Search
Close this search box.

Meer belasting over vakantiehuisjes

Voorstel hervorming vermogensrendementsheffing ongunstig voor eigenaren vakantiehuisjes

Voorstel hervorming vermogensrendementsheffing ongunstig voor eigenaren vakantiehuisjes

In mijn blogs van vorige week ben ik ingegaan op de mogelijke gevolgen van het belastingvoorstel voor de hervorming van box 3 voor spaarders en beleggers. In deze blog komen vakantiehuisjes en de familiehypotheek aan bod.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Vakantiehuisjes populair

Iedere week zie ik wel advertenties in de kranten staan van parken waar vakantiehuisjes gebouwd gaan worden. Dit betekent dat er (veel) vraag is naar vakantiehuisjes. Een grote groep Nederlanders heeft dan ook een vakantiehuisje. Afhankelijk van de situatie betalen ze nu belasting. Ik zal echter een voorbeeld nemen van een gezin dat in 2019 een vakantiehuisje heeft en geen belasting hoeft te betalen.

Uitgangspunt is:

 • Waarde vakantiehuisje: 200.000 euro
 • Hypotheek op vakantiehuisje: 180.000 euro
 • Spaargeld: 30.000 euro

Het totale vermogen van dit gezin is 50.000 euro (200.000 + 30.000 – 180.000). In 2019 is de vrijstelling voor de vermogensbelasting 60.720 euro (30.360 euro per persoon) waardoor er door dit gezin geen belasting over het vermogen betaald hoeft te worden.

In 2022 verandert de situatie – als het belastingvoorstel ingevoerd wordt – drastisch. Hieronder de berekening per persoon:

Rekenvoorbeeld belastingplannen 2022 vakantiehuis

Rekenvoorbeeld: Vakantiewoning

Per persoon moet er 731,45 euro worden afgerekend. Totaal kost dit vakantiehuisje dit gezin dus 1.462,90 euro aan vermogensbelasting per jaar!

Wat als hypotheek afgelost is?

Het kan nog erger. Stel dit gezin heeft de lopende hypotheek op het vakantiehuisje helemaal afgelost, dan is het volgende van toepassing:

 • Overig vermogen: 200.000 euro x 5,33% = 10.660
 • Belastingvrij rendement: 800 (gezin heeft 2 x de vrijstelling van 400)
 • Te betalen belasting: 9.860 x 33% = 3.254 euro

Familiehypotheek

Tot slot nog even kort aandacht voor de familiehypotheek. De afgelopen jaren hebben veel ouders hun kinderen geholpen met het kopen van een woning. Zij hebben geld vrijgemaakt en dit als hypotheek verstrekt aan hun kind. Deze betaalt netjes hypotheekrente en aflossing. De verstrekte hypotheek van de ouders wordt bij hun als Overig vermogen gezien. Dit betekent dat veel ouders – uitgaande van het belastingvoorstel dat er nu ligt – beduidend meer belasting moeten gaan betalen vanaf 2022.

Conclusie: belastingvoorstel vaak ongunstig!

Ik kan niet anders concluderen dat mensen die nog wat centen hebben vanaf 2022 harder worden aangepakt. De kans is groot dat zij meer belasting moeten gaan betalen dan nu. Bovendien kan het ook gevolgen hebben voor de beurs, vakantiehuisjes, crowdfunding en zelfs de huizenprijzen van de koopwoningen. Het is daarom verstandig dat de heren en dames in Den Haag nog eens goed naar “het voorstel” gaan kijken. En dat ze zeker gaan overwegen om dit niet in te voeren zoals het nu is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 1. Reactie op: Skala van woensdag september 25, 2019 12:32
  Dit klopt niet. Je hebt 400 euro vrijstelling per persoon. En je betaalt maar 33% van die 5,33%. Dus volgens mij wordt het:

  25000 x 5,33 * 33% = 440 euro. Ben je alleenstaand dan betaal je 40 euro belasting (440 – 400 vrijstelling). Heb je een partner dan niets omdat je 800 euro vrijstelling hebt.

 2. Reactie op: Omvlee van dinsdag september 24, 2019 19:43
  INDERDAAD NOG MEER UITKLEDERIJ ,SCHANDE ,NOG ERGER DAN DE TIENDE PENNING DESTIJDS,TEGENWOORDIG BETALENEN WE NUAL ZON 5MAANDEN BRUTO INKOMEN.
  ENZIJ MAAR MILJOENEN PER WEEK ZTORTEN AAN NALATIGHEID SUFFE MINISTERS EN STAATSSECRETARISSEN

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek