Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 18 oktober 2019, 08:53 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Terwijl het financiële nieuws beheerst wordt door berichten over de lage spaarrente en hypotheekrente zou je bijna vergeten dat we als consument te maken hebben met nóg een rentetarief: de leenrente. Ook die daalt inmiddels, waardoor geld lenen lekker goedkoop is geworden.

Geen idee van de rente op je lening

Betekent dat nou dat er ook meer leningen afgesloten worden? Dat idee heb ik nou niet, en dat is ook wel logisch. Je gaat geen geld lenen omdat de rente zo lekker laag is - je zoekt een lening als je geld nodig hebt. De rente is een bijkomstigheid, geen motivatie om te lenen. Sterker nog: ik denk dat veel mensen geen idee hebben van de rente van hun lening. Niet bij het afsluiten en al helemaal niet tijdens de looptijd.

Is leenrente wel interessant?

Is de leenrente dan wel belangrijk? Of maakt het eigenlijk niet uit wat voor rente je betaalt voor een lening? En waarom zouden de banken dan überhaupt de moeite nemen om de rente te verlagen... als het niet uitmaakt kunnen ze er net zo goed zoveel mogelijk aan verdienen. Toch wordt de rente wel aangepast, zij het niet zo schokkerig als de kapitaalmarktrente:


Bron: Lening.nl

Bovenaan in vergelijking van leningen

Nou ja, de banken hebben onderling gelukkig wel wat concurrentie. Als mensen op zoek zijn naar een lening en serieus gaan vergelijken, zullen de partijen die bovenaan staan in de vergelijkingen toch wel de meeste klanten trekken. Op dat moment is een renteverschil heel zichtbaar en zullen wij Hollanders toch echt wel gaan voor de goedkoopste lening: die met de laagste rente. Al ben ik er dus van overtuigd dat de gemiddelde aanvrager al bij het invullen van z'n gegevens vergeten is wat dat rentepercentage dan was.

Wil jij geen goedkopere lening?

Heb jij een lening lopen? Dan is het wel slim om eens even te kijken naar de leenrente die je betaalt. De rente zit verwerkt in je maandbedrag dus je ziet het misschien niet direct. Toch kun je de rente natuurlijk terugvinden of desnoods opvragen bij de kredietbank. En dan? Dan kun je kijken of jouw lening misschien wel fijn goedkoper kan!

Check je huidige leenrente

Stel - je komt tot de conclusie dat in jouw lopende lening een rente van 7% verwerkt zit. Dat is zéker niet ondenkbaar. Dan kijk je naar de laagste leenrentes van dit moment en zie je dat het misschien goed mogelijk is om je lening over te zetten naar een lagere rente.

Laagste leenrentes op 15 oktober 2019

Lagere rente = lagere maandlast óf kortere looptijd

Het aflossen van je lening met een nieuwe lening, dat noemen we in de bankwereld 'oversluiten'. Zo kun je jouw huidige - misschien best wel dure - lening overzetten naar een goedkopere versie. Met goedkoper bedoel ik dan: een lagere rente. Die lagere rente kun je vertalen naar een lagere maandlast, dan betaal je simpelweg minder per maand voor je lening. Of je kiest juist voor een kortere looptijd. Dan blijf je hetzelfde maandbedrag betalen maar voor een kortere periode. Hoe korter je lening loopt, hoe minder rente je in totaal betaalt. Dat is dus nóg goedkoper, en aan die maandlast was je toch al gewend.

Kijk ook naar de voorwaarden

Wat je niet moet vergeten: kijk wel altijd óók naar de voorwaarden. Die zijn bij lenen niet ingewikkeld maar wel belangrijk om even te checken. De belangrijkste zijn wat er gebeurt bij:

  • Overlijden
    Wat gebeurt er met de restschuld als jij komt te overlijden? Moeten jouw nabestaanden die dan ophoesten of wordt het overgebleven bedrag dan kwijtgescholden?
  • Eerder aflossen
    En hoe zit het als je de lening eerder wilt aflossen? Moet je dan een boete betalen of kan dat gewoon op ieder moment? 

Ingewikkelder dan dat is het niet. Dus: heb je een lening lopen? Check je rente, check de vergelijking en trakteer jezelf op een goedkopere lening!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.