Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 11 december 2019, 08:34 - Anneke Ranzato-Versloot

De maand december vordert alweer flink richting het eind: nog maar 20 dagen, dan is de periode waarin je kunt overstappen naar een andere zorgverzekering alweer voorbij. Weet jij al wat je gaat doen met je zorgpolis voor 2020?

Zorgverzekering: zo goedkoop mogelijk of uitgebreide dekking?

Het eerste waar je een beslissing over moet nemen: ga je voor zo goedkoop mogelijk of voor een uitgebreide dekking vol zekerheid? Ik schrijf regelmatig iets op over hoe je jouw zorgpremie zo laag mogelijk kunt houden, maar misschien vind jij het helemaal niet belangrijk om de goedkoopste zorgverzekering te hebben? Wil je gewoon zeker weten dat je de meest uitgebreide dekking hebt. Zodat je geen zenuwen hoeft te hebben over zorgkosten... Dat je daar een flink hogere premie voor betaalt vind je dan geen probleem. Ook prima natuurlijk, als dat jouw bewuste keuze is.

Bewuste keuze voor dekking en premie

Dat is waar het bij financiële beslissingen eigenlijk altijd om draait: dat het een bewuste keuze is. Dat je weet wat je doet, de voordelen en nadelen kent, de alternatieven hebt bekeken en op basis daarvan beslist. Dat hoeft dus niet per se de goedkoopste te zijn. Als je de elementen waar je extra voor betaalt maar kent en je beseft dát je daar extra voor betaalt.

Zorgverzekeringen vergelijken en kiezen

Gemak: laten lopen zoals het loopt

Toch draait het bij onze beslissingen heel veel om gemak. Laten we de boel lopen zoals het loopt omdat we geen zin hebben om moeite te doen. Die lening met een te hoge rente, die spaarrekening met een veel te lage rente, die verzekering met een te hoge premie... ze lopen allemaal gewoon door omdat we ons er niet in verdiepen. Terwijl we behoorlijk geld kunnen besparen door die moeite wel even te nemen.

Uitgebreide dekking kan vaak goedkoper

Want stel nou dat die uitgebreide dekking die jij wilt bij een andere verzekeraar gewoon echt goedkoper kan? Dan kies je niet voor de goedkoopste zorgverzekering, maar wel voor zo goedkoop mogelijk binnen jouw dekkingswensen. De verschillen tussen zorgverzekeraars zijn groot - zowel qua dekking als qua premie. Vergelijken is niet zo ingewikkeld als je weet welke voor dekkingen je belangrijk vindt.

Check de uitgebreide vergelijking van zorgverzekeringen

Is die aanvullende dekking wel slim?

Toch kan ik het niet laten je uit te dagen om vraagtekens te zetten bij die aanvullende dekkingen die je denkt zo belangrijk te vinden. Vorige week schreef ik nog een uitgebreide blog over de tandartsverzekering - in hoeverre die nu eigenlijk zinvol is. Datzelfde kun je als overweging nemen als het gaat om fysiotherapie bijvoorbeeld. En om brillen. Er zijn genoeg mensen die hier dik voor verzekerd zijn maar die gedekte kosten nooit maken. Houd je het geld voor de aanvullende dekkingen in je zak, dan kun je de kosten die je dan toch maakt gemakkelijk uit de besparing betalen. 

Eenmalige moeite tegenover doorlopend gemak

Zelf kies ik ook graag voor gemak. Ik laat m'n boodschappen bezorgen door AH, terwijl ik ongetwijfeld minder geld kwijt zou zijn als ik de spullen haal bij een goedkope supermarkt. Ik laat eens in de twee weken m'n huis schoonmaken door een werkster, geld dat we kunnen besparen door zelf te gaan poetsen. Geld uitgeven voor doorlopend gemak snap ik dus helemaal.

Het grote verschil met zoiets als een zorgverzekering, lening of spaarrekening is dat je daarbij maar één keer moeite hoeft te doen om voor een lage periode geld te besparen. Eén keer per jaar aandacht voor je ziektekostenpolis en je bent er weer voor een jaar klaar mee. Of zelfs voor meerdere jaren als je situatie daarna niet verandert. Dan hoef je de beslissingen over de dekkingen niet opnieuw te nemen, alleen even een snelle vergelijking te maken of de verzekering van dit jaar ook nog een goede keuze is voor volgend jaar.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.