Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 6 september 2019, 15:49 - Roland Bieleveldt
#lenen #sparen #hypotheek

Afgelopen maandag brachten we het nieuwsbericht dat de hypotheekrente gedaald was tot onder de 1 procent. Sinds maandag zijn al weer meer dan 20 hypotheken in rente verlaagd! In de afgelopen maand heeft alleen Lloyds Bank de hypotheekrente niet verlaagd. Verder zijn de rentes op alle hypotheekproducten verlaagd. Voor de meeste hypotheken geldt dat er in de afgelopen maand meerdere verlagingen doorgevoerd zijn en van een aantal hypotheken is de rente zelfs iedere week (verder) verlaagd!

Bron: ActueleRentestanden.nl

Renterecords

Opvallend is dat de verlagingen vaak best fors zijn. In onderstaande tabel zetten we de laagste hypotheekrentes van vandaag tegenover de rentes van precies een maand geleden. En dan zien we dat het niet gaat om een paar honderdsten: het zijn vaak nog forse verschillen. Voor veel renteperiodes geldt dat de rente nog nooit zo laag is geweest.

Bron: HomeFinance.nl

Spaarrente ook omlaag

Uiteraard dalen niet alleen de hypotheekrentes. Het is erg vervelend voor alle spaarders maar ook voor de spaarrentes geldt dat er de afgelopen maand weer aardig wat renteverlagingen doorgevoerd zijn. In onderstaande grafiek tonen wij de historische spaarrente voor vrij sparen (sparen zonder voorwaarden).

Omdat voor alle spaarbanken geldt dat de rentes voor Vrij sparen nu richting de 0 grens gedaald zijn, zijn de dalingen daar in absolute zin beperkt. Bij steeds meer banken valt er niet meer veel te dalen... Of banken moeten overgaan naar negatieve rentes. En dat is wel een hele grote stap!

Bron: HomeFinance.nl


Maar waar blijft de leenrente?

Maar hoe zit dat met de rente op consumptieve leningen? In onderstaande tabel hebben we een aantal rentes tegenover elkaar gezet:
- de kapitaalmarktrente (10 jaars staatslening)
- de hoogste spaarrente voor vrij sparen (sparen zonder voorwaarden)
- de laagste rente voor een persoonlijke lening (looptijd 5 jaar)
- de laagste rente voor een doorlopend krediet

Historische kapitaalmarktrente, spaarrente en leenrente in 1 grafiek

Bron: HomeFinance.nl / Lening.nl

Duidelijk is dat de dalingen van de marktrentes en spaarrentes tot nu toe nauwelijks verwerkt lijken te zijn in de leenrentes. Je zou verwachten dat in een periode dat geld steeds goedkoper wordt (ook voor kredietverstrekkers) en vrijwel alle rentes dagelijks nieuwe records bereiken dat ook op de leenmarkt flinke dalingen te zien zouden zijn. Maar vooralsnog zien we dat de rente op leningen de laatste 2 jaar nauwelijks in beweging komt. In een latere blog zal ik hier uitgebreider op in gaan.

Meer over lenen en de rente op consumptieve leningen

Roland Bieleveldt
Roland Bieleveldt Oprichter & oud-eigenaar

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.