Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Jan Modaal koopt minder vaak een huis

Een eigen woning wordt steeds minder betaalbaar voor de gewone man en vrouw

Een eigen woning wordt steeds minder betaalbaar voor de gewone man en vrouw

Bent u een gewone man / vrouw en bent u op zoek naar een koopwoning? Dan heeft u een probleem! U kunt namelijk (bijna) geen koopwoning meer kopen. Nu zult u zich eerst terecht afvragen wie de gewone man / vrouw is. Volgens een artikel in de Telegraaf is dit de onderwijzer, verpleegkundige, politieagent of bouwvakker.

Jan Modaal koopt minder vaak een huis

Eigenlijk hebben ze het in het Telegraaf-artikel – gebaseerd op berekeningen van het economisch bureau van Rabobank – over de middeninkomens (modaal inkomen). In 2019 was het modale inkomen 36.000 euro per jaar. Het volgende is namelijk aan de hand voor deze doelgroep:

  • het percentage middeninkomens met een eigen woning is in negen jaar tijd gedaald
  • 61,3% had in 2018 een koopwoning
  • 64,4% had in 2012 een koopwoning
  • bij hoge inkomens is het eigen woningbezit juist toegenomen tot 78,5%
  • het aantal middeninkomens dat in de vrije sector huurt, is in deze periode verdubbeld, naar ruim 10%

Het artikel sluit af dat voor Jan Modaal een eigen huis, niet meer vanzelfsprekend is. Dit laatste klopt, maar dat geldt voor meer doelgroepen.

Verwachtingen naar beneden bijstellen

De huizenmarkt is oververhit. Heel veel zoekende kopers moet er alles aan doen om maar een woning te kopen. Bovendien moeten velen hun eisen bijstellen. Waar eerst bijvoorbeeld een grote eengezinswoning mogelijk was, moet nu genoegen worden genomen met een kleinere eengezinswoning. De komende maanden zal daar ook geen verandering in komen.

Hypotheekrentes blijven dalen

De hypotheekrentes blijven nog steeds dalen. Deze zorgen er (bijna) niet voor dat iemand met hetzelfde inkomen meer aan hypotheek kan krijgen. De loonsstijgingen zijn beperkt. In ieder geval zijn deze lager dan de prijsstijgingen van de koopwoning.

Wachten op correctie op de woningmarkt

Zoals ik al eerder heb geschreven, moeten kopers gewoon geduld hebben. De markt zal zelf gaan corrigeren. Als er steeds minder mensen een woning kunnen kopen, zal de vraag naar een koopwoning gaan afnemen. Huizenbezitters die hun koopwoning willen verkopen, zullen hun verkoopprijs moeten bijstellen. In ieder geval zal dit de komende maanden nog niet gaan gebeuren.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek