Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Lage rente leidt tot problemen

Waarom wordt de rekenrente niet gewoon verhoogd?

Waarom wordt de rekenrente niet gewoon verhoogd?

Goed nieuws voor mensen die een huis willen kopen: de hypotheekrente blijft maar dalen en zal ook de komende maanden nog wel wat verder dalen. Aan de andere kant, is dit ook slecht nieuws voor deze huizenzoekers omdat de huizenprijzen – mede dankzij de lage rente – ook de komende maanden verder zullen stijgen.

De vraag is of de dalende hypotheekrente genoeg is om de stijgende huizenprijzen te compenseren. De afgelopen jaren is dit niet het geval geweest. Onderaan de streep betekent dit dat huizenzoekers naar een “goedkopere woning” moeten zoeken.

Probleem voor pensioenfondsen

De lage hypotheekrente betekent ook een lage spaarrente. Vooral pensioenfondsen hebben het zwaar dankzij de dalende rentes. Zij moeten een bepaalde dekkingsgraad hebben. De dekkingsgraad geeft weer in hoeverre het pensioenfonds voldoende geld in kas heeft om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Zo moet het grootste pensioenfonds van Nederland – het ABP – een dekkingsgraad hebben van 128%. De huidige dekkingsgraad is echter nog geen 90%.

Probleem: lage rekenrente

Een belangrijke factor bij het berekenen van de dekkingsgraad is de rekenrente. Dit is de rente / het rendement waarmee pensioenfondsen moeten rekenen om het toekomstige vermogen uit te rekenen. De rekenrente wordt door De Nederlandsche Bank bepaald aan de hand van de actuele marktrentes.

Op de site van het ABP valt te lezen dat de rekenrente nu slechts 0,3% bedraagt. Bij dit soort percentages is het voor veel pensioenfondsen vrijwel onmogelijk om nog aan de vereiste dekkingsgraad te kunnen voldoen. Het gevolg is dat er feitelijk gekort moet worden op de pensioenuitkeringen. Dit laatste wil natuurlijk iedere pensioenfonds voorkomen.

Hoe voorkom je het korten van pensioenen?

De vraag is natuurlijk wat de oplossing zou zijn voor de pensioenfondsen. Volgens het ABP heeft de rekenrente een grote invloed op de dekkingsgraad. Een afname van de rekenrente met 1 procent leidt naar verwachting tot een afname van de actuele dekkingsgraad met 12%. De rente zou dus eigenlijk met een paar procent moeten stijgen om op de vereiste dekkingsgraad uit te komen. Een dergelijke rentestijging zit er echter voorlopig niet in…

Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Ik zie wel wat in het voorstel van een aantal pensioenfondsen om de rekenrente te verhogen (bijvoorbeeld naar 2%). Dit is dan wel een fictieve rente. Pensioenfondsen beleggen veel en de beurs heeft het de afgelopen jaren niet slecht gedaan. Ook dit jaar staat bijvoorbeeld de AEX al zo’n 15% in de plus. Pensioenfondsen moeten hier toch van profiteren? Hun gemiddelde rendement moet toch flink hoger kunnen zijn dan de rekenrente? Natuurlijk is er altijd een bepaald risico bij beleggen. Echter een goede spreiding kan dit risico toch beperken?

Eigen huis melkkoe voor de overheid

Jonge starters die een huis kopen, hoeven zich niet zo druk te maken over hun toekomstige pensioen. Zij zijn verplicht hun hypotheek af te lossen in maximaal 30 jaar. Wie zijn hypotheek voor pensioendatum heeft afgelost, heeft een leuke aanvulling op zijn pensioen. Zou Den Haag in 2012 al geweten hebben wat er met de pensioenen ging gebeuren? De verplichting voor starters om hun hypotheek af te lossen is in Den Haag in 2012 genomen. Daarna is besloten om de Wet Hillen af te schaffen. Gevolg is dat iedere huizenbezitter in de toekomst belasting zal moeten gaan betalen. Zelfs de huizenbezitters die geen hypotheek (meer) hebben. Wie een eigen huis heeft, wordt gezien als een melkkoe. En Den Haag blijft maar melken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

  1. Reactie op: Carel van vrijdag oktober 4, 2019 08:14
    Het is volgens mij ook niet het rendement dat werkelijk behaald is. Dat is nou juist het probleem! Het is het rendement waarmee gerekend MOET worden. Het wordt echt tijd dat de regering dit aanpast want als je moet rekenen met een rendement van niets terwijl je in het echt goede rendementen haalt: wie houdt wie dan voor de gek!

  2. Reactie op: Vincent van vrijdag oktober 4, 2019 16:43
    Helemaal mee eens. Als het tekort een paar procent zou zijn dan ben ik het met de pensioenfondsen eens en moet je niet korten. Maar het tekort is heel groot. Straks gaat het een paar jaar minder met de rendementen en dan heb je de poppen aan het dansen. Iets meer premies betalen voor de mensen die werken en iets minder uitkeren aan de pensionados. Mochten de rendementen goed blijven dan kun je dat in de komende jaren corrigeren.

  3. Reactie op: Carel van zondag oktober 6, 2019 09:14
    Ik schrijf 125 blog en minimaal 30 columns per jaar. Het is voor mij niet mogelijk om op iedere reactie te reageren. Bovendien is mijn blog duidelijk.

    Gr. Jos

  4. Reactie op: Bert van maandag oktober 7, 2019 22:34
    @Bert. Herhaling: Het woord rendement hoort er niet bij. Rendement is de verhouding tussen opbrengst en inleg. Aangezien er nog geen nieuwe inleg van deelnemers is bijgekomen kun je niet verwachten dat die tot ver in de toekomst maar 1 tot 2 % is en je dus een bizar lage rekenrente gaat gebruiken van 0,3%

  5. Reactie op: Roland Bieleveldt van maandag oktober 14, 2019 09:35
    @Roland Beste, daar ging het mij nu juist om zoals u het stelt verwachte rendement klopt het. Dat had er dus moeten staan. We kunnen tenslotte niet in de toekomst kijken en weten dus nog niet wat het rendement gaat worden. De angst die Koolmees ons wil aanpraten met een absurd lage rekenrente wordt steeds meer onderuit gehaald. Zie in dit verband de laatste brief van 40 prominenten aan de politiek: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2306005-groep-experts-voorkom-onnodige-pensioenkortingen-pas-regels-aan.html

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek