Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogVaak heel hoge verdiensten van makelaars en sommige hypotheekadviseurs
Ik verbaas me nog regelmatig hoe makelaars en hypotheekadviseurs hun geld verdienen. Ik heb het dan niet over hoe zij hun werk uitoefenen, maar wat zij voor hun werkzaamheden durven te vragen. Hierbij merk ik wel op dat hypotheekadviseurs een zorgplicht hebben en makelaars niet. De zorgplicht betekent dat hypotheekadviseurs zich aan bepaalde eisen moeten voldoen. Zo maar een flink bedrag voor advieskosten vragen, is eigenlijk niet mogelijk. Een adviseur moet zijn uren namelijk kunnen verantwoorden.
Een hypotheek regelen heeft bijvoorbeeld niets te maken met de hoogte van het hypotheekbedrag. De advieskosten kunnen / moeten dus hetzelfde zijn voor een hypotheek van 100.000 euro en een hypotheek van 500.000 euro. In het verleden was dit wel anders. Toen ontving de adviseur nog provisie van de bank waar de hypotheek werd afgesloten. De provisie was een percentage van het hypotheekbedrag. Hoe hoger de hypotheek, hoe meer de verdiensten voor de adviseur.
Sommige collega's zijn zeer inventief. Zo berekent een collega van mij 4.000 euro aan advieskosten. Indien een klant een opmerking hierover heeft, dan wordt door hem korting gegeven. Wie dus niets zegt, betaalt gewoon 4.000 euro voor het afsluiten van een hypotheek. Mijn klanten betalen 2.000 euro (starters) en 2.500 euro (doorstromers). Er zijn ook nog klanten die iets meer betalen. Bijvoorbeeld als er (ingewikkelde) fiscaliteit om de hoek kijken die goed moet worden uitgewerkt.
De afgelopen maanden had ik diverse klanten die mijn factuur laag vonden. Dat is altijd leuk om te horen, maar er was meer aan de hand. Zij vergeleken mijn advieskosten met de factuur van de makelaar. Tsja als een makelaar meer dan 5.000 euro vraagt voor een verkoop van een woning kan ik begrijpen dat mijn factuur aan de lage kant is. Hierbij valt mij op dat veel makelaars met een vast bedrag werken (bijvoorbeeld 5.000 euro) en dat daar boven op nog een percentage kan komen als er boven een bepaalde vraagprijs de woning wordt verkocht.
De koopwoning wordt voor bijvoorbeeld 250.000 euro te koop gezet. Indien er meer wordt betaald dan deze 250.000 euro, ontvangt de makelaar bijvoorbeeld 20%. Bij een verkoopprijs van 260.000 euro, verdient de makelaar dus 2.000 euro (20% van 260.000 -/- 250.000) meer. In totaal gaat het hier dan om een bedrag van 7.000 euro (incl of excl 21% btw).
Als deze makelaar dan ook nog wordt ingeschakeld bij de aankoop van de volgende koopwoning van zijn klant, dan gaat de teller weer lopen. Ook hier wordt dan dezelfde berekening gehanteerd. Dus een vast bedrag voor de aankoop van de woning. Plus een percentage als er onder de vraagprijs wordt gekocht. In totaal gaat hier meestal over bedragen van ruim over de 10.000 euro die een klant betaalt voor beide woningen!!
Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit erg veel geld vind. Ik ben altijd blij als een klant vooraf al aan mij vraagt hoeveel mijn factuur gaat worden. Het wordt nog leuker als de klant dan nog navraagt of de factuur lager kan worden.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.