Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zakelijk lenen: gewoon of digitaal?

Rabobank heeft nu ook online kredietverstrekker: Fundr

Rabobank heeft nu ook online kredietverstrekker: Fundr

Sinds deze week hebben ondernemers er weer een geldbron bij: ook Rabobank heeft nu een digitale leenclub opgezet. Via de website Fundr biedt de bank leningen aan voor kleinere ondernemers die snel en simpel geld willen lenen.

Online lening afsluiten voor ondernemers

De stap van Rabo is niet uniek: ABN Amro liep voorop toen ze al bijna twee jaar geleden de kredietsite New10 lanceerde. ING heeft een andere weg gekozen met een soort marktplaats voor MKB-leningen: Funding Options. Naast de grootbanken zijn er bovendien verschillende onafhankelijke fintechbedrijven die ondernemers online kredieten aanbieden.

Vergelijk aanbieders zakelijke kredieten op Lening.nl

Niet helemaal digitaal

Overigens gaat de kredietverstrekking bij Fundr niet helemaal online. Het grootste deel wel, maar uiteindelijk is er wel altijd een videogesprek waarin het aanbod van Fundr doorgenomen wordt. Rabo zegt daarover: “Zakelijke financiering is niet het kopen van een halfje bruin. Onze klanten hebben aangegeven een 100% digitaal proces niet prettig te vinden.”

100% digitaal proces niet prettig?

Dat laatste, daar twijfel ik wel aan overigens. Ik denk dat er heel veel ondernemers zijn die het prima vinden om 100% digitaal hun lening af te sluiten. Maar goed, er zullen redenen voor zijn om de ondernemer te willen spreken en dat snap ik.

Kan aanbod ingetrokken worden?

Wel ben ik benieuwd hoe het werkt als de accountmanager tijdens dat telefoongesprek twijfels krijgt over het krediet. Er is al een aanbod gedaan via de mail, dus kan de bank dan nog terug? Er is nog geen overeenkomst maar wel een aanbod… mijn inschatting is dat er ergens in of onder het aanbod nog wel een voorbehoud opgenomen zal zijn.

Digitaal of gewoon zakelijk lenen

Over een tijd zullen we onder ‘gewoon zakelijk lenen’ wellicht juist de digitale werkwijze verstaan, dat zou kunnen. Maar zover is het nog niet.

Gewoon zakelijk lenen

Gewoon is nog het aankloppen bij een bank – je weet wel, met een afspraak op een bankkantoor – en heel veel stukken aanleveren. Die stukken worden door de accountmanager uitgebreid bestudeerd en vervolgens krijg je een aanbod – of niet.

Kredietaanvraag beoordelen

Digitaal ondernemerskrediet

Digitaal gaat het allemaal veel makkelijker en sneller. Je hoeft veel minder stukken aan te leveren en weet binnen no-time waar je aan toe bent: hoeveel je kunt lenen en tegen welk tarief.

De eisen zijn minder streng, dus je komt eerder in aanmerking voor een lening. Vervolgens staat het geld ook razendsnel op je rekening, klinkt allemaal ideaal toch?

Online zakelijk lenen = duurder

Waarom zou er nog een ondernemer zijn die gewoon naar z’n bank stapt om geld te lenen dan? Heel eenvoudig: de online kredieten zijn duurder. De rente en kosten zijn vaak aanzienlijk hoger dan bij een krediet via het bankkantoor.

Fintech kredietverstrekkers lopen goed

Toch lopen de online initiatieven goed: New10 heeft in de eerste twee jaar van haar bestaan al ruim 1.000 zakelijke leningen verstrekt. En dan is New10 bij lange na niet de enige kredietverstrekker waar je terecht kunt als ondernemer.

Alleen afgewezen aanvragers?

Zullen dat alleen ondernemers zijn die het via de gewone weg niet voor elkaar kregen bij de bank? Ik denk het niet. Het gemak van online en snel is heel wat waard – zeker voor een ondernemer die er vanuit gaat dat hij met het geleende geld snel meer winst gaat maken en dus ook snel het krediet kan aflossen. Die neemt de hogere kosten dan gewoon op de koop toe.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek