Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 25 juli 2019, 09:12 - Anneke Ranzato-Versloot
#banken en verzekeraars #betalen

Betalen voor het opnemen van contant geld... het zat er natuurlijk aan te komen en de eerste stap is gezet door ING. Niet verplicht en niet voor iedereen, maar toch. Je kunt je afvragen hoe lang dat nog gaat duren.

Goedkoper betaalpakket? Ja, met kosten per geldopname!

Onlangs kwam ING met de het bericht dat klanten met het Oranjepakket (de goedkoopste betaalrekening) per 1 oktober minder kunnen gaan betalen voor dat pakket. Minder? Een bank die goedkoper wordt? Het moet toch niet gekker worden... daar zit vast wat achter.

Vergelijk de kosten van betaalrekeningen

Natuurlijk, daar wordt ook niet geheimzinnig over gedaan. De kosten gaan per jaar met € 3,60 omlaag als je ervoor kiest om geld te gaan betalen voor het opnemen van cash geld. Zo'n opname kost je dan € 0,80 per keer. Dus vier keer per jaar naar de geldautomaat is dan het maximum om niet duurder uit te zijn.

Geldautomaat

Beloning voor wie zelden cash opneemt

Het klinkt helemaal niet raar, op zich. Geldautomaten kosten de banken meer geld dan alle digitale handelingen, dus snap ik best dat ze willen stimuleren dat we zoveel mogelijk digitaal doen. Het is veiliger en goedkoper, dus best logisch. Toch kriebelt er iets, een gevoel van... wat is de volgende stap? Ze brengen het als een beloning - 'iets extra's' - voor degenen die zelden cash geld opnemen, maar is het niet een voorbode van standaard betalen voor het gebruik van een geldautomaat? Dat wordt ontkracht door de woordvoerder met 'Er zijn voorlopig geen plannen om alle klanten te laten betalen voor een contante geldopname'. Let op.... voorlopig.... eigenlijk zegt dat al heel wat of niet dan?

Op pad zonder contanten

Voor mezelf vind ik het wel best. Ik ben één van die mensen die bijna alles met hun pinpas doen. Contant geld heb ik bijna nooit meer bij me - een portemonnee ook niet. M'n pinpassen bewaar ik in het hoesje van m'n telefoon en dat is alles wat ik meeneem als ik naar de winkel ga. Áls ik naar de winkel ga, want ik ben enorm blij met de beslissing van begin dit jaar om m'n boodschappen gewoon lekker te laten bezorgen. Toch moet ook ik af en toe wel wat cash pinnen - vooral om geld te kunnen meegeven aan mijn kids als ze dat ergens voor nodig hebben. Nu kan ik dat natuurlijk ook overmaken naar hun eigen rekening en hen ook laten pinnen, en dat zou ik waarschijnlijk ook doen als ik moest betalen voor het opnemen van contant geld.

Contant geld voor kind

Krap bij kas? Weg met die pinpas!

Maar laten we eens naar anderen kijken... Ik roep altijd vol overtuiging dat als je krap zit, je beter met contant geld kunt werken. Je weet wel: 'Krap bij kas? Weg met die pinpas!' En er zijn ook genoeg mensen die het niet prettig vinden om alles digitaal te doen, die gewoon cash willen betalen. Dat moet toch kunnen? Ik hoor de bankbobo's al zeggen: 'ja, dat blijft ook een keuze'. Alleen ga je daar dan wel voor dokken. Daar heb ik moeite mee als ik denk aan mensen in geldproblemen of oude mensen.

Nóg minder geldautomaten

En dan nog iets. Het aantal bankkantoren is enorm afgenomen omdat mensen er niet meer kwamen door de geldautomaten. Vervolgens is het aantal geldautomaten flink gekrompen omdat er steeds meer gepind wordt. Als nu door beloningen of kosten gestimuleerd wordt dat mensen nog minder gebruik gaan maken van de flappentap... dan zullen er dus nog meer geldautomaten weggehaald worden. Toch? Nog zo'n nadeel voor met name ouderen: die willen met contanten werken en moeten dan nóg verder lopen / fietsen / rijden / reizen voordat ze een geldautomaat tegenkomen.

Oh en... het effect van kosten per opname kan zijn dat de mensen die verstokt met cash blijven betalen opeens veel grotere bedragen gaan opnemen uit de geldautomaat. Weg veiligheid: ze gaan dan met teveel geld over straat of gaan het thuis bewaren. Dat kan niet de bedoeling zijn lijkt me.

Geen goed idee... maar vast wel de toekomst

Kortom: vanuit bankoogpunt begrijp ik het allemaal wel, maar ik vind het geen goed idee als mensen moeten gaan betalen voor het opnemen van contant geld. Al vrees ik wel dat we daar naartoe gaan....

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.