Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 22 augustus 2019, 09:09 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Het is alweer twee maanden geleden dat de Notarissen in Nederland slecht in het nieuws kwamen. Volgens de Vereniging van Eigen Huis zijn er talloze notarissen die teveel in rekening brengen bij het passeren van een hypotheek. Ik ben toen niet direct in de pen geklommen omdat ik wel eens wilde afwachten hoe dit zou aflopen. Ik was dan ook niet verbaasd dat er vorige week weer aandacht aan dit onderwerp werd besteed door de media, ook hier op HomeFinance door mijn collega Anneke: Geld terugvragen van notaris.

Huizenbezitters moeten actie ondernemen

In de afgelopen twee maanden lijkt er niets veranderd te zijn. Het is logisch dat heel veel huizenbezitters navraag doen bij hun notaris of zij ook teveel betaald hebben. Het antwoord moet nu komen van de notarissen die daadwerkelijk een te hoge factuur hebben gestuurd naar hun klanten. Zij zijn verplicht het te hoge bedrag terug te betalen aan hun klanten. Ik zet echter grote vraagtekens of dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Huizenbezitters moeten actie gaan ondernemen. Dit laatste kost tijd en veel huizenbezitters zullen hier geen tijd voor vrij willen maken. Bovendien is nog maar de vraag of een notaris eerlijk antwoord geeft over zijn kosten. Dit laatste is natuurlijk zeer vreemd omdat een notaris een vertrouwenspersoon moet zijn.

Extra geld verdienen aan huizenkopers

Ik ga echter direct een stapje verder om te laten zien hoe gemakkelijk het is om extra geld te verdienen. Hypotheekadviseurs regelen vaak de taxatie voor hun klanten. Ik weet uit de praktijk dat het mogelijk is dat een hypotheekadviseur een bepaald bedrag ontvangt voor de taxatie.

Bijverdiensten hypotheekadviseur

Persoonlijk heb ik in het verleden een paar keer het voorstel gekregen om een bedrag te ontvangen als ik een taxatie zou regelen via een landelijk taxatiebedrijf. Het ging dan meestal om een bedrag van 50 euro per taxatie. Dit bedrag moest natuurlijk de klant betalen.

Ik ben altijd zeer stellig over dit soort verdiensten. Je hoort als adviseur niets “bij te verdienen” over de rug van je klant. Doe je dit wel, dan vind ik dat je dit dan expliciet moet melden aan je klant. Ik vind dit namelijk onder de zorgplicht vallen die je als adviseur hebt. In het verleden heb ik deze verdienste wel eens besproken met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het is echter (volgens mij) nooit in het nieuws gekomen.

Als ik benaderd ben geweest dan zullen zeker mijn collega’s ook zijn benaderd door deze bedrijven. Ik ben benieuwd hoe zij met deze situatie zijn omgegaan. Of het bovenstaande over de hypotheekadviseurs nog van toepassing is, weet ik niet. Ik regel namelijk rechtstreeks de taxaties voor mijn klanten voor hen bij het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). In dit systeem moet je wel kiezen voor een taxateur. Echter ik heb geen contact met de taxateur. De factuur gaat ook rechtstreeks naar mijn klanten.

Praktijken hard aanpakken

In ieder geval is duidelijk dat er nog steeds mogelijkheden zijn om extra bij te verdienen. Dit soort praktijken hoort niet en moeten dan ook hard worden aangepakt.

 

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.