Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 5 september 2019, 14:17 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Laat ik eens beginnen met een gekke vraag? Is het mogelijk om huizenprijzen op te drijven? Anders gezegd: is het mogelijk om een koopwoning met een bepaalde waarde te verkopen voor een flink hoger bedrag? U moet dan denken aan minimaal 100.000 euro! Laat ik mijn vraag even verduidelijken met een (extreem) rekenvoorbeeld.

Taxatiewaarde woning voor verkoop: 650.000 euro
Vraagprijs woning (advies makelaar): 700.000 euro
Woning wordt daadwerkelijk verkocht voor: 750.000 euro

De verkopende makelaar adviseert in deze situatie de woning hoger te koop te zetten dan de taxatiewaarde. Het blijkt namelijk een zeer gewilde woning te zijn, waardoor deze binnen een paar dagen is verkocht. Hierbij wordt er zelfs nog meer betaald dan de vraagprijs van 700.000 euro.

In totaal wordt er 100.000 euro meer betaald dan de taxatiewaarde. Als deze koper niet de beschikking heeft over veel eigen geld en dus minimaal een hypotheek nodig heeft voor zijn / haar koopprijs dan moet de woning dus ook getaxeerd worden op 750.000 euro. Als er daadwerkelijk een taxateur is, die dit echt doet, dan zal deze zich goed moeten verantwoorden. Een taxateur moet namelijk minimaal drie vergelijkbare woningen in zijn taxatie meenemen die de taxatiewaarde van 750.000 euro kan rechtvaardigen. Als de taxatie ook nog wordt goedgekeurd door het NWWI dan zal de taxatiewaarde van 750.000 euro een vergelijking (kunnen) gaan worden voor nieuwe aankopen / taxaties.

Bij een volgende verkoop...

Het volgende zou dan kunnen plaatsvinden bij een vergelijkbare woning die even later te koop wordt gezet.

Taxatiewaarde woning voor verkoop: 750.000 euro
Vraagprijs woning (advies makelaar): 800.000 euro
Woning wordt daadwerkelijk verkocht voor: 850.000 euro

Uiteraard is dit een versimpeld en extreem voorbeeld. Maar zo kan het zijn dat woningen in korte tijd flink in prijs stijgen.

De huizengekte in de praktijk

Ik had vorige maand een klant die drie jaar geleden een woning had gekocht voor 420.000 euro. Deze 420.000 euro was ook de taxatiewaarde. Nu wordt de woning getaxeerd op 720.000 euro. Dit is dus een stijging van 300.000 euro in drie jaar. De klant en ook ik kunnen deze stijging natuurlijk niet verklaren.

In de afgelopen maanden lees je steeds meer verhalen van te koop staande woningen waarvan veel mensen denken: "hoe is dit mogelijk dat iemand zo’n bedrag betaald voor een koopwoning". Vooral in Amsterdam worden tegenwoordig bedragen betaald van meer dan 1.000.000 euro voor een "gewone" koopwoning. Ik heb zelfs appartementen voor deze bedragen te koop zien staan waarbij geen actieve Vereniging van Eigenaren van toepassing is. Dit betekent dat bijna alle banken in Nederland hier geen hypotheek voor verstrekken. Dit zou dan betekenen dat er contant wordt afgerekend. Een notaris zal dit toch ook wel netjes doorgeven aan de fiscus...?

Hoe lang blijft dit goed gaan?

Ik ben zeer benieuwd hoe lang deze stijgende trend van de huizenprijzen blijft doorgaan. Er moet toch een moment komen dat het niet meer mogelijk is dat heel veel mensen een woning kunnen kopen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.