Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 15 oktober 2019, 08:51 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen #besparen

Soms ben ik even wat voor me uit aan het denken over wat nu eigenlijk belangrijk is. En dan komt onvermijdelijk de vraag - we zitten hier tenslotte op een site over geldzaken - hoe belangrijk geld is. Het antwoord zal voor iedereen anders zijn, maar is wel aardig om over na te denken.

Maakt geld gelukkig of ongelukkig?

Ik luister regelmatig naar podcasts, bijvoorbeeld die van Thijs Lindhout - de 100% inspiratie show. Daarin stelt hij regelmatig aan mensen de vraag 'maakt geld gelukkig of ongelukkig?'. Dat is niet dezelfde vraag als hoe belangrijk geld is, maar schurkt er wel tegenaan. Wat zijn gasten vaak zeggen, en waar ik me goed in kan vinden: geld maakt niet gelukkig maar géén geld maakt wel óngelukkig. Het is volgens mij ook wel bewezen dat je niet veel blijer wordt van méér geld als je gewoon genoeg hebt om je leven leuk te leven. 

Geld is belangrijk in de maatschappij

Of geld belangrijk is... ja, natuurlijk is geld belangrijk. Het betaalmiddel op zich, gewoon omdat het ondenkbaar is om te leven in een wereld zonder geld. Laatst had ik het er aan tafel nog over met de kinderen, één van hen vroeg waarom we eigenlijk niet gewoon ruilhandel doen. Ik natuurlijk blij dat ze eens over iets anders praten dan games en ging bijna los in een lesje economie over geld als ruilmiddel, waar het allemaal mee begon. Maar goed, in die zin is geld een belangrijk onderdeel van onze maatschappij. 

Tijd is geld

Hoe belangrijk is geld voor jóu?

Toch is dat niet wat ik bedoel met die vraag. Wat dan wel? Nou.... van alles dat gaat over jouw gevoel bij geld. Niet de praktische kant dus, maar de persoonlijke. Hoe belangrijk is geld voor jóu? Daar kun je allerlei specifiekere vragen over stellen:

 • Hoe druk maak jij je over geld? Alleen als je tekort komt of ook zonder geldproblemen?
 • Hoeveel lever je in om (meer) geld te verdienen, en waarom dan?
 • Houd je die baan die je niet leuk meer vindt omdat die nu eenmaal zo goed betaalt?
 • Hoeveel moeite doe je om geld te besparen?
 • Vind je het belangrijk om spaargeld op de bank te hebben of geef je graag alles uit?
 • Heb je ontzag voor mensen die heel veel geld verdienen?
 • Of voel je juist boosheid of jaloezie als je naar grootverdieners kijkt?
 • Waar geef je je geld aan uit en waarom?
 • ... en zo kan ik nog wel even doorgaan

De verschillen tussen mensen zijn enorm als het gaat over geld en gevoel. Dat komt voor een goed deel voort uit je opvoeding denk ik zomaar. Je financiële blauwdruk noemen ze dat, ik zeg ook weleens geldgenen. 

Wat is onnodig geld uitgeven?

Zelf ben ik qua blauwdruk redelijk zuinig van aard, geef liever niet onnodig geld uit. Toch merk ik dat mijn gevoel in de loop der jaren is veranderd. De vraag wat 'onnodig' is... ook daar is het antwoord weer heel persoonlijk. Wat ik onnodig vind kan een ander zwaar noodzakelijk vinden. En andersom.

Uiterlijk of tijd

Zo geef ik weinig geld uit aan kleding en uiterlijkheden, terwijl een ander diep ongelukkig is als ze niet tiptop gekleed, gekapt en opgemaakt is. Aan de andere kant geven wij gráág geld uit aan dienstverleners voor dingen die we liever niet zelf doen: we hebben een werkster, de tuin laten we doen, klusjes sparen we op voor een klusbedrijf (of we laten ze liggen) en de boodschappen laten we bezorgen.

Natuurlijk kunnen we geld besparen door meer zelf te doen en naar een goedkope supermarkt te gaan. Alleen vind ik het dan weer belangrijk om met mijn tijd te kunnen doen wat ik wil en zo min mogelijk bezig te zijn met dingen die ik niet leuk vind.

Geld besparen - waarom eigenlijk?

Geld besparen is voor mij persoonlijk in de loop van de tijd duidelijk minder belangrijk geworden. Ik zie wel vaak mogelijkheden om te besparen maar kies er lang niet altijd voor om daar ook iets mee te doen. Blijf het wel prettig vinden om ze te zien... dat geeft een fijn gevoel van 'als het nodig is weet ik dat we gemakkelijk toe kunnen met minder geld'. Ergens knaagt dan wel dat stemmetje dat zegt: 'waarom zou je dan nu niet minder geld uitgeven? dan houd je meer over! voor later, voor....' Ja, waarvoor eigenlijk?

Spaardoel is de crux

Daar zit bij mij wel de crux: ik heb geen spaardoel. Pensioen gaat okay (denk ik), spaargeld hebben we voldoende, dus waarom zou ik dan nu dingen laten (of juist doen) om meer geld over te houden? Om meer te sparen? En dan straks moeten betalen om dat spaargeld bij de bank te laten staan? Wat een luxepositie hè, ik weet het hoor!

Sparen voor een spaardoel

Geldkeuzes zijn zó persoonlijk!

Toch zijn en blijven er ook dingen rondom keuzes van anderen (en ja, soms ook van mezelf) die ik niet goed begrijp. Zoals....

 • ...dat spaargeld bij een grootbank, terwijl je bij een andere bank (relatief, want ook daar is het natuurlijk bijna niets) veel meer rente krijgt. Of in elk geval minder snel bij het nulpunt of een negatieve rente belandt. 

Waar krijg je de hoogste spaarrente?

 • ...die lening tegen een te hoge rente, als je wel in de gelegenheid bent om die gemakkelijk over te hevelen naar een andere kredietverstrekker waar je veel goedkoper uit bent.

Waar is geld lenen het goedkoopst?

 • ...die nieuwe telefoon die niet nodig was, maar omdat het abonnement afliep waarbij je 'een nieuwe telefoon mocht' en je er niet aan denkt dat je ook kunt kiezen voor een sim-only abonnement.

En ga zo maar door. Maar ja, anderen zullen ook een deel van mijn keuzes niet begrijpen. Die tuin kun je toch ook gewoon zelf doen? Scheelt bakken met geld! En dan hebben ze gelijk... het draait allemaal om persoonlijke keuzes.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.