Search
Close this search box.

Black Friday: tips om slim koopjes te scoren

Gekte met kortingen en aanbiedingen kan blind maken

Gekte met kortingen en aanbiedingen kan blind maken

Nog even en het is weer Black Friday (29 november 2019). Dit fenomeen begon me vorig jaar eigenlijk pas op te vallen, ongetwijfeld later dan bij veel anderen. Het was ook dat een vriendin toen iets tegen me zei over een nieuwe spelcomputer voor de kinderen en dat ze ging wachten tot Black Friday, want dan kon ze ‘m met een forse korting kopen. Tot dan toe ging het redelijk langs me heen, maar op dat moment realiseerde ik me dat het echt een ding aan het worden is in Nederland. Weer zo’n commerciële uit Amerika overgewaaide hype.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Wat is Black Friday?

Voor wie er nog later mee is dan ik… wat is Black Friday? Zwarte vrijdag, dat klinkt niet direct heel gezellig. Wikipedia zegt:

Black Friday is in de Verenigde Staten de dag na Thanksgiving Day. Die vrijdag hebben de meeste werknemers vrij. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met aanbiedingen.

Bijzonder on-Nederlands dus: wij kennen geen Thanksgiving en eind november zijn de meeste mensen meer met Sinterklaas-inkopen bezig dan met Kerst. Die achtergrond is voor ons dan ook niet relevant. Het gaat voor de winkels om een reden te hebben voor acties en voor de consument om dikke kortingen te scoren. 

Oh en om maar even vervelend te zijn over de Pietendiscussie: zwarte Piet mag niet, maar zwarte vrijdag dus wel? Wat nou als op Black Friday de zwarte Pieten massaal de winkels in gaan om inkopen te doen voor Sinterklaas? 

Decathlon doet niet mee

Verfrissend vond ik het verhaal dat ik net op AD.nl tegenkwam: Decathlon doet niet mee met Black Friday. Sterker nog, ze waarschuwen voor Black Friday gekte. En terecht in mijn ogen. Roep het woord korting en veel mensen worden blind. Kopen kopen kopen!  De Consumentenbond roept er ook ieder jaar wel iets over. De kortingen die winkeliers geven op deze dag blijken gemiddeld genomen niet hoger te zijn dan op andere momenten in het jaar. Het zijn vooral de agressieve reclames waardoor dit wel zo lijkt.

Over Decathlon gesproken: weer zoiets waarin ik ten opzichte van veel mensen achterloop…. ik ben laatst voor het eerst in een Decathlon-winkel geweest. En ik moet zeggen: ik werd er heel blij van! Enorme keuze uit sportartikelen in alle soorten, goed betaalbaar en heel vriendelijk personeel. Alleen vallen de schoenen van hun eigen merk wel héél klein. Ik nam op de gok zaalschoenen maat 39 voor mijn jongste mee, echt wel zijn maat – maar die pasten voor geen meter. Dus een week later weer naar de Decathlon. Andere vestiging, zelfde ervaring. Het werd maat 41, maar dat is dus niet representatief voor zijn normale schoenmaat. Navraag bij één van die aardige medewerkers bevestigde dat beeld. Goed om te weten!

Tips voor slim koopjes scoren op Black Friday

Terug naar Black Friday. Veel kortingen zijn dus lang niet zo spectaculair als de winkeliers je willen laten geloven – dat is goed om steeds in je achterhoofd te houden. Toch kan het prima zo zijn dat er voor jou hele interessante aanbiedingen zijn. Die wil je dan ook weer niet mislopen, dus het kan helemaal geen kwaad om alert te zijn op en vlak voor volgende week vrijdag.

Black Friday kortingen en aanbiedingen

Zomaar even wat tips om slim gebruik te maken van Black Friday – en je niet onnodig geld uit je zak te laten kloppen:

  • Bedenk vooraf of er grote aankopen zijn die je toch wilt doen. Laat je niet verleiden tot het kopen van dure spullen die je helemaal niet van plan was aan te schaffen.
  • Onderzoek wat de reguliere prijzen van die aankopen zijn met een prijsvergelijking ruim voor Black Friday. Zo kun je in één oogopslag zien of een aanbieding echt goed is of niet.
  • Houd de aanbiedingen van winkels waar die spullen te koop zijn goed in de gaten – zowel vlak voor als op de vrijdag zelf. Leg ze naast jouw vergelijking van de reguliere prijzen en beslis dan of het zó voordelig is dat je het vandaag móet kopen om geen spijt te krijgen. 

Als je op die manier naar de kortingsacties kijkt kun je echt wel mooie koopjes scoren op Black Friday.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek