Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 30 augustus 2019, 10:45 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Vorige maand was er commotie over een rijtjeshuis in Amsterdam Zuid. De woning was niet anders dan veel andere rijtjeshuizen in Nederland. Echter de vraagprijs was 1.450.000 euro. Logisch dat heel veel mensen bij deze vraagprijs vraagtekens plaatsten of de woning wel verkocht zou worden. De verkopende makelaar gaf al aan dat er rond deze prijs eerdere woningen in de straat al verkocht waren. De woning heeft nog geen twee weken te koop gestaan...

Benodigd inkomen 250.000 euro

De kopers hebben iets minder dan de vraagprijs betaald. Ik heb even de rekenmachine ter hand genomen. Bij een koopprijs en hypotheek van 1.400.000 euro moet het gezamenlijke inkomen 250.000 euro zijn om een hypotheek van rond de 1,5 miljoen te kunnen krijgen. De bruto maandlasten bij een annuïteiten hypotheek van 1.400.000 euro (bij een rente van 2,0%) zijn ongeveer 5.200 euro. Natuurlijk kan de benodigde hypotheek lager zijn als de koper(s) eigen geld hebben kunnen inbrengen. En het kan goed zijn dat de kopers een lagere hypotheekrente hebben gekregen dan 2 procent.

Negatieve reacties

Opvallend is wel dat de verkopende makelaar veel negatieve berichten heeft ontvangen van lezers. "De reacties verbaasden me en ze zijn onterecht", vindt de makelaar, die niet bij naam genoemd wil worden. "Ik heb ontzettend veel mails ontvangen van mensen uit het hele land die boos waren over de prijs. Ze noemden het onder meer 'debiel'. Zij kennen de lokale markt blijkbaar niet goed, want dan hadden ze geweten dat het normaal is in deze buurt, vooral vanwege de gunstige ligging. Bovendien was de verkoopprijs niet anders geweest als we de '1' eraf hadden gehaald, zoals iemand suggereerde, en hij dus voor 450.000 euro te koop had gestaan. Dan waren de biedingen veel hoger geweest. Zo werkt de markt nu eenmaal."

Leuke winst

In deze huizenmarkt zijn er altijd mensen die (volgens andere mensen) extreem doen. De waarde van een koopwoning is een momentopname. Dit rijtje woning is in 2001 verkocht voor 270.000 euro. De marktprijs was toen al hoger volgens de makelaar. In ieder geval heeft de verkoper een leuke winst gemaakt.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.