Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 13 november 2019, 08:11 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Zo. Laten we het weer eens over de mogelijkheid van een negatieve spaarrente hebben. De Consumentenbond heeft namelijk een brandbrief geschreven aan minister Hoekstra van Financiën, met de oproep toch vooral snel met een wettelijk verbod te komen op een negatieve spaarrente voor particulieren. Ze hebben het daar vandaag over in de Tweede Kamer, vandaar.

InsingerGillissen: negatieve rente van 0,35%

Ondertussen zag ik gisteren langskomen dat de exclusieve bank InsingerGillissen (vroeger Theodoor Gillissen) wel degelijk een negatieve rente gaat invoeren. Gaat dat om een spaarrente? Het is maar hoe je het ziet: het gaat om de 'liquiditeiten' (oftewel de euro's) die klanten op hun rekening hebben. Dat is meestal geld dat doorgesluisd wordt naar beleggingen of net door verkoop van effecten is gekregen. De klanten kunnen het beter dus niet te lang laten staan op die rekening, want ze gaan 0,35% op jaarbasis betalen!

Negatieve rente bij InsingerGillissen

Bron: Google News

ABN Amro: geen negatieve spaarrente.... tot €100.000

ABN Amro haastte zich om toch vooral snel in het nieuws te brengen dat zij géén negatieve spaarrente gaan berekenen. Disclaimer: voor tegoeden tot € 100.000. Heb je meer, dan zou het evengoed kunnen dat je bij ABN Amro rente moet gaan betalen over je spaargeld. Maar goed, hiermee stelt de bank zo'n 95% van haar klanten gerust - en dat is natuurlijk precies de bedoeling van deze belofte. En hoe hard die belofte is? Een belofte van een bank? Ik zou er m'n hand niet voor in het vuur steken eerlijk gezegd. Alhoewel ik het in dit geval wel geloof - simpelweg omdat ik denk dat de grote consumentenbanken het echt niet aandurven om de stap naar een negatieve rente te zetten.

Verrassend: consument is vóór verbod

Terug naar die brandbrief van de Consumentenbond. De oproep aan de minister vloeit voort uit een enquête onder 6.200 consumenten. Van hen blijkt 93% voorstander is van een verbod op een negatieve spaarrente.

Enquete Consumentenbond over verbod op negatieve spaarrente

Bron: Consumentenbond.nl

Tja. Het is natuurlijk leuk dat de Consumentenbond een enquête heeft gedaan, maar deze uitkomst had je zo ook wel kunnen bedenken. Ga een Nederlander vragen of hij ergens voor wil betalen en hij zegt natuurlijk nee. Niet als het niet hoeft, als hij de kans heeft om te kiezen voor niet-betalen. En helemaal niet aan een bank, voor iets waarvoor hij altijd geld heeft gekregen. Een verbod is dan mooi, dan heb je de zekerheid dat banken het ook niet tóch kunnen gaan doen.

Doe maar geen verbod!

Heel eerlijk gezegd hoop ik dat er geen verbod komt. Gewoon omdat ik het wel interessant vind als de geldwereld iets spannends meemaakt. Als een bank het aandurft om een negatieve rente te berekenen aan gewone consumenten (daar reken ik de klanten van InsingerGillissen niet toe).... wat er dan gebeurt, ik ben bijzonder benieuwd. Als Wopke Hoekstra tot een verbod besluit zullen we dat nooit weten. Doet hij dat niet, dan waarschijnlijk ook niet trouwens.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.