Search
Close this search box.

Overwaarde verzilveren… extra lenen of verkopen?

Opeethypotheek of verhuizen - heel persoonlijk

Opeethypotheek of verhuizen – heel persoonlijk

De kop van een AD-artikel trekt mijn aandacht: ‘Cashen overwaarde populair onder gepensioneerde huizenbezitters‘. Ik ben benieuwd waar het artikel over zal gaan… over mensen die in hun huis blijven wonen en extra geld uit de stenen halen, of over mensen die hun grote huis verkopen om kleiner te gaan wonen?

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Opeethypotheken en verzilverhypotheken

Het is het eerste. Vereniging Eigen Huis en De Hypotheekshop gaan in op de hernieuwde opkomst van de zogeheten ‘verzilverhypotheken’ of ‘opeethypotheken’. Over dat soort hypotheken schreef ik dit jaar al eerder de blogs ‘Overwaarde in je woning opeten‘ en ‘Nieuwe hypotheken: opeethypotheek en verhuurhypotheek‘. Dat hoef ik nu dus niet alwéér te doen.

Overwaarde cashen door te verkopen

Ik wilde het eigenlijk juist even over die tweede mogelijkheid: het verkopen van je huis en op die manier je overwaarde cashen. Daar hoor je weinig over, terwijl er toch heel veel oudere mensen in een huis wonen dat voor hen veel te groot is. Kinderen zijn het huis uit, en om nou al die kamers te laten wachten tot de kleinkinderen komen logeren? Senioren die hun huis verkopen en er een comfortabel appartement voor terugkopen, die vind ik echt verstandig. Helemaal nu, bij de huidige huizenprijzen… daar kun je toch een mooie som geld aan overhouden om leuke dingen mee te doen. 

Huis verkopen om te cashen

Oude mensen in veel te grote huizen

Bij mij in de straat wonen heel veel senioren in voor hen veel te grote woningen. Mijn directe buren: een weduwe van dik in de 70 en aan de andere kant een stokoud stel. Ja, ze hebben kinderen en kleinkinderen, en die komen langs, maar daar heb je dat enorme huis niet voor nodig zou ik zeggen. Sterker nog – dat wordt ze allemaal eigenlijk veel te druk. Dus zei ik laatst al tegen buurvrouw: waarom reserveer je niet een grote tafel in een restaurant waar de kleinkinderen ook fijn kunnen spelen als ze dat willen? Dan heb je al dat gedoe niet in huis.

Contacten en herinneringen

Het zit natuurlijk in contacten en herinneringen. Als je veel goede contacten hebt in je buurt wil je daar niet zomaar vertrekken. Als je het huis tientallen jaren hebt bewoond met de (inmiddels overleden) liefde van je leven ga je ook niet gemakkelijk weg. Je hebt je kinderen er zien opgroeien, die dus ook herinneringen hebben aan het huis. Kan ik hele rationele argumenten geven waarom het verstandig is om te verkopen en kleiner te gaan wonen… maar het gaat om gevoelens – en daar kan ratio meestal niet tegenop.

Verhuizen… gedoe en nog meer herinneringen

Met als laatste stopper nog het idee van verhuizen en alles wat daarbij komt kijken. Kasten en kamers uitruimen, spullen weggooien, dat soort dingen. Voor het verhuizen zelf kun je dan wel een verhuisbedrijf inschakelen – dat uitzoeken van wat er wel en niet meegaat moet je zelf doen. Dat brengt ook weer allemaal emoties en herinneringen met zich mee.

Verhuizen kan gedoe zijn

Kleiner wonen in de regio of naar een goedkoper gebied

Mijn ouders hebben het wel gedaan: hun rijtjeshuis in Noord-Holland verkocht en er een vrijstaande woning in Drenthe voor teruggekocht. Niet zo zeer kleiner maar wel goedkoper door de locatie, dat kan natuurlijk ook. Er is wel genoeg ruimte om te logeren en dat was ook maar goed – ze gingen zo ver weg wonen dat een bezoek ook direct een overnachting inhield.

Direct na de pensionering van mijn pa waren ze vertrokken, lieten dus hun contacten en herinneringen achter. De echte contacten in hun oude woonplaats onderhouden ze na 12 jaar nog steeds overigens, mooi toch? Als ik nu vooruit kijk denk ik dat wij het ook zo doen later. Dit huis verkopen en dan óf kleiner gaan wonen in de regio, óf gewoon aan de andere kant van het land. 

Verhuizen geen optie

Misschien denk ik er te makkelijk over. Heeft het veel te maken met je persoonlijkheid, of je erg verknocht bent aan de buurt, de buren en de omgeving. Ik heb dat niet zo dus zou ook net zo eenvoudig weer vertrekken. Maar goed, kan me ook voorstellen dat dit voor veel mensen anders is. Dat die niet eens overwegen om te verhuizen vanwege de contacten, emoties en herinneringen. Terwijl ze ondertussen wel geld nodig hebben, bijvoorbeeld voor een verbouwing of een aanvulling op het pensioeninkomen.

Opeethypotheek als oplossing

Dan kan zo’n opeethypotheek een mooie oplossing zijn – waarbij ik wel zou zeggen: weet wat je doet! Wat zijn de risico’s? Laat dat goed doorrekenen en uitleggen, doe niet zomaar wat. Laat ook de andere manieren om overwaarde op te nemen in kaart brengen! Als het even kan – laat een financieel onderlegde relatie meekijken en teken alleen als je écht 100% weet wat het allemaal betekent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Pieter van donderdag juli 11, 2019 14:59
    Je zult niet snel een koper vinden die 5 jaar wil wachten om er te gaan wonen lijkt me, maar in feite is dat hetzelfde als een opeethypotheek natuurlijk: je eet een stuk van de toekomstige verkoopopbrengst op. Alleen heb je bij die hypotheek geen verkoopprijs vastgelegd. Wat jij beschrijft is in feite verkopen en vervolgens aan de koper huur gaan betalen. Dat soort constructies wordt volgens mij nog weleens met kinderen opgezet maar kan dan ook slimmer – met bloot eigendom en vruchtgebruik. Dat is echt iets om met een financieel planner te bespreken.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek