Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogGeld uitgeven, sparen, lenen en geld besparen
Soms ben ik even wat voor me uit aan het denken over wat nu eigenlijk belangrijk is. En dan komt onvermijdelijk de vraag - we zitten hier tenslotte op een site over geldzaken - hoe belangrijk geld is. Het antwoord zal voor iedereen anders zijn, maar is wel aardig om over na te denken.
Ik luister regelmatig naar podcasts, bijvoorbeeld die van Thijs Lindhout - de 100% inspiratie show. Daarin stelt hij regelmatig aan mensen de vraag 'maakt geld gelukkig of ongelukkig?'. Dat is niet dezelfde vraag als hoe belangrijk geld is, maar schurkt er wel tegenaan. Wat zijn gasten vaak zeggen, en waar ik me goed in kan vinden: geld maakt niet gelukkig maar géén geld maakt wel óngelukkig. Het is volgens mij ook wel bewezen dat je niet veel blijer wordt van méér geld als je gewoon genoeg hebt om je leven leuk te leven.
Of geld belangrijk is... ja, natuurlijk is geld belangrijk. Het betaalmiddel op zich, gewoon omdat het ondenkbaar is om te leven in een wereld zonder geld. Laatst had ik het er aan tafel nog over met de kinderen, één van hen vroeg waarom we eigenlijk niet gewoon ruilhandel doen. Ik natuurlijk blij dat ze eens over iets anders praten dan games en ging bijna los in een lesje economie over geld als ruilmiddel, waar het allemaal mee begon. Maar goed, in die zin is geld een belangrijk onderdeel van onze maatschappij.
Toch is dat niet wat ik bedoel met die vraag. Wat dan wel? Nou.... van alles dat gaat over jouw gevoel bij geld. Niet de praktische kant dus, maar de persoonlijke. Hoe belangrijk is geld voor jóu? Daar kun je allerlei specifiekere vragen over stellen:
De verschillen tussen mensen zijn enorm als het gaat over geld en gevoel. Dat komt voor een goed deel voort uit je opvoeding denk ik zomaar. Je financiële blauwdruk noemen ze dat, ik zeg ook weleens geldgenen.
Zelf ben ik qua blauwdruk redelijk zuinig van aard, geef liever niet onnodig geld uit. Toch merk ik dat mijn gevoel in de loop der jaren is veranderd. De vraag wat 'onnodig' is... ook daar is het antwoord weer heel persoonlijk. Wat ik onnodig vind kan een ander zwaar noodzakelijk vinden. En andersom.
Zo geef ik weinig geld uit aan kleding en uiterlijkheden, terwijl een ander diep ongelukkig is als ze niet tiptop gekleed, gekapt en opgemaakt is. Aan de andere kant geven wij gráág geld uit aan dienstverleners voor dingen die we liever niet zelf doen: we hebben een werkster, de tuin laten we doen, klusjes sparen we op voor een klusbedrijf (of we laten ze liggen) en de boodschappen laten we bezorgen.
Natuurlijk kunnen we geld besparen door meer zelf te doen en naar een goedkope supermarkt te gaan. Alleen vind ik het dan weer belangrijk om met mijn tijd te kunnen doen wat ik wil en zo min mogelijk bezig te zijn met dingen die ik niet leuk vind.
Geld besparen is voor mij persoonlijk in de loop van de tijd duidelijk minder belangrijk geworden. Ik zie wel vaak mogelijkheden om te besparen maar kies er lang niet altijd voor om daar ook iets mee te doen. Blijf het wel prettig vinden om ze te zien... dat geeft een fijn gevoel van 'als het nodig is weet ik dat we gemakkelijk toe kunnen met minder geld'. Ergens knaagt dan wel dat stemmetje dat zegt: 'waarom zou je dan nu niet minder geld uitgeven? dan houd je meer over! voor later, voor....' Ja, waarvoor eigenlijk?
Daar zit bij mij wel de crux: ik heb geen spaardoel. Pensioen gaat okay (denk ik), spaargeld hebben we voldoende, dus waarom zou ik dan nu dingen laten (of juist doen) om meer geld over te houden? Om meer te sparen? En dan straks moeten betalen om dat spaargeld bij de bank te laten staan? Wat een luxepositie hè, ik weet het hoor!
Toch zijn en blijven er ook dingen rondom keuzes van anderen (en ja, soms ook van mezelf) die ik niet goed begrijp. Zoals....
Waar krijg je de hoogste spaarrente?
Waar is geld lenen het goedkoopst?
En ga zo maar door. Maar ja, anderen zullen ook een deel van mijn keuzes niet begrijpen. Die tuin kun je toch ook gewoon zelf doen? Scheelt bakken met geld! En dan hebben ze gelijk... het draait allemaal om persoonlijke keuzes.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.