Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Heeft starter hulp nodig?

VBO roept minister op om steviger in te grijpen

VBO roept minister op om steviger in te grijpen

Het gaat goed met de huizenmarkt. Echter voor mensen die voor het eerst een huis willen kopen, gaat het slecht met de huizenmarkt. Eigenlijk is het nooit goed… Het heeft even geduurd, maar de afgelopen maanden komen er steeds meer berichten in de media dat starters op de huizenmarkt geholpen moeten worden.

Maatregelen om starters te helpen

Vorige week stond er een artikel in het AD waarin Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en directeur Hans van der Ploeg van makelaarsvereniging VBO aan het woord komen. Beiden willen de starter op de woningmarkt helpen en Hans van der Ploeg benoemt in het artikel de volgende problemen en oplossingen:

  • Veel starters hebben een tijdelijk arbeidscontract en kunnen daardoor nauwelijks een financiering krijgen. Erger nog is dat ze soms zelfs met een goed inkomen toch aan het kortste eind trekken omdat hun studieschuld wordt meegenomen bij de hypotheekaanvraag.
  • “Wat mij betreft hoeven starters nog maar 50 procent van de woning af te lossen en niet 100 procent zoals nu. Verder stel ik voor de overdrachtsbelasting af te schaffen, zodat starters minder eigen geld hoeven in te brengen. Daarnaast pleit ik voor een verplichte Nationale Hypotheek Garantie, waardoor zij goedkoper kunnen lenen en financiële risico’s beperken. Maar ik dacht laatst ook aan de jaren ’80. Toen kreeg je van de overheid een premie van 21.000 gulden om je eerste huis te kopen. Wat mij betreft halen we die premie weer van stal.”

Natuurlijk komt de studieschuld en de aflossingsvrije hypotheek weer aanbod als oplossing voor de starters. Hierbij wordt als derde oplossing ook nog de starterspremie genoemd.

Studieschuld vergeten bij hypotheekberekeningen

Het wordt misschien niet letterlijk zo vermeld, maar het lijkt er toch op dat Van der Ploeg liever heeft dat de studieschuld niet meer mee moeten worden genomen in de toetsing voor de maximale hypotheek. Dit is natuurlijk zeer vreemd. In 2015 heeft het kabinet besloten om de Basisbeurs af te schaffen. Het gevolg van deze maatregel is dat iedere student maximaal gaat lenen. Een student die slim is en dit bedrag spaart, kan dan dit gespaarde bedrag gebruiken bij het kopen van een eerste woning. Je ontmoedigt studenten wel om zelf te gaan sparen. Waarom zou je gaan sparen als je gratis geld kan lenen van DUO? Bovendien heeft een student een (groot) voordeel tegenover een jonge werknemer.

Aflossingsvrije hypotheek terug

Het invoeren van een aflossingsvrije hypotheek (50%) voor starters is niet meer uit te leggen aan iedere Nederlander. Alle banken in Nederland zijn vanaf 2013 bezig om hun klanten met een aflossingsvrije hypotheek aan te schrijven om deze aflossingsvrije hypotheek af te gaan lossen (of om te zetten naar bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek). Hierbij attenderen zij hun klanten erop dat de aflossingsvrije hypotheek na het verstrijken van de looptijd (meestal 30 jaar) moet worden afgelost.

DNB: hypotheekschuld moet verder omlaag

In de voorwaarden van de banken staat dat zij het bedrag zelfs kunnen opeisen. Ook Klaas Knot van DNB roept al jaren dat de aflossingsvrije hypotheek moet worden afgelost / afgeschaft. DNB is zelfs een groot voorstander dat de maximale hypotheek slechts 90% van de marktwaarde van de woning gaat worden (is nu 100% van de marktwaarde). Bovendien ga je dan alleen voor de starters een uitzondering maken. Deze groep zou dan een 50% aflossingsvrije hypotheek mogen nemen. Een starter die met een doorstromer (die tijdelijk gehuurd heeft) een woning koopt, komt daarvoor dus niet in aanmerking? Al met al worden de situaties er niet gemakkelijker op.

Mijn oplossing? Niets doen!

De derde maatregel zou de starterspremie zijn die je als starter krijgt om een woning te kopen. Dit is natuurlijk zeer absurd als deze wordt ingevoerd. Ik ben groot voorstander om niets te doen. Misschien denkt u daar anders over. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar uw reactie.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek