Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 29 november 2019, 14:17 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Ik verbaas me nog regelmatig hoe makelaars en hypotheekadviseurs hun geld verdienen. Ik heb het dan niet over hoe zij hun werk uitoefenen, maar wat zij voor hun werkzaamheden durven te vragen. Hierbij merk ik wel op dat hypotheekadviseurs een zorgplicht hebben en makelaars niet. De zorgplicht betekent dat hypotheekadviseurs zich aan bepaalde eisen moeten voldoen. Zo maar een flink bedrag voor advieskosten vragen, is eigenlijk niet mogelijk. Een adviseur moet zijn uren namelijk kunnen verantwoorden.

Geld verdienen

Vroeger provisie, nu factuur

Een hypotheek regelen heeft bijvoorbeeld niets te maken met de hoogte van het hypotheekbedrag. De advieskosten kunnen / moeten dus hetzelfde zijn voor een hypotheek van 100.000 euro en een hypotheek van 500.000 euro. In het verleden was dit wel anders. Toen ontving de adviseur nog provisie van de bank waar de hypotheek werd afgesloten. De provisie was een percentage van het hypotheekbedrag. Hoe hoger de hypotheek, hoe meer de verdiensten voor de adviseur.

Om korting vragen loont soms

Sommige collega's zijn zeer inventief. Zo berekent een collega van mij 4.000 euro aan advieskosten. Indien een klant een opmerking hierover heeft, dan wordt door hem korting gegeven. Wie dus niets zegt, betaalt gewoon 4.000 euro voor het afsluiten van een hypotheek. Mijn klanten betalen 2.000 euro (starters) en 2.500 euro (doorstromers). Er zijn ook nog klanten die iets meer betalen. Bijvoorbeeld als er (ingewikkelde) fiscaliteit om de hoek kijken die goed moet worden uitgewerkt.

Factuur makelaar vaak fors hoger

De afgelopen maanden had ik diverse klanten die mijn factuur laag vonden. Dat is altijd leuk om te horen, maar er was meer aan de hand. Zij vergeleken mijn advieskosten met de factuur van de makelaar. Tsja als een makelaar meer dan 5.000 euro vraagt voor een verkoop van een woning kan ik begrijpen dat mijn factuur aan de lage kant is. Hierbij valt mij op dat veel makelaars met een vast bedrag werken (bijvoorbeeld 5.000 euro) en dat daar boven op nog een percentage kan komen als er boven een bepaalde vraagprijs de woning wordt verkocht.

De koopwoning wordt voor bijvoorbeeld 250.000 euro te koop gezet. Indien er meer wordt betaald dan deze 250.000 euro, ontvangt de makelaar bijvoorbeeld 20%. Bij een verkoopprijs van 260.000 euro, verdient de makelaar dus 2.000 euro (20% van 260.000 -/- 250.000) meer. In totaal gaat het hier dan om een bedrag van 7.000 euro (incl of excl 21% btw).

1 klant, dubbel verdienen

Als deze makelaar dan ook nog wordt ingeschakeld bij de aankoop van de volgende koopwoning van zijn klant, dan gaat de teller weer lopen. Ook hier wordt dan dezelfde berekening gehanteerd. Dus een vast bedrag voor de aankoop van de woning. Plus een percentage als er onder de vraagprijs wordt gekocht. In totaal gaat hier meestal over bedragen van ruim over de 10.000 euro die een klant betaalt voor beide woningen!!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit erg veel geld vind. Ik ben altijd blij als een klant vooraf al aan mij vraagt hoeveel mijn factuur gaat worden. Het wordt nog leuker als de klant dan nog navraagt of de factuur lager kan worden.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.