Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 6 november 2019, 15:42 - Jos Koets
#sparen

Als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel aan geld betalen om te parkeren. Ik ga gelukkig niet veel winkelen want ook dat is zeker geen hobby van mij. De afgelopen tijd moest ik een paar keer op visite bij iemand in het ziekenhuis. Een bezoekje kost tegenwoordig aardig wat centjes. Met verbazing heb ik het aantal auto’s op de parkeerplaats zien staan. Een ziekenhuis moet toch een enorm bedrag verdienen aan dat parkeren!

Parkeerplaatsen

Beleggen in parkeerplaatsen

Vorig jaar had ik een klant die met zijn spaargeld parkeerplaatsen in Rotterdam opkocht. Hij kon dan alleen parkeerplaatsen opkopen van het appartementencomplex waar hij woonde. Hij wist namelijk zeker dat de prijzen van parkeerplaatsen enorm zouden gaan stijgen de komende jaren. Eerlijk gezegd vond ik het wel een interessant gesprek. Al had ik destijds wel mijn twijfels of dit echt veel geld op zou gaan leveren.

Belachelijke prijzen

Vorige week in het AD een artikel over de duurste parkeerplaats ter wereld. In Hongkong is een parkeerplaats van 12,5 vierkante meter verkocht voor 870.000 euro. Parkeerplaatsen zijn gewilde objecten in een stad met weinig ruimte. Eerder al maakte een echtpaar 330.000 dollar winst door hun parkeerplaats na negen maanden door te verkopen.

Maar deze prijs is nog steeds zeer bescheiden in vergelijking met de kosten van een appartement in hetzelfde luxe project. Een flat van 177 vierkante meter met vier slaapkamers heeft hier een prijskaartje van 11,3 miljoen euro. Niet geheel toevallig staat ook het duurste huis ter wereld in Hongkong: daarvoor is omgerekend maar liefst 392 miljoen euro betaald.

Trieste uitwassen

Ik vind het zeer triest dat dit soort "dingen" mogelijk zijn in deze wereld. In een zeer groot gedeelte van de wereld sterven mensen omdat zij niet genoeg te eten hebben. In andere gedeeltes worden er bedragen betaald voor woningen en parkeerplaatsen waar misschien wel een heel land een jaar van kan eten.

Grote steden voor de happy few?

Toch kom ik nog even terug op ons Nederland. Heel langzaam gaan wij ook de kant op van een steeds grotere ongelijkheid in inkomen en vermogen. Wie geld heeft kan in de grote steden wonen. Wie toevallig minder geld heeft en/of verdient iedere maand, zal buiten de grote steden zijn vertier moeten gaan vinden. Ik weet zeker dat diverse lezers het hier niet mee eens zijn, maar ik denk dat de komende jaren zal blijken dat dit wel aan de orde is in Nederland.

Betreffende mijn klant die parkeerplaatsen heeft opgekocht, moet ik bekennen dat hij zeker wat gaat verdienen. Dit zal niet zoveel zijn als in Hongkong, maar iets is altijd beter dan niets.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.