Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 28 oktober 2019, 08:49 - Jos Koets
#hypotheek

De vlag kan uit voor de mensen die in 2020 een leuke koopwoning willen kopen. Zij kunnen volgens het Nibud volgend jaar namelijk een hogere hypotheek krijgen dan in dit jaar. Alvorens u daadwerkelijk staat te juichen, moet u wel even naar uw werkgever. Het Nibud is er namelijk vanuit gegaan dat u in 2020 een loonstijging krijgt van 2,5%!

Voorbeeld berekeningen Nibud

Het Nibud maakt jaarlijks leennormen bekend waarop instanties zoals hypotheekinstellingen hun maximale hypotheek berekening basseren. Afgelopen week heeft het Nibud de leennormen voor 2020 bekendgemaakt. Nibud heeft de volgende voorbeeldberekeningen gemaakt om te laten zien hoe veel hypotheek er in bepaalde situaties in 2020 mogelijk is.

Voorbeeld berekeningen maximale hypotheek 2020

Op het eerste gezicht is een hogere hypotheek natuurlijk positief voor de huizenzoekers. Echter, zij moeten wel rekening houden met het feit dat de huizenprijzen nog steeds stijgen. Als de huizenprijzen meer stijgen dan het hogere hypotheekbedrag dan is er per saldo sprake van achteruitgang.

Bij de alleenstaande met een inkomen van 35.000 euro is er achteruitgang als de koopwoning van 153.606 euro (in 2019) met meer dan 5% in waarde stijgt in 2020. Bij de alleenstaande met een inkomen van 50.000 euro is er achteruitgang als de koopwoning van 224.54 euro (in 2019) met slechts 2,5% in waarde stijgt.

Normen tweeverdieners verruimd

Het Nibud heeft nog wel geadviseerd om bij tweeverdieners bij het bepalen van het financieringslastpercentage het tweede inkomen in 2020 voor 80% mee te laten tellen. In 2019 telt het tweede inkomen nog voor 70% mee. Tweeverdieners kunnen straks dus meer lenen voor een huis.

Ik ben niet zo positief

Al met al ben ik niet zo positief. Ik verwacht dat de hogere hypotheek die mogelijk is teniet wordt gedaan door de stijgende huizenprijzen. Bovendien ben ik zeer benieuwd of iedere werkgever in Nederland een minimale loonsverhoging geeft van 2,5% aan zijn werknemers. Werknemers die deze loonsverhoging niet krijgen, moeten hun werkgever maar doorverwijzen naar het Nibud!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.