Search
Close this search box.

Contactloos & cashloos betalen

Apple Pay breekt door en IKEA zonder contant geld

Apple Pay breekt door en IKEA zonder contant geld

De ontwikkelingen op het gebied van betalen gaan snel. Contactloos betalen met de pinpas is voor veel mensen al standaard. Met het beschikbaar komen van Apple Pay bij meer banken dan alleen ING zal betalen met de smartphone ook een verdere vlucht nemen. Ondertussen sturen banken en bedrijven – nu ook IKEA – ons steeds meer richting cashloos.

Apple Pay nu ook bij bunq, Rabobank en ABN AMRO

Nadat een paar maanden geleden de klanten van ING als eerste aan de slag konden met Apple Pay is het nu ook zover bij Rabobank, ABN AMRO en bunq. Of nou ja, voor de eerste twee bijna (‘binnenkort beschikbaar’) en voor bunq per direct.

Apple Pay instellen op je phone of watch

Nu heb ik geen iPhone (niets van Apple trouwens), maar voor de liefhebbers een kleine handleiding voor het instellen van Apple Pay op je telefoon of horloge:

  • Open de Wallet-app op je iPhone of Apple Watch
  • Tik op het plusje rechtsboven in beeld
  • Ga door en selecteer je bank
  • Open de app van je bank
  • Kies een rekening en koppel de betaalrekening die gebruikt moet worden

En dan, wat kun je er dan ook alweer mee? Simpel: contactloos betalen met je telefoon. Dan heb je dus geen pinpas meer nodig om te pinnen, je houdt gewoon je phone of watch bij het pinapparaat in de winkel.

Contactloos betalen met Android phone

Android gebruikers zoals ikzelf kunnen bij de meeste banken al veel langer contactloos betalen met hun telefoon. Toch doe ik dat nog niet… Ik heb me er alweer bijna twee jaar geleden in verdiept, maar de OnePlus die ik toen had – daar kon het nou net niet mee. Nu heb ik onlangs een nieuw model van OnePlus aangeschaft, dus dikke kans dat het daarmee wel lukt. 

Kosten van betalen met je telefoon

Bij verschillende banken (Rabobank, ASN, SNS, Regiobank) is gebruik van die Wallet-apps is helaas niet gratis. Dat vind ik dan weer jammer, het houdt me toch op één of andere manier tegen om het uit te proberen. Niet dat €0,50 per maand nou zo veel is, maar als ik mezelf een beetje ken vergeet ik het weer uit te zetten als blijkt dat ik het toch niet gebruik – en dan is het toch zonde.

PINpas in telefoonhoesje

Heel eerlijk: ik heb nu ook altijd al alleen m’n telefoon bij me als ik naar de winkel ga. Cash geld dus niet, maar in het hoesje van m’n mobiel zitten dan een paar pinpasjes. Eigenlijk niet zo slim: als je telefoon gerold wordt (of je raakt ‘m op een andere manier kwijt) ben je ook meteen je pasjes kwijt. Dat kan wel een reden zijn om met m’n mobiel te betalen en de pasjes als backup apart van m’n telefoon te bewaren.

In 2012 was het nog eng

Fascinerend vind ik om te zien hoe ik in 2012 tegenover contactloos betalen stond. Het invoeren van contactloos betalen werd toen net aangekondigd. Dat is dan wel zeven jaar geleden maar geeft een leuk beeld van hoe je gewend raakt aan nieuwe dingen die je in eerste instantie nog wel spannend vindt…

Contactloos & cashloos

Precies nu komt IKEA met de mededeling dat ze in één van haar Nederlandse vestigingen ‘cashloos gaat’. Oftewel: je kunt daar niet meer met contant geld betalen, alleen nog maar digitaal. Het is een proef, maar toch. Je leest en hoort het steeds vaker, winkels waar je niet meer met cash terecht kunt. 

Nog niet zo lang hadden we het al over ING, die korting geeft voor cashloos leven door de kosten van de bankrekening te verlagen als je bijna nooit gebruik maakt van een geldautomaat. 

Onvermijdelijk de toekomst

Ik denk dat we er wel vanuit kunnen gaan dat cashloos over een paar jaar net zo normaal is als contactloos nu al is. Dat het een ontwikkeling is die niet te stoppen is omdat het veel voordelen heeft voor eigenlijk iedereen. Banken maken minder kosten, ondernemers en consumenten lopen minder risico. Of denk jij daar anders over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek