Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Eindejaarstips: nog 19 dagen!

Goed geld besparen voor de jaarwisseling

Goed geld besparen voor de jaarwisseling

Heb jij al dat eindejaarsgevoel? Dat besef dat het nog minder dan drie weken duurt, dan is het jaar 2019 alweer voorbij… het is gewoon net niks, 19 dagen om precies te zijn. In die dagen zijn er allerlei dingen die je dan geregeld moet hebben omdat het anders niet meer kan. De jaarwisseling is gewoon zo’n harde deadline: is het op 31 december niet in orde – dan heb je pech.

Zorgverzekering: overstappen of aanpassen voor 2020?

Het eerste waar ik aan denk is natuurlijk de beslissing wat je gaat doen met je zorgverzekering – maar daar schreef ik gisteren nog een uitgebreide blog over.

Beslissen, vergelijken en regelen

Even kijken wat we ook alweer voor dekking hebben buiten de basisverzekering, of die nog nodig is en of er misschien nog iets bij moet. Dan de zorgverzekeringen voor 2020 vergelijken – maar dat is bij mij vooral ter bevestiging dat we nog goed zitten, niet zo zeer omdat ik denk dat we gaan overstappen. Veel goedkoper kan het niet en ik ben prima tevreden met m’n zorgverzekeraar.

Zorgverzekeringen voor komend jaar vergelijken

Pensioen: aanvullen vanuit jaarruimte?

Vervolgens komt m’n pensioen in m’n hoofd op. Oh ja! ik moet nog mijn jaarruimte berekenen en geld storten naar mijn pensioenvoorziening. Anders kan ik dat bedrag in 2020 niet in mindering brengen op m’n inkomen over 2019 – en het is natuurlijk zonde om die belastingaftrek niet zo snel mogelijk te gebruiken. Het kan later ook nog wel via de inhaalruimte, waar waarom zou ik dat doen?

Jaarruimte berekenen en wegstorten

Het wegstorten van m’n jaarruimte heeft ook gevolgen voor het totaalbedrag dat we hebben staan in box 3 en dús voor de belasting die we daarover moeten betalen. Nog een reden om die berekening nu te doen en niet pas volgend jaar. Moet dus echt even de benodigde cijfers voor het berekenen van m’n jaarruimte opzoeken. En dat valt bij mij reuze mee, want gewone pensioenaangroei heb ik niet (ik hoef dus niet te zoeken naar een factor A). Het gaat dus alleen om mijn jaarinkomen van 2018 – daarmee wordt de jaarruimte voor 2019 berekend. Dat gaan we dit weekend eens even regelen.

Bereken je jaarruimte voor 2019

Belasting: besparen op vermogensbelasting?

Die jaarruimte wegstorten is dus al een besparing op de vermogensbelasting in box 3. Kun je nog meer verzinnen om het bedrag dat daar staat omlaag te brengen en zo belasting te besparen? Ja natuurlijk! Doordat die belasting gebaseerd is op een peildatum – 1 januari – kun je vrij eenvoudig dingen doen om deze te verlagen. Een paar voorbeelden:

  1. jaarruimte benutten dus (zie boven)
  2. jaarpremie voor je zorgverzekering vooruit betalen (dan krijg je vaak een leuke korting)
  3. hypotheekrente vooruit betalen
  4. geld schenken, al dan niet op papier

Kosten vooruit betalen

De nummers 2 en 3 zijn voorbeelden van het vooruitbetalen van kosten die eigenlijk over 2020 gaan. Handig, want daarmee verlaag je jouw vermogen en betaal je dus minder belasting in box 3. Misschien kun je wel meer van dat soort kosten bedenken die je vooruit kunt betalen? Het is wel handig als het een beetje om behoorlijke bedragen gaat, anders kun je je afvragen of het de moeite van het uitzoeken en regelen wel waard is.

Schenken met belastingvoordeel

Als je ruim in je slappe was zit en kinderen hebt is het sowieso goed om na te denken over het wegschenken van geld. Dat heeft meerdere voordelen: jouw vermogen wordt erdoor verlaagd en tegen de tijd dat je komt te overlijden hoeven je kinderen minder erfbelasting te betalen. Ieder jaar mag je de kinderen belastingvrij een bedrag schenken, dat is dit jaar € 5.428 als basis. Zijn de kinderen tussen de 18 en 40 jaar, dan kan dat nog flink meer zijn. 

Dat schenken kun je natuurlijk doen door het geld letterlijk over te maken. Een andere optie is schenken op papier. Dat moet je wel regelen met de notaris en er is een belangrijke eis: je moet ieder jaar rente betalen – 6% maar liefst. 

Of je nu ‘echt’ schenkt of op papier : het verlaagt jouw vermogen. Houd er alleen wel rekening mee dat het vermogen van jouw kind ermee verhoogd wordt en het dus tot gevolg kan hebben dat die hierdoor (meer) vermogensbelasting moet gaan betalen.

Werk aan de winkel!

Dus – werk aan de winkel voordat de champagne en het vuurwerk kunnen gaan knallen… als je tenminste slim met je geld wilt omgaan! En als je dan toch bezig bent… kijk meteen even serieus naar je spaarrente: je spaargeld overhevelen naar een bank die nog wel een béétje rente vergoedt is simpel en snel geregeld.

Van Spaarbank Veranderen!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek