Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 19 november 2019, 08:27 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Heb jij wel een aardige hoeveelheid spaargeld? Kun je een deel daarvan best missen voor het komende jaar? Nu denk je misschien dat ik ga zeggen dat je dan een deposito kunt overwegen maar nee... er is een veel lucratievere manier om je spaargeld meer rendement te geven dan het te stallen bij een bank. Breng het naar je zorgverzekeraar!

Korting op je zorgverzekering voor betaling per jaar

Disclaimer: niet elke zorgverzekeraar doet mee. Toch er zijn er heel wat die een leuke korting geven als je jouw zorgpremie voor het hele jaar ineens betaalt. De polis die ik nu heb gekregen van Anderzorg (ik moet nog even kijken of ik overstap) neem ik als voorbeeld. Ik krijg 2% korting op de jaarpremie als ik die in één keer betaal. Dat klinkt misschien niet als heel veel - maar het is wel véél meer dan ik op m'n spaarrekening krijg!

Check de actuele spaarrentes

Spaarsaldo neemt af

Als je die premie nou in één keer aftikt voor het hele jaar is het verleidelijk om het daarbij te laten. Kan, als je dat wilt, maar daarmee teer je dus wel in op je spaargeld. Dat is in één keer zéker met € 1.000 per persoon (maar waarschijnlijk meer) afgenomen. Is dat voor jou geen probleem - dan hoef je er ook geen probleem van te maken.

Spaarpot kapot leeg

Je zelf per maand terugbetalen

Zelf vind ik het heel prettig om ons spaargeld per maand weer aan te vullen vanuit ons maandbudget. Anders lijkt het net alsof je de kosten van de zorgverzekering niet hebt, dat geeft een vertekend beeld van je lasten per maand. Daarom deel ik het betaalde jaarbedrag door 12 en voer bij de bank de maandelijkse opdracht in om die maandpremie van onze betaalrekening naar onze spaarrekening over te maken. Dat is dus eigenlijk geen sparen: het is het terugbetalen van het bedrag dat ik vanuit het spaargeld heb voorgeschoten voor het betalen van de zorgpremie. Een omgekeerde spaarpot!

Spaarpot aanvullen

Welke zorgverzekeraars geven die korting?

Dan is het natuurlijk nog interessant om te weten welke zorgverzekeraars die korting voor jaarbetaling geven. En hoe hoog die korting dan is. Er zijn verzekeraars die geen korting geven, 1%, 1,5% of 2%. Moet je nou jouw keuze qua zorgverzekering voor 2020 daar vanaf laten hangen? Dat zou ik niet doen... maar als je twijfelt tussen twee kan het nét doorslaggevend zijn.

Zorgverzekering voor 2020 kiezen 

Bij de keuze van jouw zorgverzekering voor het komende jaar draait natuurlijk niet om de korting die je krijgt als je de jaarpremie ineens betaalt. Het gaat het om het totaalplaatje:

  • de dekking die je wilt (alleen basis of ook aanvullend en zo ja, welke aanvulling dan?)
  • de keuze voor een natura- of restitutieverzekering en de bijbehorende vrije zorgkeuze
  • het eigen risico dat je wilt aanvaarden (alleen het verplichte bedrag van €385 pp of vrijwillig meer)
  • de premie van die dekking en zorgkeuze (voor basisverzekering en aanvullende dekking(en) samen) 

Die zorgpremie wordt bepaald door de standaard premie van de verzekeraar, eventuele collectiviteitskorting en dus als je wilt de korting voor jaarbetaling.

Zorgverzekeringen voor 2020 vergelijken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.