Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 10 december 2019, 13:30 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Ik blijf mij (helaas) nog steeds verbazen over hoe sommige makelaars / taxateurs hun toko runnen en hun geld verdienen met hun werkwijze. Vorige maand had ik een klant die graag een woning wilde kopen. Deze woning stond op Funda waardoor ik naar de "kenmerken" kon kijken. Direct viel mij op dat er op de woning een erfpacht van toepassing was die tot 1-1-2025 was afgekocht.

Erfpacht kan lastig zijn bij het regelen van een hypotheek

Ik heb de klant verteld dat een hypotheek met een looptijd van 30 jaar dan niet mogelijk is. Een hypotheek zou wel mogelijk zijn als de grond erbij wordt gekocht of de erfpacht wordt verlengd door de gemeente. Met dit laatste bedoel ik dat de gemeente afgeeft wat de erfpacht na 1-1-2025 gaat worden (het bedrag) en voor welke periode.

Bovendien viel mij op dat de prijs van de grond er niet bijstond bij de woning. Ik kon hieruit concluderen dat de verkopende makelaar niet heeft geïnformeerd bij de gemeente naar de grondprijs. Ik heb de klant gevraagd om maandagochtend even te bellen naar de makelaar en te vragen naar de grondprijs en wat de erfpacht gaat worden na 1-1-2025.

Makelaar slecht op de hoogte

Rond half 10 maandagochtend werd ik al gebeld door mijn klant. Deze was in paniek, want het gesprek met de makelaar was niet goed verlopen. Mijn klant begreep de makelaar niet. Hij had te horen gekregen dat hij de grond erbij moest kopen! Ik heb hierna zelf maar even de makelaar gebeld. Deze gaf aan dat de erfpacht nu niet verlengd kan worden. De gemeente doet dit namelijk pas een jaar voor deze datum! De grondprijs was ook niet bekend, maar de makelaar had geschat dat deze 30.000 euro zou gaan bedragen.

Voor alle duidelijkheid: deze woning is volgens de makelaar alleen verkoopbaar als de grond erbij wordt gekocht. Helaas is de grondprijs niet bekend, want de makelaar heeft dit niet gevraagd aan de gemeente. U begrijpt mijn haren gingen al overeind staan, maar ik heb het gesprek netjes gehouden. Deze makelaar wist echter niet dat ik de persoon ken die bij de gemeente over de erfpacht gaat. Tijd om deze dame even te bellen. Zoals ik al dacht, kan de erfpacht wel verlengd worden. Dat is ook logisch want anders krijgt de gemeente onverkoopbare woningen.

Extra kosten

Hierna direct even de makelaar teruggebeld en deze verteld dat de erfpacht wel verlengd kan worden. Het was even stil aan de andere kant van de telefoonlijn. Toen kwam er een zeer verrassend antwoord. Om de erfpacht (verlenging) aan te vragen, moet de verkoper betalen. Dit zijn dan extra kosten. Dit antwoord is natuurlijk lulkoek. Ik heb ook dit keer het gesprek netjes gehouden. Wel even verteld dat ik niet op zijn stoel wil gaan zitten, maar dat er veel meer duidelijkheid was geweest als de prijs van de grond en het bedrag dat geld als erfpacht na verlenging vooraf bekend waren geweest. Dat dit misschien een paar honderd euro had gekost, is niet erg want de woning is namelijk dan eerder verkocht.

Verkoper de dupe

Uit het bovenstaande blijkt weer eens dat makelaars duizenden euro's incasseren voor een verkoop van een woning. Echter het is natuurlijk triest dat zij hun werk niet goed doen. In dit geval is de verkoper (was een man van 72 jaar) de dupe. Deze gaat uit van het goede vertrouwen en deskundigheid van de verkopende makelaar. Helaas is deze niet deskundig genoeg.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.