Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Aflossingsvrij zorgt voor problemen

Is de aflossingsvrije hypotheek het probleem of juist de oplossing?

Is de aflossingsvrije hypotheek het probleem of juist de oplossing?

Het blijft maar doorgaan: paniek creëren onder huizenbezitters die een aflossingsvrije hypotheek hebben. Ik zal hier volgend jaar eens goed aandacht aan besteden in diverse blogs. Wie heeft de touwtjes daadwerkelijk in handen? Wat kan een bank doen en wat gaan zij daadwerkelijk doen?

Wat is nu weer het probleem?

Ik heb al eerder geschreven dat aflossingsvrij zorgt voor blije gezichten. Nu kom ik in Trouw weer een artikel tegen waarin staat dat de aflossingsvrije hypotheek gepensioneerden in problemen brengt. Het artikel is geschreven op basis van een onderzoek van pensioendenktank Netspar.

Als je de situatie goed in kaart brengt, moet je je afvragen wat nou exact het probleem is: dat deze groep mensen gekozen heeft voor een aflossingsvrije hypotheek of juist dat ze deze hypotheekvorm in de toekomst niet meer mogen kiezen?

Maandlasten na afloop hypotheek fors omhoog

In het artikel staan een aantal interessante cijfers en conclusies:

 • Vijf tot tien procent van de gepensioneerden met een aflossingsvrije hypotheek komt mogelijk in de financiële problemen na het verstrijken van de looptijd
 • Het gaat om ongeveer 23.000 tot 46.000 Nederlandse huishoudens
 • De problemen ontstaan doordat de voorwaarden voor het verlengen van de hypotheek zijn aangescherpt waardoor de woonlasten na verlengen flink stijgen
 • Daarnaast loopt na pensionering het inkomen bij deze groep terug en beschikt deze groep over te weinig eigen vermogen om dit op te vangen

Ik kan niet anders concluderen dan dat de bank ervoor zorgt dat huizenbezitters in financiële problemen komen. Ik zal dit aantonen met een berekening.

Vanwege de huidige lage hypotheekrente zorgt een aflossingsvrije hypotheek juist voor lage maandlasten. Hieronder zet ik voor verschillende hypotheekbedragen en hypotheekrente percentages op een rij wat de bruto maandlasten worden als gekozen wordt voor een aflossingsvrije hypotheek of een annuïteitenhypotheek.

Hypotheekbedrag Hypotheekrente Aflossingsvrij bruto p.m. Annuiteiten bruto p.m.
200.000 1,0% 167 643
200.000 1,5% 250 690
200.000 2,0% 333 739
250.000 1,0% 208 804
250.000 1,5% 313 863
250.000 2,0% 417 924
300.000 1,0% 250 965
300.000 1,5% 375 1.035
300.000 2,0 500 1.109

Bereken zelf de maandlasten

Vergelijk deze bruto maandlasten eens met de huurprijzen die op het ogenblik van toepassing zijn. Als gepensioneerden deze maandlasten niet meer kunnen betalen dan kunnen zij de maandlasten van een huurhuis ook niet betalen.

Het probleem komt bij de bank vandaan. Deze wil als de hypotheek is verlopen (na 30 jaar) de actuele financiële situatie weten van zijn klant. Dit is ook logisch en terecht. Helaas willen zij ook dat hun klant bij eventuele verlenging de nieuwe hypotheek gaat aflossen. Bovenstaande cijfers zeggen voldoende: er bestaat een enorm verschil in maandlasten tussen de annuïteiten en aflossingsvrije hypotheek.

Waarom aflossen?

Waarom zou een bank moeilijk doen en eisen dat een huizenbezitter ineens gaat aflossen? Zij bieden toch nog steeds aflossingsvrije hypotheek aan. Laat de gepensioneerden lekker met rust. Zij kunnen met een aflossingsvrije hypotheek juist lage maandlasten krijgen en hierdoor lekker genieten van hun leven. Om dit laatste (genieten) gaat het toch!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 1. Reactie op: Carel van woensdag december 18, 2019 16:52
  Gewoon lekker gaan genieten van het leven. Een aflossing op de nog lopende hypotheek bespaart maandelijks in uw situatie niet veel. Dus niet doen. U mag mij ook tzt even bellen 010-4747647

 2. Reactie op: Fred van donderdag december 19, 2019 15:52
  Helemaal eens! Ik denk dat je niet zo maar de regels moet aanpassen zodat mensen aflossingsvrij kunnen blijven wonen. Mensen moeten gestimuleerd worden om af te lossen. Alleen geen 100 procent van de woning. Waarom niet iedereen dwingen om binnen de eerste 10 jaar van de hypotheek 30% of maximaal 40% van de hypotheek af te lossen. En de rest aflossingsvrij. Juist dan profiteer je van lage lasten na pensionering. En dat willen we toch allemaal? Je mag er van uitgaan dat op de lange termijn de huizenprijzen omhoog gaan. Dus wat is het risico? Belachelijk dat mensen met genoeg overwaarde uit hun huis moeten omdat ze gedwongen worden om af te lossen en daardoor hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen!!

 3. Reactie op: Rdam van dinsdag december 24, 2019 17:15
  Je kan de aflossingsvrije hypotheek ook gebruiken als een betere Lineaire Hypotheek. Voordelen: einddatum kun je zelf bepalen. Je kan ook zelf bepalen wat je aflost. Je bent niet gebonden aan de vaste aflos. Het ene jaar misschien iets meer dan het andere jaar (vereist wel iets meer discipline) of bv 10% per jaar. boetevrij. Dan ben je al in 10 jaar hypotheek vrij.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek