Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 6 september 2019, 14:36 - Jos Koets
#huizenmarkt

Zoals bekend hebben starters het moeilijk om een leuke koopwoning te kopen. Om starters te helpen, geeft het AD in een artikel op hun site - in samenwerking met Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis (VEH) - 6 tips voor starters. Hieronder heb ik er vier uitgelicht:

1. Ga voor nieuw
Schrijf je in op nieuwbouw. En dan niet op één project, maar op meerdere.
2. Verhuis naar een volksbuurt
Vergroot je zoekgebied en stel je open voor minder populaire en opkomende stadsdelen.
3. Begin klein
Wie klein begint, heeft lagere maandlasten en zodoende meer ruimte om te sparen.
4. Steek je handen uit de mouwen
Kluswoningen zijn meestal goedkoper dan huizen die in goede staat verkeren.

Ik zal deze tips hieronder behandelen.

Ga voor nieuw

De gemiddelde prijs voor een nieuwbouwwoning is globaal 350.000 euro. Bovendien komen er bij een nieuwbouwwoning nog meerdere kosten om de hoek kijken. U moet dan denken aan het meerwerk. Er worden namelijk veel nieuwbouwwoningen "kaal" verkocht (zonder een keuken). Al snel wordt nieuwbouw erg duur voor een starter.

Verhuis naar een volksbuurt / vergroot je zoekgebied

Het is logisch dat koopwoningen in randgemeentes goedkoper zijn. Echter de afgelopen tijd zijn ook daar de woningen flink in prijs gestegen. Het zoekgebied moet dan vaak wel erg ruim worden genomen om nog voor een leuke prijs een woning te kunnen kopen. Het is dan maar de vraag of een starter kan aarden in een heel andere gemeente die vaak behoorlijk ver ligt van het ouderlijk huis.

Begin klein

Een "kleine" woning kopen is leuk en zeker beter betaalbaar. Het nadeel is vaak dat door wijzigingen in de gezinssituatie de woning snel te klein is geworden. In de praktijk heb ik gemerkt dat een starter die een tweekamerwoning koopt, weer snel (binnen een paar jaar) gaat / wil verhuizen. Vooral als er een leuke partner in het leven komt van de starter is een tweekamerwoning niet de meest geschikte woning om nog in te blijven wonen.

Steek je handen uit de mouwen

Het kopen van kluswoning is leuk, maar deze moet ook worden opgeknapt. Dit opknappen kost geld en veel starters hebben dit geld niet achter de hand. Zij moeten dan deze verbouwing meenemen in hun hypotheek. De hypotheek wordt hoger en dus ook de maandlasten. Bovendien stijgt de waarde van de woning vaak minder dan de kosten van de verbouwing die wordt gedaan. Dit betekent dat er toch weer extra eigen middelen voorhanden moeten zijn anders is de verbouwing niet mogelijk. Hieronder een simpel voorbeeld:

  • Koopwoning woning 100.000 euro
  • Verbouwing 30.000 euro
  • Benodigde hypotheek 130.000 euro

De minimale taxatiewaarde na verbouwing moet nu 130.000 euro zijn. In de praktijk blijkt echter dat 30.000 euro verbouwen meestal geen 30.000 euro waardestijging oplevert. In dit geval moet de waarde van de woning voor verbouwing hoger zijn dan 100.000 euro om de gehele verbouwing mee te kunnen financieren in de hypotheek.

Conclusie: het blijft echt lastig voor de starter

De tips van VEH zijn leuk verzonnen. Ik vind echter dat een starter niet veel aan deze tips heeft daar er nog al wat nadelen aan kleven.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.