Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 25 november 2019, 13:44 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

De gevolgen van het stikstof- en PFAS-probleem zien we al terug in de cijfers rond nieuwbouwwoningen. In het derde kwartaal van 2019 is het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen met bijna een kwart gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ik verwacht niet dat deze cijfers snel zullen verbeteren...

Steeds minder nieuwbouw mogelijkheden

Het CBS kwam met de volgende cijfers:

  • In het 3e kwartaal van 2019 werd er voor 13.100 nieuwbouwwoningen een vergunning verleend
  • Het aantal vergunningen in het 3e kwartaal 2019 was daarmee 24% lager dan een jaar eerder
  • In de eerste 3 kwartalen van 2019 zijn er in totaal 39.600 vergunningen verleend
  • In 2017 en 2018 was het aantal in de eerste drie kwartalen rond de 50.000 vergunningen
  • De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunning is ongeveer twee jaar

Deze cijfers zijn in ieder geval niet positief. U weet ook al wat de gevolgen zijn van deze cijfers. Als het aantal nieuwbouwwoningen nog minder wordt, zal de prijs voor een nieuwbouwwoning verder stijgen. De gemiddelde prijs is nu al rond de 400.000 euro. Dan komt er meestal nog een zeer leuk bedrag (soms tienduizenden euro’s) bij aan meerwerk.

Nieuwbouw vooral voor rijke mensen

Het gevolg is dat nieuwbouwwoningen alleen nog te koop zijn voor een bepaalde groep. Als je uitrekent wat je op dit moment moet verdienen om een gemiddelde nieuwbouwwoning te kunnen kopen, dan kom je al snel op 80.000 euro per jaar! Het zal mij daarom niet verbazen dat er (grotere) problemen gaan ontstaan met nieuwbouwwoningen. Het zou heel goed mogelijk zijn dat er te weinig kopers komen voor bepaalde nieuwbouw projecten. Als dit daadwerkelijk gaat gebeuren dan zullen aannemers nog voorzichtiger te werk gaan met nieuwbouwwoningen.

Geen snelle oplossing

Het stikstof- en PFAS-probleem is trouwens ook niet in een paar maanden opgelost. Dit kan wel eens een zeer lang traject gaan worden. Van de week hoorde ik nog van een aannemer dat de eerste ontslagen al zijn gevallen vanwege deze problemen. Het gaat dan nu nog om mensen die tijdelijk worden aangenomen voor een project. Voor de vaste werknemers is er nog volop werk de komende maanden. Echter de verwachting is dat er ook bij de vaste werknemers ontslagen gaan volgen. Deze aannemer verwacht ook niet dat er snel een goede oplossing komt voor de langere termijn. Het zwaard van Damocles blijft dus nog wel even boven de markt hangen.

Meer cijfers rond nieuwbouw

Voor de echte fanatiekelingen die alles willen volgen, is er ook een Nieuwbouwmonitor.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.