Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Makelaar toch!

Makelaar zorgt voor onduidelijkheid bij verkoop huis met aflopende erfpacht termijn

Makelaar zorgt voor onduidelijkheid bij verkoop huis met aflopende erfpacht termijn

Ik blijf mij (helaas) nog steeds verbazen over hoe sommige makelaars / taxateurs hun toko runnen en hun geld verdienen met hun werkwijze. Vorige maand had ik een klant die graag een woning wilde kopen. Deze woning stond op Funda waardoor ik naar de “kenmerken” kon kijken. Direct viel mij op dat er op de woning een erfpacht van toepassing was die tot 1-1-2025 was afgekocht.

Erfpacht kan lastig zijn bij het regelen van een hypotheek

Ik heb de klant verteld dat een hypotheek met een looptijd van 30 jaar dan niet mogelijk is. Een hypotheek zou wel mogelijk zijn als de grond erbij wordt gekocht of de erfpacht wordt verlengd door de gemeente. Met dit laatste bedoel ik dat de gemeente afgeeft wat de erfpacht na 1-1-2025 gaat worden (het bedrag) en voor welke periode.

Bovendien viel mij op dat de prijs van de grond er niet bijstond bij de woning. Ik kon hieruit concluderen dat de verkopende makelaar niet heeft geïnformeerd bij de gemeente naar de grondprijs. Ik heb de klant gevraagd om maandagochtend even te bellen naar de makelaar en te vragen naar de grondprijs en wat de erfpacht gaat worden na 1-1-2025.

Makelaar slecht op de hoogte

Rond half 10 maandagochtend werd ik al gebeld door mijn klant. Deze was in paniek, want het gesprek met de makelaar was niet goed verlopen. Mijn klant begreep de makelaar niet. Hij had te horen gekregen dat hij de grond erbij moest kopen! Ik heb hierna zelf maar even de makelaar gebeld. Deze gaf aan dat de erfpacht nu niet verlengd kan worden. De gemeente doet dit namelijk pas een jaar voor deze datum! De grondprijs was ook niet bekend, maar de makelaar had geschat dat deze 30.000 euro zou gaan bedragen.

Voor alle duidelijkheid: deze woning is volgens de makelaar alleen verkoopbaar als de grond erbij wordt gekocht. Helaas is de grondprijs niet bekend, want de makelaar heeft dit niet gevraagd aan de gemeente. U begrijpt mijn haren gingen al overeind staan, maar ik heb het gesprek netjes gehouden. Deze makelaar wist echter niet dat ik de persoon ken die bij de gemeente over de erfpacht gaat. Tijd om deze dame even te bellen. Zoals ik al dacht, kan de erfpacht wel verlengd worden. Dat is ook logisch want anders krijgt de gemeente onverkoopbare woningen.

Extra kosten

Hierna direct even de makelaar teruggebeld en deze verteld dat de erfpacht wel verlengd kan worden. Het was even stil aan de andere kant van de telefoonlijn. Toen kwam er een zeer verrassend antwoord. Om de erfpacht (verlenging) aan te vragen, moet de verkoper betalen. Dit zijn dan extra kosten. Dit antwoord is natuurlijk lulkoek. Ik heb ook dit keer het gesprek netjes gehouden. Wel even verteld dat ik niet op zijn stoel wil gaan zitten, maar dat er veel meer duidelijkheid was geweest als de prijs van de grond en het bedrag dat geld als erfpacht na verlenging vooraf bekend waren geweest. Dat dit misschien een paar honderd euro had gekost, is niet erg want de woning is namelijk dan eerder verkocht.

Verkoper de dupe

Uit het bovenstaande blijkt weer eens dat makelaars duizenden euro’s incasseren voor een verkoop van een woning. Echter het is natuurlijk triest dat zij hun werk niet goed doen. In dit geval is de verkoper (was een man van 72 jaar) de dupe. Deze gaat uit van het goede vertrouwen en deskundigheid van de verkopende makelaar. Helaas is deze niet deskundig genoeg.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek