Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 29 juli 2019, 10:00 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Bent u een gewone man / vrouw en bent u op zoek naar een koopwoning? Dan heeft u een probleem! U kunt namelijk (bijna) geen koopwoning meer kopen. Nu zult u zich eerst terecht afvragen wie de gewone man / vrouw is. Volgens een artikel in de Telegraaf is dit de onderwijzer, verpleegkundige, politieagent of bouwvakker.

Jan Modaal koopt minder vaak een huis

Eigenlijk hebben ze het in het Telegraaf-artikel - gebaseerd op berekeningen van het economisch bureau van Rabobank - over de middeninkomens (modaal inkomen). In 2019 was het modale inkomen 36.000 euro per jaar. Het volgende is namelijk aan de hand voor deze doelgroep:

  • het percentage middeninkomens met een eigen woning is in negen jaar tijd gedaald
  • 61,3% had in 2018 een koopwoning
  • 64,4% had in 2012 een koopwoning
  • bij hoge inkomens is het eigen woningbezit juist toegenomen tot 78,5%
  • het aantal middeninkomens dat in de vrije sector huurt, is in deze periode verdubbeld, naar ruim 10%

Het artikel sluit af dat voor Jan Modaal een eigen huis, niet meer vanzelfsprekend is. Dit laatste klopt, maar dat geldt voor meer doelgroepen.

Verwachtingen naar beneden bijstellen

De huizenmarkt is oververhit. Heel veel zoekende kopers moet er alles aan doen om maar een woning te kopen. Bovendien moeten velen hun eisen bijstellen. Waar eerst bijvoorbeeld een grote eengezinswoning mogelijk was, moet nu genoegen worden genomen met een kleinere eengezinswoning. De komende maanden zal daar ook geen verandering in komen.

Hypotheekrentes blijven dalen

De hypotheekrentes blijven nog steeds dalen. Deze zorgen er (bijna) niet voor dat iemand met hetzelfde inkomen meer aan hypotheek kan krijgen. De loonsstijgingen zijn beperkt. In ieder geval zijn deze lager dan de prijsstijgingen van de koopwoning.

Wachten op correctie op de woningmarkt

Zoals ik al eerder heb geschreven, moeten kopers gewoon geduld hebben. De markt zal zelf gaan corrigeren. Als er steeds minder mensen een woning kunnen kopen, zal de vraag naar een koopwoning gaan afnemen. Huizenbezitters die hun koopwoning willen verkopen, zullen hun verkoopprijs moeten bijstellen. In ieder geval zal dit de komende maanden nog niet gaan gebeuren.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.