Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 4 oktober 2019, 09:23 - Anneke Ranzato-Versloot

Die zorgpremie - het is toch wel een flinke hap uit je budget elke maand. De zorgkosten stijgen maar door, dus de premie voor onze zorgverzekering ook... daar lijkt niet aan te ontkomen. Niet gek dus dat veel mensen gretig ingaan op een mogelijkheid om minder premie te betalen.

Zorgpremie afhankelijk van je levensstijl

Dus halen we de al jaren oude discussie naar boven over het differentiëren in zorgpremies. Mooi woord hè... ik weet even niet hoe ik het anders kort moet zeggen: een systeem waarbij de zorgpremie afhankelijk is van je gedrag. Dus niet van je gezondheid, maar van wat je doet om die gezondheid goed te houden. Of niet in gevaar te brengen, zo kun je het ook omschrijven. Je levensstijl dus.

Hogere premie voor rokers, drinkers, luie en dikke mensen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft onderzoek gedaan naar de mening van Nederlanders over het instellen van een hogere zorgpremie voor rokers. En voor drinkers. En voor wie te weinig beweegt. En voor wie overgewicht heeft. Ze vatten het samen als Solidariteit in de gezondheidszorg - opvattingen over zorgpremie en leefstijl. De uitkomst: ruim 40% van de Nederlanders vindt dat mensen die een ongezond leven leiden een hogere premie zouden moeten betalen. En mensen met een gezonde levensstijl een lagere premie.

Rokers een hogere zorgpremie?

Standaard premie voor iedereen

Goed, even terug naar de basis. Voor onze verplichte basis-zorgverzekering betalen we nu een standaard premie. Die verschilt wel per verzekeraar maar elke verzekerde bij één verzekeraar betaalt hetzelfde. Het maakt daarbij niet uit of je een pakje per dag rookt, of je elk weekend (of elke avond...) klem zuipt en ook niet of je veel te zwaar bent. De gezondheidsrisico's van roken, drinken en overgewicht zijn algemeen bekend, dus de kans dat je daarmee meer zorgkosten gaat maken dan anderen is groot.

Check de zorgpremies

40% is voor - niet spectaculair?

De uitkomst? Zo'n 40% vindt dat dit een goed plan is. Is dat spectaculair? Nou nee... kijk: uit de archieven van HomeFinance: in 2012 schreven we een soortgelijk artikel: Hogere zorgpremie voor ongezonde mensen?. Met soortgelijke percentages ook. Het klinkt allemaal zo logisch en zo eerlijk. Zelfs een deel van de rokers vindt het heel fair als zij meer zorgpremie moeten betalen. Hetzelfde geldt voor een groot deel van de mensen met overgewicht of obesitas. Mensen met een genetische ziekte zouden daarvan dan wel uitgesloten moeten worden, vindt het overgrote deel.

Differentiëren zorgpremie in de praktijk

Okay, tot zover de theorie. Dan de praktijk. Het is wel leuk dat we er elke keer over nadenken, onderzoeken en schrijven. Alleen is het behoorlijk lastig om zo'n onderscheid werkelijk te maken. Je moet immers wel objectieve maatstaven hebben om dat te doen. Dat is bij deze onderwerpen behoorlijk lastig, tenzij je mensen regelmatig aan een controle onderwerpt waar het gaat om roken, drinken, gewicht en bewegen. 

FitBit meet veel

Nu heb ik tegenwoordig zo'n hippe FitBit om m'n pols, daarmee wordt mijn hartslag, beweging en slaap gedigitaliseerd. Door het lopen met m'n hond kom ik wel aan de 10.000 stappen per dag weet ik nu. Dat is mooi, ik beweeg genoeg. Geeft mij een heel goed excuus om niet naar de sportschool te gaan... M'n slaapritme wordt ook gemeten, ik krijg elke dag een cijfer voor m'n slaapkwaliteit. Ik vind het boeiend moet ik zeggen. 

Niet te controleren

Dat is dus bij mij digitaal te controleren, maar of ik een sigaret opsteek (nou nee) of een wijntje neem (heel soms) is veel lastiger. Gewicht en BMI is wel te meten, maar zorgverzekeraars gaan dat vast niet bij je thuis doen. Dan ben je dus volledig afhankelijk van de eerlijkheid van een verzekerde - als je daar de zorgpremie op wilt baseren. Bovendien kun je moeilijk heel Nederland verplichten dag en nacht met een FitBit rond te lopen. En hoe zit het bijvoorbeeld met teveel stress? Ook heel slecht voor je gezondheid....

Kortom - ik snap de gedachte van een hogere zorgpremie bij een ongezonde levensstijl en ben het ook wel met het principe eens. Toch denk ik niet dat het ooit gaat gebeuren, omdat het onmogelijk uit te voeren is.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.