Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 1 november 2019, 08:40 - Jos Koets

Verzekeraars hebben afgelopen jaar 12.879 gevallen aangetoond waarin iemand verzekeringsfraude heeft gepleegd. Dat is 12% meer dan in 2017. Sinds er fraudecijfers worden bijgehouden, lag dit aantal nog nooit zo hoog, meldt het Verbond van Verzekeraars.

Vroeger was de Ray-ban erg populair

Ik sta niet te kijken van dit soort getallen. In het verleden (half jaren 90) was vooral de vakantieclaim in trek. Er werden in die tijd meer Ray-ban zonnebrillen geclaimd dan dat er gekocht waren. Het leek toen wel een standaard procedure. Wie op reis ging, had tijdens zijn reis te maken gehad met diefstal van een Ray-ban bril!

Fraude is fraude

Het klinkt vreemd, maar fraude is fraude. Ik bedoel hiermee dat het niets te maken heeft met de hoogte van het geclaimde bedrag. Een adviseur krijgt altijd te maken met klanten die een schade hebben die niet onder de dekking vallen. Door een iets andere omschrijving van hoe de schade is ontstaan, is er dan wel dekking. Ik hoef u niet uit te leggen dat een klant dan zeker een andere omschrijving neerpent over wat er is gebeurd!

Social media checken

Maatschappijen weten dit ook en hebben (terecht) maatregelen genomen. Zo hebben zij mensen aangenomen (meestal studenten) die de sociale media (websites) doorzoeken. Er zijn altijd mensen die een schade claimen die niet onder de dekking valt. Echter deze zijn niet zo slim door op bijvoorbeeld Facebook te vermelden dat bijvoorbeeld hun laptop kapot is gegaan. Op het schadeformulier wordt dan vermeld dat deze is "gevallen".

Check de kleine lettertjes!

Tegenwoordig is het aantal schadeclaims van mobiele telefoons niet meer te tellen. Diverse verzekeraars spelen hierop in en geven dekking als bijvoorbeeld een mobiele telefoon buiten de woning schade oplevert door vallen (ASR). Wij Nederlanders willen graag zo min mogelijk verzekeringspremie betalen en als er schade is, moet deze natuurlijk wel worden vergoed. De laagste premie betaalt iemand in veel gevallen als hij of zij de verzekering rechtstreeks afsluit via internet (zonder tussenpersoon). Het is dan wel verstandig om de kleine lettertjes (voorwaarden) vooraf goed door te nemen. Wat is er precies gedekt en wat niet? Een lagere maandpremie betekent meestal een mindere dekking. Dit betekent dat vooral veel voorkomende schades (bijvoorbeeld mobiele telefoon schade) niet gedekt zijn.

Waarom ben ik eigenlijk verzekerd?

Ik hoef u niet te vertellen wat er gebeurt als een persoon te horen krijgt dat een schade niet gedekt is! Het is dan altijd de schuld van de maatschappij, waarbij standaard het volgende wordt gezegd:

Ik betaal al …. jaar verzekeringspremie. Nu heb ik schade en is deze niet eens gedekt. Waarom ben ik eigenlijk verzekerd?

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.