Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Trouwen… wat is beperkte gemeenschap van goederen?

Sinds 2018 standaard zonder notaris

Sinds 2018 standaard zonder notaris

Huisje, boompje, beestje – samen leven met een ander is wat veel mensen willen. Toch is het verstandig om voor alle beslissingen die genomen moeten worden even goed na te denken over de mogelijke gevolgen. Dit geldt zeker voor het trouwen omdat daar verschillende mogelijkheden voor zijn.

Sinds 2018 standaard: beperkte gemeenschap van goederen

Vanaf 1 januari 2018 is de beperkte gemeenschap van goederen van toepassing als u trouwt. Voor deze datum trouwde iedereen standaard in de algehele gemeenschap van goederen. Natuurlijk is het altijd mogelijk om af te wijken van de standaard. Dit moet dan wel notarieel worden vastgelegd. Wie niets vastlegt bij de notaris trouwt dus automatisch in beperkte gemeenschap van goederen.

Trouwen? Standaard in beperkte gemeenschap van goederen

Wat betekent precies het trouwen in de beperkte gemeenschap van goederen?

Alle schulden en vermogen van voor het trouwen blijven bij degene die ze heeft opgebouwd. Deze gaan dus niet voor de helft (50%) over naar de partner. Dat was voorheen, bij de algehele gemeenschap van goederen, wel het geval.

Tijdens het huwelijk wordt er wel een gezamenlijk vermogen / schulden opgebouwd. Hierbij zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen zoals bijvoorbeeld een schenking of erfenis die specifiek voor één aangewezen persoon is. Deze blijft bij de persoon die het ontvangt.

Een goede administratie is wel en vereiste. Dit voorkomt dat er discussies ontstaan als mensen weer uit elkaar gaan over wat er voor het huwelijk van wie was. Het volgende is van toepassing als er getrouwd wordt in de beperkte gemeenschap van goederen (fictief rekenvoorbeeld).

Situatie voor het huwelijk

Persoon A: vermogen            20.000
Persoon B: schuld                  10.000

Situatie na het huwelijk (beperkte gemeenschap van goederen)

Persoon A en B bouwen een gezamenlijk vermogen / schulden op
Daarnaast: wat er vóór het huwelijk was blijft bij de persoon die het heeft opgebouwd:
Persoon A: vermogen            20.000
Persoon B: schuld                  10.000

Situatie na scheiding

Persoon A en B krijgen 50% van het gezamenlijk vermogen / schulden toebedeeld
Daarnaast: wat er was vóór het huwelijk is er nu nog steeds:
Persoon A: vermogen            20.000
Persoon B: schuld                  10.000

Dit lijkt allemaal duidelijk en eenvoudig. Echter: de kans is zeer groot dat bijvoorbeeld de schuld van B is afgelost tijdens het huwelijk. Deze aflossing zou dan uit de gezamenlijke inkomsten gedaan zijn. Tijdens de scheiding zou dit een probleem kunnen opleveren, A kan hiervoor een verrekening eisen – die heeft immers meebetaald aan de aflossing van de schuld die van B was.

Samenwonenden die een geregistreerd partnerschap krijgen ook automatisch te maken met de beperkte gemeenschap. Ook in deze situatie is het raadzaam om een goede administratie bij te houden.

Soorten trouwen betrekken in advies

Ik ben van mening dat hypotheekadviseurs de “soorten” trouwen altijd in hun adviesgesprek moeten meenemen. Vooral als één van beide partners beduidend meer vermogen heeft (bijvoorbeeld een eigen woning, die met flinke winst verkocht gaat worden), is het verstandig de klant door te verwijzen naar de notaris.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek