Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 25 november 2019, 08:42 - Anneke Ranzato-Versloot

Hoe hoog wordt je eigen risico? Dat is één van de beslissingen die je moet nemen over jouw zorgverzekering voor 2020. Hoe hoog is jouw eigen risico nu... weet je dat überhaupt? Als je het níet weet is de kans enorm dat het € 385 is. Simpelweg omdat het wettelijk verplichte eigen risico voor je zorgkosten € 385 per persoon per jaar is. Je kunt vrijwillige een hoger eigen risico nemen - maar dat is dan een bewuste keuze, dus dan weet je dat waarschijnlijk wel. Tenzij je partner (of iemand anders) alles regelt en jij daar niets over meekrijgt of het gewoon niet onthoudt, dat kan ook.

Buiten de hoogte van het eigen risico is er nog wel wat meer dat veel mensen er niet over weten. Dingen die wel goed zijn om te weten als je echt even serieus naar je zorgverzekering gaat kijken. Dus leek het me een goed idee om vandaag eens even echt diep in te gaan op het eigen risico in je zorgpolis.

Geschiedenis van het eigen risico

Het huidige eigen risico hebben we alweer een paar jaar - je zou bijna vergeten dat het ook weleens anders is geweest. Best interessant om even naar de historie van het eigen risico te kijken: het systeem en de bedragen waren niet altijd zoals nu. 

Vroeger: no-claim korting

Zo kenden we vroeger (tot 2008) geen eigen risico maar een no-claim korting. Dat werkte zo: er was een bedrag (€ 255) dat je kon krijgen na afloop van een kalenderjaar. Maar... je kreeg alleen dat volle bedrag als je helemaal geen zorgkosten had gemaakt. Had je dat wel, dan werden die kosten eerst van het uit te betalen bedrag afgetrokken. Een soort cadeautje aan het eind van het jaar.

Met het eigen risico betaal je het eerste deel van je zorgkosten zelf. Misschien lijkt het gevoelsmatig hetzelfde als no-claim, maar dat is het niet. Psychologisch werkt het anders: een beloning krijgen als je géén zorg gebruikt (no-claim) of betalen als je wél zorg gebruik (eigen risico). Het mislopen van een beloning voel je toch minder in je portemonnee dan het simpelweg moeten betalen. Het effect van het eigen risico op de zorgkosten is dan ook groter dan dat van de no-claim, bleek uit onderzoek.

Bedrag eigen risico van 2008 tot 2020

In de loop van de jaren is het bedrag van het eigen risico fors gestegen. In 2008 begonnen we met €150 aan verplicht eigen risico - met kleine en grote stappen kwamen we in 2016 uit op € 385.  De grootste stijgingen waren in 2012 (van €170 naar €220) en 2013 (van €220 naar €350). In 2016 werd het eigen risico bedrag bevroren: tot 2022 kan het niet meer verhoogd worden, dus ook in 2020 staat het op €385.

Niet alle zorg valt onder het eigen risico!

Dat er zoiets als een eigen risico bestaat weten de meeste mensen wel. Wat ze vaak níet weten is dat niet alle zorgkosten onder het eigen risico vallen. Zo is het bijvoorbeeld onzin om niet naar de huisarts te gaan omdat je geen eigen risico wilt betalen.... die kosten vallen er helemaal niet onder. Die worden dus volledig vergoed vanuit de verzekering - je hoeft er geen cent zelf van te betalen! Dat geldt voor de volgende kosten:

  • huisarts
  • basiszorg voor kinderen tot 18 jaar (basiszorg = zorg die onder de basisverzekering valt)
  • wijkverpleging
  • verloskundige
  • kraamzorg
  • bevolkingsonderzoek
  • griepprik voor risicogroepen

Niet met je kind naar de dokter gaan omdat je bang bent voor de kosten van het eigen risico is dus absoluut onnodig: er is geen sprake van een eigen risico voor de zorg voor kinderen. Daar betaal je simpelweg helemaal niets voor.

Hoger eigen risico = lagere zorgpremie in 2020

Dat verplichte eigen risico van € 385 geldt dus voor iedere volwassen verzekerde. Als je wilt kún je daarnaast kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico van maximaal € 500. Door bereid te zijn in totaal € 885 van je zorgkosten zelf te betalen kun je leuk besparen op de zorgpremie van jouw basisverzekering in 2020.

Of het verstandig is om voor een hoger eigen risico te kiezen? Dat verschilt per persoon. Het is goed om jezelf daarbij de volgende vragen te stellen:

  • Hoe groot is de kans dat ik meer dan € 385 aan zorgkosten vanuit de basisverzekering maak in 2020?
  • Heb ik genoeg geld achter de hand om die extra € 500 gemakkelijk te kunnen betalen als dat nodig is?

Ben je goed gezond en staan er geen ingrepen op de planning? En heb je genoeg spaargeld om die € 500 extra moeiteloos te kunnen missen? Dan kan een hoger eigen risico een goed idee zijn - verdiep je maar eens in de besparing die dat oplevert op je zorgpremie!

Premieverschil bij hoger eigen risico

De premie van de basis zorgverzekering verschilt per verzekeraar. Bovendien is het niet zo dat elke verzekeraar dezelfde korting geeft voor het hogere eigen risico. Daardoor kan het zo zijn dat een polis die bij het standaard eigen risico niet goedkoop is - bij het hoogste eigen risico opeens één van de laagste premies heeft. Je kunt het gemakkelijk vergelijken in onze overzicht van premies in 2020, daar vind je een kolom voor de verschillende eigen risico keuzes en kun je daar ook eenvoudig op sorteren.

Kijk maar: de top 3 met laagste zorgpremies bij een eigen risico van € 385:

en de top 3 van laagste premies bij een eigen risico van € 885:

Volledige vergelijking van alle zorgpremies

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.