Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 20 september 2019, 10:19 - Jos Koets
#sparen

In mijn blog Nieuwe vermogensbelasting gunstig? kon u lezen dat de nieuwe belastingplannen voor de vermogensbelasting - zoals het kabinet ook aangeeft - bij de huidige spaarrentes gunstig uitvallen voor spaarders. Maar ook dat het plaatje er bij hogere spaarrentes al snel een stuk negatiever uit komt te zien. In deze blog zal ik dieper in gaan op de gevolgen voor mensen die met hun vermogen iets anders doen dan sparen.

Mensen in de rij voor de belastingdienst

Overige vermogen: 5,33%

De belastingdienst gaat in het nieuwe belastingplan ervan uit dat je op spaargeld op dit moment 0,09% rendement haalt. Dat tarief is gebaseerd op de huidige spaarrentes. Over het overige vermogen wordt gerekend met een percentage van maar liefst 5,33%. Overig vermogen kan zijn:

  • Beleggen in aandelen, obligaties en andere producten
  • Box 3 verzekeringspolissen
  • Vakantiehuisjes
  • Verhuurde woningen
  • Crowdfunding
  • Familie hypotheek

De kans is groot dat ik in bovenstaande opsomming nog iets vergeten ben. In ieder geval is duidelijk dat er veel onder de noemer Overig vermogen valt.

Rendementsverwachting erg hoog

Ik vind dat hierbij met een hoog percentage van 5,33% wordt gerekend. Ik neem als voorbeeld een alleenstaande die 444.444 euro vermogen heeft. Indien dit op een spaarrekening wordt gezet dan hoeft deze persoon geen belasting te betalen, zie hieronder de berekening.

Rekenvoorbeeld nieuwe vermogensbelasting voor de spaarder

Rekenvoorbeeld: Alleen spaargeld (alleenstaande)

Het is echter logisch dat geen enkele persoon in Nederland met dit bedrag alleen spaart. Wat zijn de gevolgen als deze persoon volledig gaat beleggen met dit bedrag van 444.444 euro?

Rekenvoorbeeld hervorming vermogensbelasting beleggen

Rekenvoorbeeld: Beleggen (alleenstaande)

In 2022 gaat deze persoon - uitgaande van het belastingvoorstel zoals nu bekendgemaakt - 7.685,33 euro belasting betalen. In 2019 moet deze persoon 4.988,78 euro aftikken. In totaal gaat hij / zij 2.696,55 euro meer betalen. Ook bij kleinere bedragen, is de belegger de dupe.

Meer voorbeelden voor beleggers

Bij een belegd vermogen van 60.000 euro betaalt een gezin nu geen belasting. In 2022 wordt de berekening als volgt:

  • Overig vermogen 60.000 euro x 5,33% = 3.198
  • Belastingvrij rendement 800 euro (gezin heeft 2 x de vrijstelling van 400 euro)
  • Te betalen belasting 2.398 x 33% = 791 euro

Bijna 800 euro wordt het nadeel. Ik hoef u niet uit te leggen wat de gevolgen zijn voor de beurs. Als veel kleine beleggers niet meer gaan beleggen, is de kans groot dat de beurskoersen gaan dalen. Dit heeft ook weer gevolg voor de beleggende pensioenfondsen. En natuurlijk ook voor de pensioenen die uitgekeerd moeten worden.

In een volgende blog laat ik zien wat de gevolgen zijn voor de mensen met een vakantiehuisje.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.