Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogIs het de plicht van je tussenpersoon om initiatief te nemen?
Altijd interessante materie: wat is de verantwoordelijkheid van een tussenpersoon? Ik lees net een blog van Rob Goedhart over dit onderwerp, en dan specifiek toegespitst op de tussenpersoon die een krediet of overlijdensrisicoverzekering (ORV) heeft geregeld.
Nu zijn dat natuurlijk twee heel verschillende financiële zaken: een overlijdensrisicoverzekering en een lening. Toch is er een duidelijke overeenkomst: allebei zijn ze in de loop der jaren flink goedkoper geworden. Rob Goedhart heeft de Stichting Geldbelangen en komt daarmee op voor consumenten die oneerlijk behandeld worden. Bijvoorbeeld door tussenpersonen.
De vraag waar het om draait: in hoeverre is jouw tussenpersoon ervoor verantwoordelijk om je erop te wijzen dat de verzekering of lening die je hebt eenvoudig over te sluiten is naar een goedkoper exemplaar?
Stel: je hebt jaren geleden een overlijdensrisicoverzekering afgesloten via een tussenpersoon. Die heeft op dat moment onderzocht welke polis voor jou de beste keuze zou zijn en die voor je geregeld. Jij betaalt netjes elke maand de premie en denkt er verder niet over na. Je leest financieel nieuws niet, want dat vind je niet boeiend. Je hebt dus geen idee dat je diezelfde verzekering nu - ja, ook al ben je nu ouder! - waarschijnlijk veel goedkoper kunt afsluiten.
Wat kost een overlijdensrisicoverzekering nu?
Moet de tussenpersoon van toen je daarop wijzen? Eigenlijk wel hè... maar gebeurt dat ook? En als dat niet gebeurt, heb je dan reden om te klagen? Het Klachteninstituut van de Financiële Dienstverlening (Kifid) vindt van wel en geeft je gelijk.
Dezelfde vraag dringt zich op als het gaat om leningen. Dat is het onderwerp waar Geldbelangen nu mee in de weer is bij het Kifid, waar ze in eerste instantie geen gelijk kreeg.
Wie het financiële nieuws een beetje in de gaten houdt heeft echt wel meegekregen dat de leenrente flink gedaald is in de afgelopen jaren. Hier kun je dat heel duidelijk zien:
Bron: Lening.nl
Heb je nog een lening uit 2010 lopen, dan is het verschil enorm - maar ook een lening uit 2014 kan al flink goedkoper. Dat schrijven wij bij HomeFinance natuurlijk regelmatig op, in de hoop mensen daar bewust van te maken.
Maar ja, als je een tussenpersoon hebt en erop vertrouwt dat die jouw geldzaken optimaal in de gaten houdt... dan ga je er waarschijnlijk vanuit dat je het financiële nieuws niet hoeft te volgen. Dat je wel een belletje, brief of mailtje krijgt als jouw lening goedkoper kan. Kun je als klant het teveel betaalde bedrag aan rente dan terugvorderen van je tussenpersoon als die je daar niet op gewezen heeft?
Het Kifid is daar dus nog niet over uit. Wat ik vind? Ik vind dat een tussenpersoon duidelijke afspraken moet maken met een klant over wat die wel en niet van het kantoor kan verwachten. Of en hoe vaak er een check plaatsvindt om na te gaan of alle geldzaken nog optimaal geregeld zijn. Geen mooie woorden op websites en in verkoopfolders. Geen standaard verhaal in een dienstverleningsdocument dat alleen maar opgesteld wordt vanwege de wettelijke verplichting.
Heldere afspraken die actief doorgenomen worden! Dan ben je een echte tussenpersoon die bezig is met het belang van de klant.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.