Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 12 augustus 2019, 09:54 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

We zitten midden in de zomervakantie voor het hele land, een mooi moment om eens te kijken naar geld en vakantie. Hoeveel geef jij extra uit in een periode waarin de kinderen niet naar school hoeven? Heb je dat enigszins in beeld of eigenlijk geen idee?

Dagje uit flink duurder geworden

Zonet lees ik net een artikel over de prijzen van uitjes. Dat triggert mij direct - logisch: naast mijn werk voor HomeFinance houd ik me dagelijks bezig met de leukste uitjes voor gezinnen via Go-Kids. Bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lees ik dat de toegangsprijzen voor musea en dierentuinen sinds 2014 met maar liefst 17 procent gestegen zijn, terwijl de gemiddelde prijsstijging in die periode 7 procent was. Ook bioscopen, theaters en concerten gingen harder in prijs omhoog dan het gemiddelde: 10 tot 14 procent.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik met name als het gaat om grote attracties ook altijd schrik van de prijzen. Een dagje ARTIS, Walibi, Wildlands of zoiets kost gewoon echt goudgeld als je daar met het hele gezin naartoe gaat. Bovendien ben je er meestal niet met alleen die entreeprijs van grofweg 20 tot 30 euro per persoon. Als je in het park ook nog wat gaat eten, drinken, ijsje - je kent het wel... dan ben je nog veel meer kwijt.

Uitstapjes goedkoper maken

Natuurlijk zijn er manieren om niet zo enorm veel geld uit te geven voor een uitstapje. Dat is eigenlijk zelfs vrij eenvoudig. Het is allemaal een kwestie van keuzes maken en prioriteiten stellen. Stel jezelf voordat je dagjes uit inplant eens de volgende vragen:

  • Wat vindt wie in het gezin écht leuk om naartoe te gaan en waarom?
  • Waar hebben de gezinsleden het meeste aan?
  • Zijn er misschien alternatieven voor die dure uitjes die net zo leuk (of leuker) zijn?

Wat ga je doen?

Een uitstapje naar zo'n dierentuin of attractiepark lijkt het walhalla voor kinderen. Maar is dat het in de praktijk ook? Hebben ze er echt zoveel plezier als jij denkt? Of doe je ze eigenlijk minstens zo'n lol met een picknick in een recreatiegebied, lekkers en speelspullen mee? 

Ik heb weleens het idee dat mensen het gevoel hebben dat ze die dure uitjes 'moeten' doen. Niet omdat het nou het allerleukst is, maar omdat je dan iets 'bijzonders' doet. Herinneringen maakt. Dingen ziet en daarvan foto's op social media kunt zetten. Terwijl je die herinneringen ook met een veel goedkoper dagje uit maakt, waarbij je niet later baalt van je bankrekening.

Wat neem je mee?

Ik ben opgegroeid met de gewoonte om eten en drinken mee te nemen als we op pad gingen. Broodjes smeren, blikjes mee, dat soort dingen. Manlief niet - die vindt dat onzin en koopt het liefst alles op locatie. Daar hebben we die financiële genen weer: het is maar net hoe je qua geld bent opgevoed.

Vervolgens draait het natuurlijk ook om de vraag hoeveel je te besteden hebt. Als je krap bij kas zit is het in elk geval verstandig om je eten en drinken gewoon zelf mee te brengen. Dat scheelt echt bakken met geld tijdens zo'n dagje uit. Op sommige plekken mag dat alleen niet, zoals bij indoor speelparadijzen. Maar goed, daar is de entree voor volwassenen doorgaans ook gratis. 

Korting op de entree

Ook door je uitje op tijd voor te bereiden kun je behoorlijk besparen op de kosten. Voor de meeste dierentuinen en attractieparken zijn wel kortingen te vinden als je even zoekt. Alleen moet je dan niet vlak voor vertrek gaan bedenken waar je naartoe gaat, dan neem je daar niet meer de tijd voor.

Op dit moment bijvoorbeeld via de '2e toegangskaartje gratis' actie van Albert Heijn. Ik heb een berg van die zegels, want bij de Bezorgservice krijg je die vanzelf meegeleverd. Doe je zelf je boodschappen niet bij AH? Dan zijn er vast mensen in jouw omgeving die dat wel doen en zegels voor je hebben. Je krijgt per 10 euro aan boodschappen een zegel en met 4 zegels krijg je al het 2e kaartje gratis. Mooi meegenomen zou ik zo zeggen....

Albert Heijn tweede toegangskaartje gratis

Met even Googlen kom je ook gemakkelijk allerlei andere kortingscodes en acties tegen. Hoe zonde om gewoon in de rij te gaan staan bij de kassa van het park en de volle prijs te betalen als je het online veel goedkoper kunt regelen! Sowieso zijn online tickets op de website van het park zelf vaak al goedkoper, en via websites als Kortingscode.nl, Vakantieveilingen.nl, Groupon en nog talloze andere kun je voor veel parken tickets met korting kopen. Google is hierbij je vriend zeg maar!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.