Search
Close this search box.

Hogere hypotheek in 2020 bij loonstijging

Nibud: tweeverdieners kunnen in 2020 een hogere hypotheek krijgen

Nibud: tweeverdieners kunnen in 2020 een hogere hypotheek krijgen

De vlag kan uit voor de mensen die in 2020 een leuke koopwoning willen kopen. Zij kunnen volgens het Nibud volgend jaar namelijk een hogere hypotheek krijgen dan in dit jaar. Alvorens u daadwerkelijk staat te juichen, moet u wel even naar uw werkgever. Het Nibud is er namelijk vanuit gegaan dat u in 2020 een loonstijging krijgt van 2,5%!

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Voorbeeld berekeningen Nibud

Het Nibud maakt jaarlijks leennormen bekend waarop instanties zoals hypotheekinstellingen hun maximale hypotheek berekening basseren. Afgelopen week heeft het Nibud de leennormen voor 2020 bekendgemaakt. Nibud heeft de volgende voorbeeldberekeningen gemaakt om te laten zien hoe veel hypotheek er in bepaalde situaties in 2020 mogelijk is.

Voorbeeld berekeningen maximale hypotheek 2020

Op het eerste gezicht is een hogere hypotheek natuurlijk positief voor de huizenzoekers. Echter, zij moeten wel rekening houden met het feit dat de huizenprijzen nog steeds stijgen. Als de huizenprijzen meer stijgen dan het hogere hypotheekbedrag dan is er per saldo sprake van achteruitgang.

Bij de alleenstaande met een inkomen van 35.000 euro is er achteruitgang als de koopwoning van 153.606 euro (in 2019) met meer dan 5% in waarde stijgt in 2020. Bij de alleenstaande met een inkomen van 50.000 euro is er achteruitgang als de koopwoning van 224.54 euro (in 2019) met slechts 2,5% in waarde stijgt.

Normen tweeverdieners verruimd

Het Nibud heeft nog wel geadviseerd om bij tweeverdieners bij het bepalen van het financieringslastpercentage het tweede inkomen in 2020 voor 80% mee te laten tellen. In 2019 telt het tweede inkomen nog voor 70% mee. Tweeverdieners kunnen straks dus meer lenen voor een huis.

Ik ben niet zo positief

Al met al ben ik niet zo positief. Ik verwacht dat de hogere hypotheek die mogelijk is teniet wordt gedaan door de stijgende huizenprijzen. Bovendien ben ik zeer benieuwd of iedere werkgever in Nederland een minimale loonsverhoging geeft van 2,5% aan zijn werknemers. Werknemers die deze loonsverhoging niet krijgen, moeten hun werkgever maar doorverwijzen naar het Nibud!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek