Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 26 augustus 2019, 13:35 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Het gaat goed met de huizenmarkt. Echter voor mensen die voor het eerst een huis willen kopen, gaat het slecht met de huizenmarkt. Eigenlijk is het nooit goed... Het heeft even geduurd, maar de afgelopen maanden komen er steeds meer berichten in de media dat starters op de huizenmarkt geholpen moeten worden.

Maatregelen om starters te helpen

Vorige week stond er een artikel in het AD waarin Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en directeur Hans van der Ploeg van makelaarsvereniging VBO aan het woord komen. Beiden willen de starter op de woningmarkt helpen en Hans van der Ploeg benoemt in het artikel de volgende problemen en oplossingen:

  • Veel starters hebben een tijdelijk arbeidscontract en kunnen daardoor nauwelijks een financiering krijgen. Erger nog is dat ze soms zelfs met een goed inkomen toch aan het kortste eind trekken omdat hun studieschuld wordt meegenomen bij de hypotheekaanvraag.
  • "Wat mij betreft hoeven starters nog maar 50 procent van de woning af te lossen en niet 100 procent zoals nu. Verder stel ik voor de overdrachtsbelasting af te schaffen, zodat starters minder eigen geld hoeven in te brengen. Daarnaast pleit ik voor een verplichte Nationale Hypotheek Garantie, waardoor zij goedkoper kunnen lenen en financiële risico’s beperken. Maar ik dacht laatst ook aan de jaren '80. Toen kreeg je van de overheid een premie van 21.000 gulden om je eerste huis te kopen. Wat mij betreft halen we die premie weer van stal.”

Natuurlijk komt de studieschuld en de aflossingsvrije hypotheek weer aanbod als oplossing voor de starters. Hierbij wordt als derde oplossing ook nog de starterspremie genoemd.

Studieschuld vergeten bij hypotheekberekeningen

Het wordt misschien niet letterlijk zo vermeld, maar het lijkt er toch op dat Van der Ploeg liever heeft dat de studieschuld niet meer mee moeten worden genomen in de toetsing voor de maximale hypotheek. Dit is natuurlijk zeer vreemd. In 2015 heeft het kabinet besloten om de Basisbeurs af te schaffen. Het gevolg van deze maatregel is dat iedere student maximaal gaat lenen. Een student die slim is en dit bedrag spaart, kan dan dit gespaarde bedrag gebruiken bij het kopen van een eerste woning. Je ontmoedigt studenten wel om zelf te gaan sparen. Waarom zou je gaan sparen als je gratis geld kan lenen van DUO? Bovendien heeft een student een (groot) voordeel tegenover een jonge werknemer.

Aflossingsvrije hypotheek terug

Het invoeren van een aflossingsvrije hypotheek (50%) voor starters is niet meer uit te leggen aan iedere Nederlander. Alle banken in Nederland zijn vanaf 2013 bezig om hun klanten met een aflossingsvrije hypotheek aan te schrijven om deze aflossingsvrije hypotheek af te gaan lossen (of om te zetten naar bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek). Hierbij attenderen zij hun klanten erop dat de aflossingsvrije hypotheek na het verstrijken van de looptijd (meestal 30 jaar) moet worden afgelost.

DNB: hypotheekschuld moet verder omlaag

In de voorwaarden van de banken staat dat zij het bedrag zelfs kunnen opeisen. Ook Klaas Knot van DNB roept al jaren dat de aflossingsvrije hypotheek moet worden afgelost / afgeschaft. DNB is zelfs een groot voorstander dat de maximale hypotheek slechts 90% van de marktwaarde van de woning gaat worden (is nu 100% van de marktwaarde). Bovendien ga je dan alleen voor de starters een uitzondering maken. Deze groep zou dan een 50% aflossingsvrije hypotheek mogen nemen. Een starter die met een doorstromer (die tijdelijk gehuurd heeft) een woning koopt, komt daarvoor dus niet in aanmerking? Al met al worden de situaties er niet gemakkelijker op.

Mijn oplossing? Niets doen!

De derde maatregel zou de starterspremie zijn die je als starter krijgt om een woning te kopen. Dit is natuurlijk zeer absurd als deze wordt ingevoerd. Ik ben groot voorstander om niets te doen. Misschien denkt u daar anders over. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar uw reactie.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.