijven. Of je er de tijd en de energie in moet steken.

Zeker wel: als je krap zit

Zit je krap? Moet je elk dubbeltje omdraaien om rond te komen? Dan is het dus wél heel belangrijk. Bijhouden en plannen kan dan voorkomen dat je in dikke problemen komt. Daar sta ik 100% achter - als ik een financieel minder ruim leven zou krijgen is dat het eerste wat ik zou doen. Niet uitstellen, niet wachten op herinneringen en onbetaalde rekeningen, meteen!

Zeker wel: als je onzeker bent over de toekomst

Heb je niet het gevoel van vertrouwen in jouw financiële toekomst? De angst dat je misschien geen studie kunt betalen voor je kinderen of een geldprobleem hebt als je met pensioen gaat? Dan is een financieel plan dé manier om daar helderheid over te krijgen. Over wat er is, wat er komt, wat er nodig is en wat je kunt doen om dat bij elkaar te brengen.

 Zeker wel: als je grote dromen hebt die veel geld kosten

Je kunt natuurlijk ook grote dromen hebben die je wilt waarmaken. Niet zo belangrijk als je kinderen of je pensioeninkomen, maar die je wél heel graag wilt. Als die dromen veel geld kosten moet je niet achterover leunen en hopen dat je dat bedrag vanzelf een keer op je rekening ziet verschijnen. Dan moet je aan de slag - plannen maken en die realiseren. Voor het houvast is een financieel plan daarbij heel handig. Het maakt de kans dat het lukt ook groter dus dan doe je het duidelijk ergens voor.

Hulp bij het maken van een financieel plan

Die drie 'alsen' gelden voor mij dus niet. Voor de eerste twee zeg ik 'gelukkig niet' en voor de laatste vind ik dat eigenlijk best jammer. Wie weet ga ik zo'n droom nog wel ontdekken, eentje die zo belangrijk voor me blijkt dat ik er wél een financieel plan voor ga maken. Of laten maken, want je hoeft natuurlijk niet alles zelf te doen. Er zijn overal gecertificeerde financieel planners (FFP) die je daarbij kunnen helpen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.