Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 21 november 2019, 08:23 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen #besparen

Soms kom je iets tegen waarvan je denkt: waarom wíst ik dit niet? Dat had ik zonet. Op AD.nl zie ik een kop 'Zzp'ers krijgen hulp om problemen met geldzaken te voorkomen'. Mijn aandacht is getrokken: ik ben zzp'er én ik schrijf over geldzaken. 

Stappenplan voor zelfstandigen

In het artikel lees ik dat het Nibud vandaag een online stappenplan voor zelfstandigen lanceert, waarmee de zzp'er zijn of haar financiën beter kan ordenen. Mijn gedachte: mooi initiatief, fijn dat ze daarmee komen! Het heet Geldplan ZZP maar er staat geen link in dus ik Google op Geldplan ZZP Nibud. Kom ik makkelijk uit op de zzp-pagina van de website van Startpunt Geldzaken. Wat blijkt? Dat Startpunt Geldzaken bestaat al een paar jaar, maar ik heb er nog nooit van gehoord. Raar hè?

MIjn geldzaken als zzp'er

Ook al heb ik niet het idee dat ik het nodig heb - uit nieuwsgierigheid vul ik de vragen toch maar even in. Dat is voor mij zó gebeurd, maar ik kan me voorstellen dat een minder financieel-bewuste-zzp'er bij sommige vragen wel even moet nadenken. En dat is prima: dat zorgt al voor een stukje bewustwording en dat is altijd stap één. Zoals te verwachten komt mijn risicometer dik in het groen dus dat is prima. 

Zzp'er? Doe er wat mee!

Natuurlijk zijn er altijd tips te geven, zo ook bij mij. Die tips zijn prima van toepassing en bruikbaar. Ik vind het heel prima, dit Geldplan ZZP. Ben jij zzp'er, wil je dat worden of ken je (aankomend) zzp'ers? Doe er wat mee! Het is gratis, anoniem en bijzonder zinvol. 

Startpunt Geldzaken

Nu even terug naar dat Startpunt Geldzaken als geheel. Dat het goed in elkaar zit kan eigenlijk niet anders, het is een initiatief van het Nibud, de Vereniging Eigen Huis, beleggersvereniging VEB en de stichting FFP van gecertificeerd financieel planners. Die clubs verbinden zich echt niet aan een tool die niet in orde is.

Ze hebben op dit moment de volgende Geldplannen:

Geldplannen van het Startpunt Geldzaken

Stappenplannen bij problemen met geld of rondkomen?

Daar komt dus af en toe een nieuwe bij, machtig interessant toch? Toch knaagt er iets... ik las ergens iets over de doelen van het Startpunt Geldzaken, maar ik zie hierboven niets dat gaat over geldzorgen en rondkomen van je inkomen. Dat is gek, want op een pagina van Nibud zie ik een lijst met zeven geldplannen. Daar staat ZZP nog niet bij, maar wel:

  • Kom uit de geldzorgen!
  • Beter rondkomen
  • Rondkomen met kinderen

Die drie staan dus niet op de algemene site van Startpunt Geldzaken. Klik ik als voorbeeld naar het startpunt van de gemeente Utrecht, dan staan ze daar wél. Kennelijk zijn die Geldplannen alleen op gemeenteniveau gepubliceerd?

Nu doet mijn woongemeente niet mee - heb ik dan pech gehad? Ik denk dat het niets uitmaakt, het is allemaal anoniem dus kan ik net zo gemakkelijk op de pagina van Utrecht of Amsterdam... of willekeurig welke van de 150 wél deelnemende gemeenten... m'n gegevens invullen. De gemeente kan wel nog extra info geven over de gemeentelijke regelingen voor mensen met een laag inkomen. 

Dan kom je uit op de site van de gemeente Amsterdam waarop allerlei regelingen staan waar je gebruik van kunt maken als je een laag inkomen hebt. Netjes.

Benut die geldplannen!

Tot slot blijf ik het gek vinden dat ik nog niet eerder iets heb meegekregen over dit mooie initiatief. Er zal bij lancering vast en zeker aandacht aan besteed zijn door de media, tuurlijk. Dat kan ik gemist hebben omdat ik toen bijvoorbeeld midden in een groot project zat en me niet erg bezighield met het nieuws, dat soort periodes zijn er zeker. Toch zou ik verwachten dat er wel vaker iets over gepubliceerd wordt. Mezelf kennende zou ik er over opgeschreven hebben als ik het gezien had. Zoals nu. Ik ben fan en zou zeggen: benut die Geldplannen!

Geldplannen van het Startpunt Geldzaken

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.