Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogEigen geld sparen om een huis te kunnen kopen
Daar zit je dan in je particuliere huurhuis. Je hebt een leuk salaris, dus verdient teveel voor een sociale huurwoning. Je hebt nog niet genoeg eigen geld beschikbaar om een huis te kopen en huurt dus in de vrije sector. Voor veel geld en zonder ondersteuning van een huurtoeslag. Daardoor houd je nauwelijks geld over om te sparen, waardoor er eigenlijk geen uitzicht is op het kopen van een eigen woning.
Dit is de uitkomst van een onderzoek van de Rabobank, waar ik op AD.nl een artikel over lees. Nare positie natuurlijk. Het blijkt dat deze groep - huurders tussen 20 en 45 jaar met een inkomen boven de sociale huurgrens - dubbel zo vaak geen of weinig spaargeld hebben als hun leeftijdsgenoten die al een eigen huis bezitten.
Huurders bouwen geen vermogen op terwijl kopers dat wel doen én ze sparen niet of nauwelijks. Mensen die wel kunnen kopen, dankzij de overwaarde van hun vorige huis of ouders die schenken, hebben daardoor een langdurige voorsprong. Terwijl het inkomen misschien gelijk is.
Tot zover niets nieuws, al is het wel goed dat het weer eens onder de aandacht gebracht wordt. Vervolgens schrijft AD over een voor mij nog onbekend concept: KoLat. Wat? KoLat! Het is een afkorting voor KoopLater - wat in mijn ogen veel meer zegt, dus waarom afkorten? Maar goed, het gaat niet om de naamgeving, het gaat om het systeem: 'sociale koop in optimale vorm en prestaties'. Okay. Dan weten we nog niks.
Ik zie dat het al even bestaat maar mijn netvlies had het nog niet eerder opgevangen. Het KoopLater programma is in feite een woonvorm die tussen huren en kopen in ligt. Machtig interessant voor scheefhuurders en de groep die ik hierboven beschrijf: degenen die een hoge huur betalen en daardoor net toekomen aan sparen voor een eigen huis.
Het werkt zo: stel, het huis kost 200.000 euro, gewoon de marktwaarde. Dan legt de huurder die prijs vast, zonder hypotheek. Hij of zij betaalt vervolgens gewoon huur, bijvoorbeeld 900 euro. Van die huur zetten wij 250 euro apart, dat we van de huizenprijs afhalen. Als de huurder na vier jaar het huis wil kopen, dan is nog maar 188.000 euro aan hypotheek nodig. Zo stellen we de huurders in staat om alsnog vermogen op te bouwen.
Klinkt als een prachtoplossing toch? Op de website van KoLat zie je nog niet heel veel gerealiseerde projecten maar het lijkt me mooi als dat in de loop van de tijd toeneemt. Dat heeft natuurlijk wel wat voeten in de aarde, er moeten projecten ontwikkeld worden in samenspraak met gemeenten en bouwers. Maar ik vind het mooi en het zou inderdaad een oplossing kunnen zijn voor die groep huurders die niet genoeg geld overhoudt om te sparen.
Een andere oplossing om héél lang bij je ouders te blijven wonen. Mijn oudste (volgende week wordt hij 15) zegt altijd dat hij thuis blijft wonen tot hij 32 is - "tenzij ik eerder een vriendin vind die met me wil samenwonen". Cute toch? Zij broertje (net 13) wil het liefst nu al het huis uit... maar denkt wel al heel goed na over huren en kopen en kosten. Dat zijn leuke gespreksonderwerpen tijdens een boswandeling met onze hond.
Het is natuurlijk wel dé manier om een spaarkapitaal op te bouwen: bij je ouders blijven wonen als je gaat werken, of een huis met anderen delen, zodat je flink kunt sparen van je inkomen. Ik heb het idee dat veel jongeren er helemaal niet over nadenken dat ze geld moeten meebrengen als ze een huis willen kopen. Vroeger kon je natuurlijk kopen zonder eigen geld en het zou mij niet verbazen als die verwachting er nog steeds is. Tot ze denken 'nu ga ik kopen', en dan is het benodigde geld er nog niet. Je maximale hypotheek berekenen geeft inzicht, maar dat stukje eigen geld is ook nodig.
Als ouder heb je hierin absoluut een rol: je kind al vroeg duidelijk maken dat je niet alleen voor de korte termijn kunt sparen, maar ook voor de lange termijn. Bewust maken ook van de keuzes die je maakt als je geld uitgeeft - aan wat dan ook. Stappen, een volle kledingkast, dure vakanties... allemaal superleuk natuurlijk, maar hoe fijn is het als je op je 25e gewoon een huis(je) kunt kopen?! Dus lieve ouder: mocht je daar nog niet actief mee bezig zijn ... leer je kinderen sparen en bewust met hun geld omgaan!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.