Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 11 november 2019, 08:49 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Rijk worden... wil jij dat? Of ben je het misschien al? Of vind je het niet belangrijk om meer geld te krijgen dan je nu hebt? 

Wat is rijk? - kan jouw filosofische wedervraag zijn... Daar kunnen we natuurlijk heel diep op ingaan, maar dat laat ik vandaag even zitten. Met rijk worden bedoel ik eenvoudigweg een flink kapitaal bij elkaar verzamelen. Een kapitaal dat je kunt inzetten zoals jij wilt: voor een beter pensioen, voor een droomhuis, voor de studie van je kinderen... whatever. De kern: een kapitaal bij elkaar zien te krijgen.

Geld opzij zetten om kapitaal te vormen

Het begint met geld opzij zetten. Doe je dat structureel, dan vormt zich vanzelf een kapitaal. Weet je op dat geld dan ook nog een leuk rendement te maken, dan groeit dat kapitaal sneller. Makkelijk toch? Het is geen rocket science, dit systeem snapt iedereen denk ik wel.

Als je dan naar je eigen financiën gaat kijken heb je al snel het idee dat je niet genoeg geld overhoudt om opzij te zetten. Je kijkt naar je maandelijkse inkomsten en uitgaven en constateert dat je geen ruimte hebt om te sparen. Jouw conclusie is dat het voor jou, met jouw baan of andere inkomsten en met jouw huur of hypotheek en alle andere kosten die je maakt niet mogelijk is om rijk te worden. 

Geen geld over om rijk te worden

Rijk worden: wel kúnnen maar niet dóen

Nu zal dat voor sommige mensen echt wel zo zijn, laat ik dat niet vergeten. Ik zeg sommige, omdat er véél meer mensen zijn die wel zouden kúnnen maar het niet dóen. Soms als bewuste keuze, vaak vanuit het idee dat het niet kan en ze zich daar dus maar bij moeten neerleggen. Dat idee is hardnekkig en lastig weg te nemen. 

Ongemerkt geld uitgeven

Waarom beweer ik zo stellig dat het meestal wel kan, rijk worden? Terwijl jij echt geen geld overhoudt? Omdat je heel waarschijnlijk ongemerkt geld uitgeeft aan kleine, maar niet noodzakelijke aankopen. Als je die onder een vergrootglas legt en actief besluit er daar een aantal van te schrappen, dan kun je het geld dat je daar anders aan had uitgegeven opzij zetten.

Kleine, niet noodzakelijke aankopen

Wat zijn dan die kleine, niet noodzakelijke aankopen? Ik noem even wat voorbeelden:

  • koffietje of ander drankje onderweg (bij een Starbucks, op een trein- of benzinestation)
  • broodje voor de lunch (je kunt gewoon boterhammen van thuis meenemen)
  • nóg een kledingstuk (terwijl je kledingkast al uitpuilt)
  • krantje (je kunt het nieuws ook online lezen)
  • tijdschrift (ook magazines zijn er online, of leen een boek bij de bibliotheek)

Kijk jij naar je eigen uitgaven, dan kun je deze lijst vast nog verder uitbreiden. Je snapt m'n insteek denk ik wel.

Kleine uitgaven tellen op tot grote bedragen

Als je nou zo'n regelmatige onnodige uitgave uit je systeem bant en het geld dat je daarvoor zou gebruiken apart legt bouw je - zonder dat je daar echt iets voor hoeft te doen of laten - ongemerkt een leuk kapitaal op. 

Heb ik dit zelf bedacht? Niet op dit moment. Het is geen nieuw idee natuurlijk, maar ik dacht er vandaag aan door een artikel op Business Insider met als kop: Rijk worden door minder koffie te drinken - zo bouw je ruim 2 ton op in 30 jaar door €7,= per dag te besparen. In dat artikel wordt verwezen naar het boek The Latte Factor van David Bach. 

Je brein werkt niet mee

Zo, en worden we nu allemaal rijk? Nou nee, waarschijnlijk niet. Ons brein werkt namelijk niet mee. Wij kiezen liever voor leuke / lekkere dingen op korte termijn dan ons die te ontzeggen om het later leuk te hebben. Dat heeft te maken met de samenstelling van onze hersenen.

Beslissingen zijn niet rationeel

Dat vind ik de laatste tijd een machtig interessant onderwerp: hoe we dénken dat we rationele beslissingen nemen met ons gezonde verstand, terwijl we in werkelijkheid grotendeels geregeerd worden door twee andere delen van ons brein: ons reptielenbrein en ons emotionele (zoogdieren)brein.

Je zoogdierenbrein (emotionele brein)

Heel simplistisch gesteld: ons emotionele brein gaat voor korte termijn genot. Het creëren van positieve gevoelens door dingen te herhalen die ons eerder blij maakten. En het vermijden van negatieve gevoelens (pijn, verdriet en angst) door eerdere onplezierige ervaringen te vermijden.

Je reptielenbrein (oerbrein)

In ons reptielenbrein draait alles om overleven. Dit brein denkt niet na, onthoudt niets. Het reageert puur instinctief, automatisch. Het houdt van voorspelbare, gebaande paden. Verandering hoort daar niet bij: dat is nieuw en onveilig. 

Dat is waarom we dingen doen waarvan we weten dat ze niet goed voor ons zijn. En waarom we dingen niet doen waarvan we wéten dat ze wél goed voor ons zijn. Waarom we ons gedrag wel willen veranderen maar dat toch niet lukt.

Rijk worden? Houd je brein voor de gek!

Hoe kun je daar iets aan doen? Hoe kun je stoppen met die kleine, onnodige uitgaven om rijk te worden? Door je zoogdierenbrein actief tegen te spreken, maar vooral door je reptielenbrein te slim af te zijn. Door nieuw patronen in te slijpen. Dat red je niet met alleen een voornemen. Dat red je alleen door te doen. Niet een paar dagen, neem er gerust een paar weken voor. Kleine stapjes zijn hierin ook beter dan een hele rigoureuze verandering. Die kleine uitgave schrappen is makkelijker te realiseren dan het hele financiële huishouding op z'n kop zetten.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.