Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 1 augustus 2019, 10:20 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Sinds deze week hebben ondernemers er weer een geldbron bij: ook Rabobank heeft nu een digitale leenclub opgezet. Via de website Fundr biedt de bank leningen aan voor kleinere ondernemers die snel en simpel geld willen lenen.

Online lening afsluiten voor ondernemers

De stap van Rabo is niet uniek: ABN Amro liep voorop toen ze al bijna twee jaar geleden de kredietsite New10 lanceerde. ING heeft een andere weg gekozen met een soort marktplaats voor MKB-leningen: Funding Options. Naast de grootbanken zijn er bovendien verschillende onafhankelijke fintechbedrijven die ondernemers online kredieten aanbieden.

Vergelijk aanbieders zakelijke kredieten op Lening.nl

Niet helemaal digitaal

Overigens gaat de kredietverstrekking bij Fundr niet helemaal online. Het grootste deel wel, maar uiteindelijk is er wel altijd een videogesprek waarin het aanbod van Fundr doorgenomen wordt. Rabo zegt daarover: "Zakelijke financiering is niet het kopen van een halfje bruin. Onze klanten hebben aangegeven een 100% digitaal proces niet prettig te vinden."

100% digitaal proces niet prettig?

Dat laatste, daar twijfel ik wel aan overigens. Ik denk dat er heel veel ondernemers zijn die het prima vinden om 100% digitaal hun lening af te sluiten. Maar goed, er zullen redenen voor zijn om de ondernemer te willen spreken en dat snap ik.

Kan aanbod ingetrokken worden?

Wel ben ik benieuwd hoe het werkt als de accountmanager tijdens dat telefoongesprek twijfels krijgt over het krediet. Er is al een aanbod gedaan via de mail, dus kan de bank dan nog terug? Er is nog geen overeenkomst maar wel een aanbod... mijn inschatting is dat er ergens in of onder het aanbod nog wel een voorbehoud opgenomen zal zijn.

Digitaal of gewoon zakelijk lenen

Over een tijd zullen we onder 'gewoon zakelijk lenen' wellicht juist de digitale werkwijze verstaan, dat zou kunnen. Maar zover is het nog niet.

Gewoon zakelijk lenen

Gewoon is nog het aankloppen bij een bank - je weet wel, met een afspraak op een bankkantoor - en heel veel stukken aanleveren. Die stukken worden door de accountmanager uitgebreid bestudeerd en vervolgens krijg je een aanbod - of niet.

Kredietaanvraag beoordelen

Digitaal ondernemerskrediet

Digitaal gaat het allemaal veel makkelijker en sneller. Je hoeft veel minder stukken aan te leveren en weet binnen no-time waar je aan toe bent: hoeveel je kunt lenen en tegen welk tarief.

De eisen zijn minder streng, dus je komt eerder in aanmerking voor een lening. Vervolgens staat het geld ook razendsnel op je rekening, klinkt allemaal ideaal toch?

Online zakelijk lenen = duurder

Waarom zou er nog een ondernemer zijn die gewoon naar z'n bank stapt om geld te lenen dan? Heel eenvoudig: de online kredieten zijn duurder. De rente en kosten zijn vaak aanzienlijk hoger dan bij een krediet via het bankkantoor.

Fintech kredietverstrekkers lopen goed

Toch lopen de online initiatieven goed: New10 heeft in de eerste twee jaar van haar bestaan al ruim 1.000 zakelijke leningen verstrekt. En dan is New10 bij lange na niet de enige kredietverstrekker waar je terecht kunt als ondernemer.

Alleen afgewezen aanvragers?

Zullen dat alleen ondernemers zijn die het via de gewone weg niet voor elkaar kregen bij de bank? Ik denk het niet. Het gemak van online en snel is heel wat waard - zeker voor een ondernemer die er vanuit gaat dat hij met het geleende geld snel meer winst gaat maken en dus ook snel het krediet kan aflossen. Die neemt de hogere kosten dan gewoon op de koop toe.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.