Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Schulden jongeren voorkomen

Idee: een met Uit-huis-gaan-pakket!

Idee: een met Uit-huis-gaan-pakket!

Geldproblemen: van de 20-ers en 30-ers blijkt een groot deel daarmee te kampen. De Telegraaf schrijft erover met als kop ‘Schuldensituatie bij millennials zorgelijk‘ en dat moet ik wel een beetje met ze eens zijn – ook al is het wel weer echt op z’n Telegraafs geformuleerd.

BKR deelt cijfers en zorgen

Vorige week nog kwam het Bureau Krediet Registratie (BKR) met cijfers waaruit blijkt hoeveel mensen er in welke leeftijdscategorie last hebben van betalingsachterstanden. Dat was in de eerste helft van 2019 voor de 24-30 jarigen ruim 10%, voor 31-40 jarigen zelfs bijna 12%. Ook jongeren van 18-24 jaar zitten al in de schulden: 8%. Deze percentages liggen allemaal boven het landelijk gemiddelde van 6,2% – meldt het BKR.

BKR betalingsachterstanden eerste helft 2019

In de toelichting op de cijfers geeft het BKR aan zich wel zorgen te maken over deze schulden bij jongeren – en neemt daarbij ook nog maar eens het onderwerp ‘registratie van studieschulden‘ mee. Dat lijkt er maar steeds niet van te komen, de politiek werkt gewoon niet mee en dat vind ik dan wel weer bijzonder.

Moeilijk gedoe over studieschulden

Bijzonder vreemd, niet bijzonder goed. Ik snap werkelijk niet waarom studieschulden niet door het BKR geregistreerd gaan worden en ook niet waarom het alternatieve plan van de schuldenverklaring is afgeschoten. Soms heb ik het idee dat ze in de Tweede Kamer kunnen ze heel goed mopperen en klagen en piepen als er problemen zijn, en daarvan dan vooral banken en de regering de schuld geven. Ondertussen worden oplossingen om te voorkomen dat jongeren zich te diep in de schulden steken allemaal naar de prullenbak verwezen. Vind ik gek.

10% met betalingsachterstand – hoe kán dat?

Tien procent van de jongeren heeft dus betalingsachterstanden… ligt het nou aan mij dat ik dat heel veel vind? 1 op de 10! Als een betalingsachterstand bekend is bij het BKR moet dat dus om een achterstandsmelding gaan van een bank of telefoonprovider. Niet om een eenmalige betalingsherinnering ofzo, dit is ernstiger dan dat. Hoe kán dat?

Jongeren te gemakkelijk met geld

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er veel jongeren zijn die veel te gemakkelijk zijn met geld uitgeven. Die niet goed hebben geleerd dat je geld maar één keer kunt uitgeven, dat je uitgaven moet plannen om te voorkomen dat je later tekort komt. Die op zichzelf gaan wonen en daarbij dezelfde levensstandaard meenemen als ze gewend waren bij hun ouders, zonder dat ze het daarvoor benodigde inkomstenniveau hebben. Die de nieuwste smartphone een must vinden en daarvoor gerust een mobiel abonnement afsluiten met een maandbedrag dat niet binnen hun budget past.

Nieuwste smartphone must voor jongeren

Studeren? Budgetteren!

Budget… dat is eigenlijk waar het allemaal begint. Weten wat je binnenkrijgt, wat je vaste lasten zijn en wat je nodig hebt om van te leven. Natuurlijk kun je heel makkelijk roepen dat je altijd ‘aan het eind van je geld een stukje maand overhoudt’. Populair onder studenten om te zeggen, allemaal naar de pinautomaat rennen als de stufi is gestort… ik heb me er nooit in kunnen vinden. Ook niet toen ik studeerde en op kamers woonde. Niet dat ik het nou zo breed had – ik hield precies bij hoeveel ik had en waar ik m’n geld aan uitgaf. Dat zorgde er simpelweg voor dat ik nooit geldproblemen had. Het was niet eens serieus budgetteren, meer een soort van huishoudboekje om grip te hebben op m’n geld.

Handig als het in je aard zit

Had ik dat meegekregen van m’n ouders? M’n moeder was boekhoudster dus het zou kunnen, toch heb ik niet het idee dat ze dat actief aan me geleerd heeft. Ik deed zelf een economische studie – dan heb je het misschien ook wel wat meer in je dan gemiddeld. Alhoewel ik vrij zeker weet dat niet al m’n medestudenten zo met geld omgingen. Het zal ook wel gewoon m’n aard zijn geweest denk ik. 

Financiële opvoeding: kind leren sparen

Financiële opvoeding

Als je die aard nou niet hebt… hoe zou je dan kunnen voorkomen dat je in de problemen komt met geld? Ik denk dat het begint bij de ouders – bij hun financiële opvoeding. Maar goed, dat heb je als jongere niet voor het zeggen: jij bepaalt niet wat je ouders je bijbrengen. Volgende station dus: onderwijs. Je kunt budgetteren meenemen in economie op de middelbare school… mijn twee jongens zitten op de middelbare en heb eerlijk gezegd niet het idee dat ze op dat moment het belang van budgetteren zouden beseffen. Het zouden zien als iets dat ze even moeten doen voor een cijfer, om het dan weer snel te vergeten.

Uit-huis-gaan-pakket

Dus dan kom je aan bij het moment waarop het werkelijk relevant is: het moment dat een jongere op zichzelf gaat wonen. Eigenlijk zouden geldzaken het onderdeel moeten uitmaken van je ‘uitzet’. Een soort van ‘uit-huis-gaan-pakket’ waarbij je de basale vaardigheden die nodig zijn voor het runnen van je eigen huishouden meekrijgt – dus geen servies ofzo. Dingen die je in de ideale situatie van je ouders leert, maar dat is nu eenmaal niet altijd zo. Gezond koken, schoonmaken, budgetteren, noem het maar. Allemaal behoorlijk idealistisch en onrealistisch gedacht van mij, ik weet het. Maar wel leuk om over na te denken toch?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek