Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHoe werkt de gekte op de woningmarkt?
Laat ik eens beginnen met een gekke vraag? Is het mogelijk om huizenprijzen op te drijven? Anders gezegd: is het mogelijk om een koopwoning met een bepaalde waarde te verkopen voor een flink hoger bedrag? U moet dan denken aan minimaal 100.000 euro! Laat ik mijn vraag even verduidelijken met een (extreem) rekenvoorbeeld.
Taxatiewaarde woning voor verkoop: | 650.000 euro |
Vraagprijs woning (advies makelaar): | 700.000 euro |
Woning wordt daadwerkelijk verkocht voor: | 750.000 euro |
De verkopende makelaar adviseert in deze situatie de woning hoger te koop te zetten dan de taxatiewaarde. Het blijkt namelijk een zeer gewilde woning te zijn, waardoor deze binnen een paar dagen is verkocht. Hierbij wordt er zelfs nog meer betaald dan de vraagprijs van 700.000 euro.
In totaal wordt er 100.000 euro meer betaald dan de taxatiewaarde. Als deze koper niet de beschikking heeft over veel eigen geld en dus minimaal een hypotheek nodig heeft voor zijn / haar koopprijs dan moet de woning dus ook getaxeerd worden op 750.000 euro. Als er daadwerkelijk een taxateur is, die dit echt doet, dan zal deze zich goed moeten verantwoorden. Een taxateur moet namelijk minimaal drie vergelijkbare woningen in zijn taxatie meenemen die de taxatiewaarde van 750.000 euro kan rechtvaardigen. Als de taxatie ook nog wordt goedgekeurd door het NWWI dan zal de taxatiewaarde van 750.000 euro een vergelijking (kunnen) gaan worden voor nieuwe aankopen / taxaties.
Het volgende zou dan kunnen plaatsvinden bij een vergelijkbare woning die even later te koop wordt gezet.
Taxatiewaarde woning voor verkoop: | 750.000 euro |
Vraagprijs woning (advies makelaar): | 800.000 euro |
Woning wordt daadwerkelijk verkocht voor: | 850.000 euro |
Uiteraard is dit een versimpeld en extreem voorbeeld. Maar zo kan het zijn dat woningen in korte tijd flink in prijs stijgen.
Ik had vorige maand een klant die drie jaar geleden een woning had gekocht voor 420.000 euro. Deze 420.000 euro was ook de taxatiewaarde. Nu wordt de woning getaxeerd op 720.000 euro. Dit is dus een stijging van 300.000 euro in drie jaar. De klant en ook ik kunnen deze stijging natuurlijk niet verklaren.
In de afgelopen maanden lees je steeds meer verhalen van te koop staande woningen waarvan veel mensen denken: "hoe is dit mogelijk dat iemand zo’n bedrag betaald voor een koopwoning". Vooral in Amsterdam worden tegenwoordig bedragen betaald van meer dan 1.000.000 euro voor een "gewone" koopwoning. Ik heb zelfs appartementen voor deze bedragen te koop zien staan waarbij geen actieve Vereniging van Eigenaren van toepassing is. Dit betekent dat bijna alle banken in Nederland hier geen hypotheek voor verstrekken. Dit zou dan betekenen dat er contant wordt afgerekend. Een notaris zal dit toch ook wel netjes doorgeven aan de fiscus...?
Ik ben zeer benieuwd hoe lang deze stijgende trend van de huizenprijzen blijft doorgaan. Er moet toch een moment komen dat het niet meer mogelijk is dat heel veel mensen een woning kunnen kopen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.